Vali Ahmet H. Nayir: Kütahya İlklerin Şehri - Son Dakika
Yerel

Vali Ahmet H. Nayir: Kütahya İlklerin Şehri

Vali Ahmet H. Nayir: Kütahya İlklerin Şehri

Vali Ahmet H. Nayir, Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi ile Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etti.

02.03.2017 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vali Ahmet H. Nayir, Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi ile Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etti.

Nayir, ilk olarak 1937 yılında İngilizler tarafından Türkmen Dağı taşından yapılan, bir süre uçak hangarı daha sonra da araç garajı olarak kullanılan ve dönemin Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Bali ile dönemin Kütahya Arkeoloji Müzesi Müdürü Metin Türktüzün'ün girişimleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle oluşturulan Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etti.

2005 yılında ziyarete açılan Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi'ni inceleyen Vali Ahmet H. Nayir, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu eşliğinde Kütahya Müzesinin taş eserleri ile müzenin kendisine ait arkeolojik eserleri, sikkeleri, çinileri ve Kütahyalı sanatçıların yağlı boya tablolarını inceledi.

Kütahya Merkez, Seyitömer Linyit İşletmeleri kömür sahasında yer alan Seyitömer Höyük'te gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan eserlerin topluca sergilendiği, TKİ eski Genel Müdürü Dr. Selahaddin Anaç ve Arkeoloji Bölüm eski Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen'in katkılarıyla Türkiye'nin ilk üniversite özel arkeoloji müzesi niteliğiyle açılan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etti.

2011 yılında ziyarete açılan müzeyi inceleyen Vali Nayir, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi gören eşliğinde Erken Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, I. Bin ile Hellenistik Dönemdeki insanların üretimi olan, pişmiş toprak, taş, kemik ve bronz gibi kültür varlıklarını inceledi.

Vali Nayir, bin 381 adet etütlük ve envanterlik eserin sergilendiği müzede kazı buluntularının yanı sıra Seyitömer Höyük'te bulunmuş olan bir mekanın yangın sonrası durumunu gösteren canlandırmayı da inceledi, müze sorumlusu Uzman Zerrin Erdinç'den bilgiler aldı.

"Halkımız müzeleri ziyaret etmeli"

Kütahya'yı ilkler ve müzeler şehri diye nitelendiren Vali Ahmet H. Nayir, "Kütahya tarih boyunca birçok medeniyetin yanı sıra birçok alanda ilklere de ev sahipliği yapan bir il. Dünya'nın ilk borsası Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunyor, diğer yandan bugüne kadar bilinen ilk toplu iş sözleşmesi Kütahya'da imzalandı. 1993 yılında Avrupa Konseyi'nden 'Avrupa Diploması' alan 2. kent olan Kütahya, 2000 yılında 'Avrupa Bayrağı' ödülüne layık görülen ilk il olma özelliğini taşıyor. Çavdarhisar ilçemizdeki ikinci Efes olarak anılan Aizanoi Antik Kentimizde birbirine bitişik olarak inşa edilen tiyatro ve stadyum kompleksinin Dünya'da bir başka örneği yok. Geçmişte tüm bu ilklere ev sahipliği yapan Kütahya bugün de aynı görevi ifa etmeye devam ediyor. Tüm bu ilklerin yanı sıra Kütahya müzeler noktasında da ilklerin şehri. Dünya'daki ilk bağımsız Çini Müzesi, Türkiye'de tugay içerisinde kurulmuş ilk müze olan Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi ve yine Türkiye'nin ilk üniversite özel arkeoloji müzesi olan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Müzesi ilimizde bulunuyor. Roma döneminden kalma 2 bin yıllık tarihi eserlerin yanı sıra Kütahyalı işadamı Rıfat Çini'nin de 437 parçadan oluşan Roma dönemi koleksiyonu, dünyaca ünlü Kütahyalı naif ressam, neyzen, merhum Ahmet Yakupoğlu ile naif ressamlar grubunun Türkiye'deki önemli temsilcilerinden biri olan merhum Hüseyin Yüce'nin birbirinden değerli eserlerini, dünyaca ünlü Kütahyalı çini sanatçılarımızın en güzel çini çalışmalarını Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi'nde görmek mümkün. İlk olma özelliğine sahip bir diğer müzemiz de DPÜ Arkeoloji Müzesi. Hem bilim dünyasının hem arkeoloji öğrencilerinin hem de vatandaşların yararlanması bakımından oluşturulan müze oldukça önemli. 4 bin yıllık bor madeni sayesinde korunmuş insan beyinleri ve 5 bin yıllık seramik atölyesi ile çini fırınlarının gün yüzüne çıkarıldığı Seyitömer Höyük Kazısında toprak altından çıkarılan tarihi eserleri tüm detaylarıyla inceleme imkanı bulduk. Kütahyalılar da bu tarihi zenginliğin, tüm bu değerlerin farkında olmalı. Bunun en güzel yollarından biri de müzelerimizi ziyaretten geçiyor. Halkımız müzeleri ziyaret etmeli, tarihi benimsemeli ve içselleştirmeli. İlimizin sahip olduğu bu değerlere hep birlikte sahip çıkmalı ve kıymetini bilmeliyiz" diye konuştu. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Vali Ahmet H. Nayir: Kütahya İlklerin Şehri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement