Vali Azizoğlu'ndan 16 Ekim Dünya Gıda Günü Mesajı - Son Dakika
Güncel

Vali Azizoğlu'ndan 16 Ekim Dünya Gıda Günü Mesajı

Vali Azizoğlu\'ndan 16 Ekim Dünya Gıda Günü Mesajı

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

17.10.2018 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, 1 6 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Vali Azizoğlu, "Açlık ortadan kaldırılmadan, sağlıklı bireyler ve nitelikli eğitim gibi hedeflere ulaşmak mümkün değildir" dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim 1945'e ithafen her yıl 16 Ekim Dünya Gıda günü olarak kutlanıldığını belirten Vali Azizoğlu, "Bu günde dünya genelinde "Sıfır Açlık' hedefine ulaşmak ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak amacıyla FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu seneki teması "Eylemlerimiz geleceğimizdir. 2030 kadar Dünya'da açlığa son vermek mümkün." olarak belirlenmiştir.

Her gün, 800 milyonu aşkın kişi, yiyecek herhangi bir şey bulmak için mücadele ediyor ve dahası açlıktan ölme riski ile karşı karşıya. Tüm dünyada açlık çeken kişi sayısı, Endonezya, ABD ve Pakistan'ın toplam nüfusundan daha fazla!

Çatışmalar, iklim değişikliği, ekonomik sorunlar, eşitsizlik.... Dünyada açlıkla mücadeleyi zorlaştıran nedenlerden sadece birkaçı ve bu yüzden, dünyada 'Açlığa Son' hedefine ulaşmak artık eskisinden de güç görünüyor. Çatışmalardan etkilenen milyonlarca insan, çoğu zaman evlerini terk etmek zorunda kalıyor ve yeterli gıda kaynaklarına erişimden yoksun kalıyor. Savaşlar ya da ayaklanmalar da açlığın doğrudan bir sonucu olarak da meydana gelebiliyor." Dedi.

"Tarihe baktığımızda açlığın her zaman var olduğunu görüyoruz. Açlığın sebepleri ise hep aynı" diyen Vali Azizoğlu mesajında şunları kaydetti; "Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen her dokuz kişiden biri kronik açlık çekmektedir. 2018'de açlık çeken kişi sayısı 820 milyonu geçmiştir. Beş yaşın altında 151 milyon çocuk yeterince gelişmemiştir. Aynı zamanda 1,9 milyar kişi aşırı kiloludur. Bu kişilerin 672 milyonu obezdir. Obezite sorunu; hastalık ve ölüm riskini arttırmaktadır. Çok fazla tüketen ya da kötü beslenen kişiler ile yeterli gıda bulamayan kişiler arasında bir denge kurulması gerekmektedir..

Çok miktarda gıda üretimi ve israfı, çevre kirliliğine de yol açmakta ve tüm dünyada insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısıyla, kötü beslenme, küresel bir sorundur. Bu sorun, nerede yaşarsak yaşayalım, hepimizi ilgilendirir.

2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında küresel olarak kabul edilen Açlığa Son hedefine ulaşmak için gıda üretimine ihtiyaç duyulan tüm doğal kaynakların, tarlalar, ormanlar ve okyanuslar gezegenimize zarar vermeyecek şekilde kullanılmalıdır. Sürdürülebilir tarım; gıda üretiminin, çevrede bulunan tüm insanlar ve hayvanlar da dahil olmak üzere çevreye saygılı olmasını gerektirir, aksi takdirde kaynaklarımız tükenecektir!

Açlık ortadan kaldırılmadan, sağlıklı bireyler ve nitelikli eğitim gibi hedeflere ulaşmak mümkün değildir.

Mevcut deneyimler gösteriyor ki: Ülkeler, kurumlar ve bireyler hep birlikte çalıştığında, gıda güvenliği ve beslenme alanında büyük bir gelişme kaydetmek mümkündür.

Kırsal bağlantılar Gıda güvenliği hesaba katılmadığı takdirde 2030'da Açlığa Son küresel hedefine ulaşmak mümkün değildir. Dünyadaki yoksulların yüzde 70'i kırsal bölgelerde yaşamaktadır. Tüm biçimleriyle dengesiz beslenmenin azaltılması, dünyadaki doğal kaynakların uzun vadede verimli şekilde muhafaza edilmesi için kırsal bölgelerde yaşayan yoksulların refahlarının korunması ve arttırılması şarttır.

Besin kaynaklarına erişmek imkansız olduğunda, öfke patlaması yaşanması doğaldır. Dolayısıyla, besin kaynaklarına erişim sağlanması, dünyaya barışı getirmek açısından etkili bir yol olabilir.

Dünya Gıda Günü İlimizde Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından 5 okulda Dünya Gıda Gününün önemi ve teması anlatılarak broşür, liflet, balon dağıtımı ve gıda dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca şehrimizin özellikle fakir muhitlerimizde olmak üzere sokakta oynayan çocuklara meyve kek ve süt dağıtımı yapılmıştır. Farkındalığı artırmak amacıyla şehrin çeşitli yerlerine görsel materyaller asılmıştır. İlçelerimizde de İlçe Müdürlüklerimiz tarafından dünya gıda Günü çeşitli etkinliklerle kutlanılmaktadır. Tüm Halkımızın 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyorum." - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Vali Azizoğlu'ndan 16 Ekim Dünya Gıda Günü Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde art arda 2 deprem meydana geldi
    07:31 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde art arda 2 deprem meydana geldi

    Sulusaray ilçesinde 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Depremler Sivas ve Yozgat gibi çevre illerde de hissedildi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum tespit edilmediği belirtildi. AFAD ve diğer kurumlar sahada araştırmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.


Advertisement