Vali Doğan: Hatay'da doğan çocukların 4'te 3'ü Suriyelidir iddiası tamamen yanlış - Son Dakika
Güncel

Vali Doğan: Hatay'da doğan çocukların 4'te 3'ü Suriyelidir iddiası tamamen yanlış

Vali Doğan: Hatay\'da doğan çocukların 4\'te 3\'ü Suriyelidir iddiası tamamen yanlış

HATAY Valisi Rahmi Doğan, Suriyeli sayısının, Hatay'da yaşayan toplam kişi sayısının yüzde 18,14'üne karşılık geldiğini belirtti.

11.06.2022 18:16  Güncelleme: 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HATAY Valisi Rahmi Doğan, Suriyeli sayısının, Hatay'da yaşayan toplam kişi sayısının yüzde 18,14'üne karşılık geldiğini belirtti. 2021 Haziran- 2022 Haziran ayları arasında Hatay'da 32 bin 782 doğum gerçekleştiğini, bunlardan 22 bin 779'unun Türk, 10 binin ise Suriyeli olduğunu belirten Doğan, "Bu da Hatay'da doğan çocukların yaklaşık 4'te 1'ine yakın bir rakama tekabül ediyor. Dolasıyla, abartıldığı gibi 'Hatay'da doğan çocukların yüzde 70'i, doğan çocukların yüzde 80'i, 4'te 3'ü Suriyelidir gibi' iddiası tamamen yanlıştır, çarpıtmadır, rakamlarla oynamadır" dedi.

Hatay'da yaşayan Suriyelilerle ilgili değerlendirmede bulunan Vali Rahmi Doğan, kentin nüfusunun 1 milyon 670 bin 712 olduğunu belirterek, "Hatay ilinde 429 bin 121 geçici koruma kapsamında kayıtlı Suriyeli yabancı bulunmaktadır. Geçici korumaları, 2 yıldan fazla bir süredir pasif halde bulunan 58 bin 861 yabancının kayıtları düşüldüğünde Hatay ilinde bulunan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı 370 bin 260'tır. Bu kapsamda Hatay ilinde yaşayan Suriyeli sayısı Hatay'da yaşayan toplam kişi sayısının yüzde 18,14'üne karşılık gelmektedir" diye konmuştu.

İç savaştan en fazla etkilenen ilin Hatay olduğunu fakat bunun yönetilemez bir süreç olmadığını dile getiren Doğan, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhuriyeti olarak bu süreci yönetmeye çalışıyoruz. Bu süreç sıkıntılı ve önemli bir süreç, dikkatli olmamız gereken bir süreç. İç savaşla birlikte ülkemize geçen 4,5- 5 milyon insandan bahsediliyor. Ancak yine Suriye'de güvenlik sorunu yaşayan 6 milyon kadar insan Afrin'de, Azez'de, Cerablus'ta, Resulayn'da tutuluyor. Güvenlik koridorlarıyla, insani yardımlarla, temel altyapı hizmetleriyle bu insanların oradaki ihtiyaçlarını karşılayarak Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmelerini engellemeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla İdlib'de çadırlarda yaşayan insanların daha iyi şartlarda yaşamaları için oluşturulan 57 bin briket ev yapıp teslim ettik. AFAD, Kızılay, STK ve hayırseverlerimizin destekleriyle yıl sonuna kadar 100 bin briket ev yapıp ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunacağız. Gerek yerli gerek yabancı STK'ların destekleriyle oradaki vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayarak, onların Türkiye'ye göç etmesini önlüyoruz."'GÖÇTEN EN FAZLA HATAY ETKİLENDİ'Savaşın ilk yıllarında Hatay'ın diğer bölgelere göre biraz fazla Suriyeliyi misafir etmek zorunda kaldığını aktaran Doğan, şunları kaydetti:

"Son günlerde kamuoyunda Hatay'ın Suriyeliler tarafından işgal edildiği, kapatıldığı şeklinde açıklamalar var. Böyle bir şeye Türkiye Cumhuriyeti'nin izin vermesi mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyet Devleti, oluşturduğu birtakım göç politikaları vasıtasıyla burada almış olduğu birtakım tedbirlerle, bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmeye çalışıyor. Evet, göçten en fazla Hatay etkilendi ancak bu yönetilemez bir süreç değildir. 2021 Haziran ile 2022 Haziran ayına kadar Hatay'da 32 bin 782 doğum gerçekleşmiştir. Bu, Hatay'ın tüm hastanelerinde gerçekleşmiş doğum sayılarıdır. Bunların içinde 22 bin 779'u Türk çocuklarıdır. Suriyeli 10 bin çocuk doğmuş. Bu da Hatay'da doğan çocukların yaklaşık 4'te 1'ine yakın bir rakama tekabül ediyor. Dolasıyla, abartıldığı gibi 'Hatay'da doğan çocukların yüzde 70'i, doğan çocukların yüzde 80'i, 4'te 3'ü Suriyelidir gibi' iddiası tamamen yanlıştır, çarpıtmadır, rakamlarla oynamadır. Gerçek rakamlar kayıt altında tutuklamaktadır ve bunlar da yetkili birimlerimiz tarafından takip edilmektedir. Suriyeliler suça karışıyor, Suriyeliler suçun sebebiymiş gibi bir algı var. Bizim istatistiklerimizde Hatay'da suça karışan koruma altındaki Suriyeli sayısı yüzde 4 civarındadır ve bu rakam çok düşük bir rakamdır. Kaçak geçiş olayları her geçen yıl azalıyor. Sınır birliklerimiz bu konuda ciddi bir gayret gösteriyor."


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vali Doğan: Hatay'da doğan çocukların 4'te 3'ü Suriyelidir iddiası tamamen yanlış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi
    21:38 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı ve vatandaşlara seslendi. Özel, oy kullanmaya kadar herkesin komşularına, müşterilerine, öğrencilerine, arkadaşlarına ulaşarak CHP'ye destek vermelerini istedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği
    21:36 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği olduğunu belirtti. Işıkhan, AK Parti'nin halka hizmet ettiğini ve bu gücü milletten aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya standartlarının üzerine çıkacak bir belediyecilik anlayışıyla şehirlerini geliştireceklerini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.


Advertisement