Vali, Kınali Ali'nin Torunlarıyla Film İzledi - Son Dakika
Güncel

Vali, Kınali Ali'nin Torunlarıyla Film İzledi

Vali, Kınali Ali\'nin Torunlarıyla Film İzledi

Tokat'ta Vali Mustafa Taşkesen, bir süre önce vizyona giren 'Çanakkale Yolun Sonu' filmini, savaşın sembol isimlerinden biri olan 'Kınali Ali'nin torunlarıyla birlikte izledi.

24.03.2013 14:13  Güncelleme: 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları kahramanlarından, annesinin 'Vatana şehit olsun' manasında saçına yaktığı kına nedeniyle "Kınalı Ali" olarak bilinen Zileli şehidin 3'üncü kuşak torunu 80 yaşındaki Ali Kınalı ve 5'inci kuşak torunu Özlem Terzioğlu, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ve kent protokolü ile birlikte vizyona yeni giren 'Çanakkale yolun sonu' filmini izledi. Filmin ardından Vali Taşkesen ve Kınalı Ali'nin torunları film bitiminde açıklamalarda bulundu.

'TOKATLILAR OLARAK BURKULDUK'

Vali Mustafa Taşkesen, o tarihte Tokat'ın önemli bir nüfusunun Çanakkale savaşına katıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Biz de bu filmde birçok unsuru gördük. Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle, Rumuyla, Ermenisiyle bu destan yazıldı. Milletimizin ruhu sahneye iyi yansımış, zaten o ruhla kazanılmış. Kınalı Ali'nin torunlarını davet ettik ama ufak bir hayal kırıklığımız oldu. Bu film bizi çok duygulandırdı. Herkes gözyaşlarını tutamadı ama Tokatlılar olarak bizim hayal kırıklığımız, Kınalı Ali gibi önemli bir figüranın filmde yer almamış olmamasıydı. Ona biraz burkulduk ama yine de önemli bir destan"

TORUNLARI: 'ÜZÜLDÜK'

Kınalı Ali'nin 3'üncü kuşak torunlarından 80 yaşındaki Ali Kınalı, Kınalı Ali'nin Orta Asya'dan Zile'ye yerleştiğini söyleyerek, "Filmi izlerken gözlerimiz yaşardı. Şimdi bu film geçici bir şey değil. Bu vatanın birliğini, beraberliğini sağlayan bir film. Bu vatan, bayrak kadar değerli bir servetimiz yok. Hep birlikte bir bahçenin çiçekleriyiz. Ayrım yok, bu vatan böyle kurtuldu" dedi. Kınalı Ali'nin 5'inci kuşak torunlarından Özlem Terzioğlu ise, Kınalı Ali'nin Zile ilçesinde bağlı Yaylakent köyünde doğan Alevi bir aileye mensup olduğunu belirterek, "Bizde onların soyundan geliyoruz ve bundan çok gurur duyuyorum. Filmi izlerken çok acıklı sahneleri vardı. Yani her sahnesinde ağladım diyebilirim. Ama üzüntümüz şu; Kınalı Ali'yi filmde göremedik. Sonuçta o da çok büyük bir destan. Onu da film içinde görmek isterdik" diye konuştu.

KINALİ ALİ KİMDİR

Çanakkale Savaşı'na Tokat Zile'den çocuk yaşta katılmıştır. Annesi savaşa gönderirken başına yaktığı kına nedeni ile 'Kanali Ali' olarak adlandırılmıştır. Komutanın neden saçına kına yakıldığını sorması üzerine bunu mektupla annesine sormuş, kendisi şehit düştükten sonra annesinden gelen cevapta, "Oğlum Ali, yazmışsın ki kafamdaki kınayla dalga geçtiler, kardeşime de yakma, demişsin. Kardeşine de yaktım. Komutanlarına ve arkadaşlarına söyle, senle dalga geçmesinler. Bizde 3 şeye kına yakarlar: Gelinlik kıza, gitsin ailesine çocuklarına kurban olsun diye, Kurbanlık koça, Allah'a kurban olsun diye, Askere giden yiğitlerimize, vatana kurban olsun diye" ifadeleri yer almış ve savaşın sembolerinden biri olmuştur. Yakınları halen Zile İlçesi'nde yaşayan Kınali Ali için bir de anıt yaptırılmıştır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vali, Kınali Ali'nin Torunlarıyla Film İzledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement