Vali Öztürk, 'Ahlat Mezar Taşları' Çalıştayında Türk Dil Kurumunu Eleştirdi - Son Dakika
Güncel

Vali Öztürk, 'Ahlat Mezar Taşları' Çalıştayında Türk Dil Kurumunu Eleştirdi

Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Ahlat İlçesi'nde düzenlenen 'Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları' konulu çalıştayda yaptığı konuşmada Türk Dil Kurumu'nu eleştirdi.

06.06.2014 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Ahlat İlçesi'nde düzenlenen 'Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları' konulu çalıştayda yaptığı konuşmada Türk Dil Kurumu'nu eleştirdi. Öztürk, "Türk Dil Kurumu denince benim aklıma Türkçeyi bir kabile dili haline getiren, fakirleştiren, sadeleştirme adı altında dertlerimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi, duygularımızı ifade etme anlamında mahrum bir çalışmaya öncülük eden bir kurum geliyor" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Türk Dil Kurumu ve Ahlat Belediyesi tarafından Ahlat İlçesi'nde 'Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları' konulu çalıştay düzenledi. Eren Üniversitesi Ahlat Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve bir gün sürecek olan çalıştaya, Bitlis Valisi Öztürk, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof Dr. Ali Karaçalı, Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, öğretim üyeleri, kurum amirleri ve öğrenciler katıldılar. Çalıştayın açış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Doğru, 'Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları' çalıştayının üniversiteleri için ilk bilimsel çalıştay olduğunu söyledi. Rektör Doğru, "Kültür mirasımızı dünyaya tanıtmak istiyoruz. Ahlat Anadolu'nun kapısı, Ahlat mezar taşları da bu bölgenin tapusudur" dedi.

Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Karaçalı da geçmişin iyi anlaşılmadan, bugünün sağlıklı inşa edilemeyeceğini söyledi. Kültürün, medeniyetin, dünya ve hayat algısının en önemli yapı taşlarını başında sözlü ve yazılı eserlerin yanında mezar taşları ve yapıtların geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu dünya ile öbür dünya arasında bir işaret olan mezar taşları ve mezarlıklar büyük değer ifade eder. Mezar taşlarına kazınan şekiller, motifler, bezemeler bize nereden geldiğimizi, kim olduğumuzu hayat ve ölümle ilgili hayatın bilgisini verir. Türki Dil Kurumu olarak böyle bir toplantıyı yerinde, Ahlat'ta düzenlemekten son derece mutluyum. Medeniyetimizin dili yeniden dillendirmek amacındayız."

10 üzerinde öğretim üyesinin bildiri sunacağı çalıştayda konuşan Bitlis Valisi Öztürk Türk Dil Kurumu'nu eleştirdi. Türk Dil Kurumu'nu dili fakirleştirmekle suçlayan Vali Öztürk şöyel konuştu:

"Türk Dil Kurumu denince benim aklıma Türkçeyi bir kabile dili haline getiren, fakirleştiren, sadeleştirme adı altında dertlerimizi kültürümüzü, medeniyetimizi, duygularımızı ifade etme anlamında mahrum bir çalışmaya öncülük eden bir kurum geliyor. Hafızamız da böyle bir kurum oluşuyor. Bu duygular benim için çok da değişmiş bir durum değil. Buradaki yöneticilerimizi tenzih ediyorum. Böyle bir kurum böyle bir çalıştayı, Ahlat gibi bir yerde yaptığı için memnun olduğumu da söylemek isterim. Bu tür çalışmalar bu kurumun, Türk milletinin tarihi ve kültürünü, geçmişte yaptıklarını hangi gerekçe ile olursa olsun yanlışın gerekçesi olamaz. Yanlış 500 yıl önce de yanlıştır. 500 yıl sonra da yanlıştır. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalıştayın başarılı geçmesini diliyorum." - Bitlis

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vali Öztürk, 'Ahlat Mezar Taşları' Çalıştayında Türk Dil Kurumunu Eleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement