Validen Randevu Talep Etti, Vali Ona Geldi - Son Dakika
Güncel

Validen Randevu Talep Etti, Vali Ona Geldi

Validen Randevu Talep Etti, Vali Ona Geldi

Vezirköprü Nerik Antik Kenti Kazı Başkanı Czichen, yaptığı kazı çalışmaları hakkında bilgi vermek için Vali Aksoy'dan randevu talep etti.

04.07.2013 15:49  Güncelleme: 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vezirköprü Nerik Antik Kenti Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Rainer Czichen, yaptığı kazı çalışmaları hakkında bilgi vermek için Vali Hüseyin Aksoy'dan randevu talep etti. Fakat Vali Aksoy, Czichen'in Samsun'a gelmesi yerine kendisi Vezirköprü ilçesine giderek çalışmaları yerinde inceledi.

5 yıldır Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kazı çalışması yapan Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Rainer Czichen, yaptığı kazılar ve bulunan tarihi eserler hakkında Vali Aksoy'a makamında brifing vermek istedi. Ancak Vali Aksoy, çalışmaları yerinde görmek için kazı alanına kendisi gitti. Vali Aksoy, Vezirköprü'de kazı çalışması yapılan yeri, Samsun'da turizmcilik yapan seyahat acente yetkilileri ile birlikte ziyaret etti.

Vezirköprü gezisinde ilk olarak Vezirköprü ilçesinin Oymaağaç köyünde bulunan Nerik Antik Kenti ziyaret edildi. Ziyaret öncesi kazı evinde Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Rainer Czichen, Vali Aksoy ve beraberindekilere yapmış olduğu kazı çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumun ardından Oymaağaç köyündeki 5 yıldır kazı çalışması yapılan alanı Vali Aksoy yerinde inceledi.

5 yıldır Vezirköprü ilçesinde kazı çalışması yapan ve Türk vatandaşlığına geçen Alman asıllı Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Rainer Czichen, "Yaptığımız kazı çalışması alanında Hitit din merkezinin olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar bulduklarımız da öyle bir şeyin olduğunu gösteriyor. Burada özel Nerik yazısı bulduk. Yani şu anda yüzde 95 Nerik olduğundan eminiz. Nerik, Hitit kralları için önemli bir yer. Her sene birkaç festivaller yapılıyordu. Hatta burada hava tanrıları için saygı göstermişler, törenler yapmışlar ve hatta kurbanlar bile kesmişler. Burası Samsun için bana göre çok önemli bir yer. Şu ana kadar yaptığımız kazı çalışmalarında bir mabet bulduk. Hitit dönemine ait mabedin kalıntıları, sur kapısı bulduk. Sur kapısının orada yanmış bir oda bulduk. Değerli bir insanın kıyafet malzemeleri, yüzükler, mühür, bronz iğne bulduk. Buranın en az 3 bin yıllık yaşam ömrü var. Kazı çalışmalarımız 23-24 Temmuz tarihinde başlayacak. Eylül ayının sonuna kadar devam edecek. Kazı evinde şu anda kazı çalışmaları yapıyoruz. Hayvan ve insan iskeletlerini inceliyoruz. Ayrıca buralarda bir inşaat çalışması yapılmadan önce bir arkeolog çalışması yapılması gerekiyor. Çünkü buranın altında eski bir şehir var" dedi.

Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Rainer Czichen'in yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek için kendisinden randevu talep ettiğini fakat kendisinin de çalışmaları yerinde görmek istediğini belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Burası milattan önce 1600'lü yıllara kadar uzanan yerleşim noktasıdır. Hititlerin dini merkezi olarak adlandırılıyor. Şu anda burada kazı çalışmaları devam ediyor. Şu anda burada bir tünel bulundu. Bu tünel ile ilgili yaklaşık olarak 35 metrelik bir kazı tamamlanmış oldu. Diğer buluntularda Samsun Arkeoloji Müzesi'nde sergilemeye başladık. Kazı çalışmaları sonrasında buranın önemli bir merkez haline gelmesini umuyoruz ve bekliyoruz" diye konuştu.

Oymaağaç köyündeki Nerik Antik Kent gezisi sonrası Şahinkaya Kanyonu tekne gezisi, Vezirsuyu Tabiat Parkı ve tarihi yerlerin ve sokak sağlıklaştırma proje evleri Samsun acente yetkililerine gezdirildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Validen Randevu Talep Etti, Vali Ona Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement