Van'da 11 Bin Konutta Yeniden İnceleme - Son Dakika
Güncel

Van'da 11 Bin Konutta Yeniden İnceleme

Van\'da 11 Bin Konutta Yeniden İnceleme

Van'da meydana gelen depremlerin ardından orta hasarlı raporu verilen 11 bin 317 konut yeniden incelemeye alındı.

26.01.2012 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da meydana gelen Richter ölçeğine göre, 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra gelen itirazlar üzerine orta hasarlı raporu verilen 11 bin 317 konut yeniden incelemeye alındı. İstanbul ve Yıldız Teknik ile Sakarya Üniversiteleri ekipleri tarafından inceleme başlatılan binalardan alınan karotlar (numuneler) kurulan çadır laboratuvarında analiz ediliyor.

Van Valisi Münir Karaloğlu, "Ağır hasarlı konutları risk grubu yüksek olan ve yıkılması gereken yıktırdığımız ve yıktıracağımız binalardır. Hasarsız olan binalarda zaten sorun yok. Az hasarlı binalar ise boya, badana, duvar çatlağı olan binalar. Bunlar tamirle oturulabilecek binalar. Orta hasarlı grupta olan 11 bin 317 konuta üniversiteler tarafından yeniden inceleme yapılıyor. İncelemelerin ardından 'Orta hasarlı' dediğimiz bu konutlar hangi koşullarda güçlendirilecek veya yıkılması gerekiyorsa yıkılacağı belirlenecektir" dedi.

ÇADIR LABORATUVAR

Van'daki 2 deprem ardından hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Ağır hasarlı binaların yıkımına geçilirken, depremde yıkılan binaların enkazları ise kaldırıldı. Yapılan hasar tespit çalışmalarında orta hasarlı olarak görülen 11 bin 317 konutta ise İstanbul, Yıldız Teknik ile Sakarya Üniversitesi'nden gelen ekipler tekrar inceleme başlattı. 3 üniversitenden gelen teknik ekipler tarafından yapılan incelemelerde binalardan alınan karotlar analiz ediliyor. Bu arada teknik ekipler binalardan aldıkları karotları analiz etmek için de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasının bahçesinde kurdukları 'Çadır Laboratuvar'ı kullanıyor. Çadır laboratuvarında yapılacak analizlerin ardından orta hasarlı raporu verilen 11 bin 317 konut için kesin raporlar hazırlanacak.

Teknik ekibin orta hasarlı konutlardaki çalışmaları yerinde inceleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, incelemelerle ilgili bilgi aldı. Kesin hasar tespit çalışmalarının ardından konutları 4 kategoriye ayırdıklarını kaydeden Vali Karaloğlu şunları söyledi:

"Bunlar Yıkık ve ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız konutlarımız. Ağır hasarlı konutları hiç tartışmıyoruz. Bunlar risk grubu yüksek olan ve yıkılması gereken, yıktırdığımız ve yıktıracağımız binalar. Hasarsız olan binalarda zaten sorun yok. Az hasarlı binalar boya, badana, duvar çatlağı tamirle oturulabilecek binalar. Orta hasarlı grupta olan 11 bin 317 konut var. Bu konutlar hangi koşullarda güçlendirilerek oturulabileceği noktasında vatandaşımızı daha yakından bilgilendirebilmek için üç üniversitemizle protokoller yaptık. Şuanda hocalarımız sahada ve bu 11.317 konutu tekrar yeniden gözden geçiriyorlar. ve bu çalışmalarda artık binalardan karot alımı, binaların donatılarının incelenmesi daha teknik daha detay çalışma yaparak bize rapor halinde sunacaklar. Raporlar doğrultusunda biz de vatandaşımızı yeniden bilgilendirmiş olacağız. Bu çalışmanın Erciş'teki saha çalışmaları tamamlandı. Şuanda Van Mahallerinde yoğun bir çamlışma var. Hocalarımız bu arazi çalışmalarını tamamladıktan sonra raporları hazırlayıp bize sunacaklar."

BİNALARDAN 3 AYRI KAROT ALIYORUZ

İncelemeyi yapan ekibin başında bulunan İTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Filiz Piroğlu, öncelikle binaların hasar durumunu yeniden gözden geçirdiklerini söyledi. Binaların yapısını dikkatle incelediklerini belirten Doç. Dr. Piroğlu, şöyle dedi:

"Binalarımızı değerlendirmek üzere daha ayrıntılı ve kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Önce orta hasarlı denilen binamızın tümünü saptamaya çalışıyoruz. Yani kerpiç bir binamı geleneksel teknoloji ile yapılmış bir yığma binamı yoksa betonarme bina m? Önce onu saptıyoruz. Daha sonra hangi yıl yapılmış bir mühendislik hizmeti görmüş mü? Mimari statik projeleri mevcut mu? Onu belirliyoruz. Sonra yapısal analizimizi yapıp ana taşıyıcı sistemi incelemeye çalışıyoruz. Hangi malzeme kullanılmış, beton kalitesi nedir. Buna bakıyoruz. Beton kalitesini değerlendirmek için de binalarımızda minimum üç tane numune alıyoruz. Malzeme ile ilgili bilgiyi tamamladıktan sonra, ana taşıyıcı sisteminin depreme dayanıklılığını saptamaya çalışıyoruz. Daha sonra binamızın temeli ile ilgili bir çevre perdesi var mı bir zemin sıvılaşması var mı? Buna bakıyoruz. Van depreminde binanın hasar incelemesine geçiyoruz. Bunun hepsini fotoğrafla belgeleyerek kayıt altına alıyoruz." - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van'da 11 Bin Konutta Yeniden İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement