Van'da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı - Son Dakika
Güncel

Van'da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı

Van\'da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı

Van, Muş, Bitlis, Bingöl, Ağrı, Hakkari, ve Siirt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerinin katılımı ile kısa adı TAMP-VAN olan "İl Afet Müdahale Planı Van 2019 TAMP bölgesel düzeyde saha tatbikatı" gerçekleştirildi.

07.11.2019 15:26  Güncelleme: 15:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van, Muş, Bitlis, Bingöl, Ağrı, Hakkari, ve Siirt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerinin katılımı ile kısa adı TAMP-VAN olan "İl Afet Müdahale Planı Van 2019 TAMP bölgesel düzeyde saha tatbikatı" gerçekleştirildi. Geçeği aratmayan tatbikat protokolden tam not aldı.

Van Valiliği ve Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı koordinatörlüğünde Van, Muş, Bitlis Ağrı, Hakkari ve Siirt AFAD il müdürlüklülerin katılımı ile kısa adı TAMP-VAN olan ile İl Afet Müdahale Planı Van 2019 TAMP bölgesel düzeyde saha tatbikatı" gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan program, AFAD tarafından hazırlanan sinevizyon gösteriyle devam etti. Sinevizyon gösterisinin ardından AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar, programın açılış konuşmasını yaptı. Daha sonra kürsüye çıkan AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, bölgenin birinci derece risk bölgesi, deprem bölgesi olduğunu ifade etti. 1974 Çaldıran depremine değinen Milletvekili Arvas, "1974 Çaldıran depremi olduğu zaman 6 ay vefat eden cenazeler toprağın altından çıkartılamamıştı. O acılı aileler öyle bir şekilde sıkıntılı bir şekilde acılarını kalplerine gömerek kışın bitmesini beklediler. Cenazelerine ancak baharda ulaşıp defnedebildiler. Akabinde Bingöl depremi, Marmara depremi olduğu zaman yine o günkü Marmara depreminde Yalova, Gölcük depreminde hükümet, aciz millet çaresiz kalmıştı. Bunun acısı uzun süre tamir edilemedi, yaralar sarılamadı. O günkü imkansızlıklar, hükümetin beceriksizliği ve yine birçok problemlerle karşı karşıya kalındı. Bunu hep birlikte biliyoruz. 2011 Van depremi olduğu zaman o günkü Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti ile beraber 6 bakanıyla 5-6 saat içerisinde Van'a intikal edip Van ve Erciş'in depremin yaralarını sarması için neredeyse kabinenin yarısı ile beraber burada bulundular" dedi.

"Van depreminde 9 ay içerisinde 30 bine yakın konut inşa edildi"

En kısa bir şekilde depremin yaralarının sarılması için 30 bin çadırın kurduğunu ifade den Milletvekili Arvas, "Akabinde 40 bin tane konteyner ve kış şartları olmasına rağmen kışın çok zor bir şekilde beton dökülüp kurutuluyor. Betonun o günkü imkansızlıkları ile 9 ay içerisinde 30 bine yakın konut inşa ettiler. Dünyada emsali ve örneği birincilikle takdir edilecek bir seferberlik ilan edip millet, devlet herkes Van'a kilitlendi. Herkes Van'ın acısını paylaştı, yarasını sarmak için seferber oldu. Bugünkü hükümetin yapmış oldu en büyük icatlarından birisi de Van deprem sınavını birincilikle tamamladılar. Dünya ülkelerine örnek olacak bir feraset, gayret, kardeşlik emsali Van depremde göründüğü. Muhacir ve ensar kardeşliği ile 80 milyon Türkiye'deki insanlarımız Van depremine kilitlendi. Öğrenciler kendi harçlıklarını gönderdiler, çalışanlar maaşlarını gönderdiler, evlerinde bir battaniyesi olan insanlarımız Vanlı kardeşlerimize Edirneli, İstanbullu, Mersinli, Türkiye'nin bütün illerinde Van'la ilgili yardım seferberliğini ilan ettiler. Biz Türkiye adına, hükümetimiz adına o günkü acılarımızı saran herkese Bir Vanlı kardeşiniz olarak şükranlarımı soruyoruz. Elbette afetler yaratılışımızdan, ömrümüzün sonuna kadar devam edecek. Seller, yangınlar afetler, depremler bunlar tabi olan olaylardır. Fakat bize düşen binalarımızın en iyi şekilde yapmamız. Yollarımızı, köprülerimizi, altyapımızı buna göre yapmamız. Ecdat binalar yaparken binyıl binalar ayakta kalabilmiş. Bizim binalarımız 15-20-30 yılı geçmiyor. Burada bir problem, bir yanlışlık var. Her şeyimizin güzel olması lazım. Binalarımızın, şehirlerimizin, mekanlarınızın, alt yapılarımızın tümü bu inanç felsefesi ile yaparsak deprem insanı öldürmez, ama çürük binalar insanı öldürür mantığıyla, el birliği ile bu güzel günümüzün bu afat etkinliğinin Türkiye'de bir bilinç, bir kültür, bir eğitim seferberliğine dönüşmesi, okuldan, aileden bütün herkesi buna duyarlı gösterip katkı sunmasıyla daha güzel günleri yaşayacağımızı ümid ediyoruz" şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye çıkan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, bu gün AFAD il müdürlüğü bünyesinde bölgesel bir tatbikat yapıldığını söyledi. Bölgenin afet bölgesi, deprem açısından ciddi bir risk taşıdığını ifade eden Vali Bilmez, "Bu riski sadece Van taşımıyor, Van'la birlikte çevresi de taşıyor. AFAD'ın konumlanmasında kurtarma birliği Van'da konuşlandırılmış dolayısıyla komşu illerde meydana gelen afete de ile ilk müdahale edecek ve yardıma koşacak yer yine Van olacak. Onun için bizim sürekli eğitim çalışmaları ile tatbikatlarda bilgilendirmelerle bu afetlere karşı hazır olmamız lazım. Bu aynı zamanda bizim fiili bir duamızdır. Hiçbir tedbir almadan hiçbir hazırlık yapmadan kazadan beladan beri olmak için oturup sadece el açıp dua etmemiz yeterli değil. Onun için fiili duamızı yapacağız, eğitim çalışmalarımızı yapacağız, hazırlıklarımızı yapacağız en kötü senaryolara göre tatbikatlar yapacağız ama inşallah bu tatbikatların hiçbirine gerek kalmayacaktır o temenni ile de yine duamızı devam ettirelim. Onun için sık sık bu bilgilendirme Van'ın 2011'de yaşadığı depremi hiç unutmamamız lazım ve unutturmamamız lazım. Deprem bizim hayatımızın bir parçası, bu bilinçle hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu 26 grupta görev alan tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. B unların görevlerini sürekli bilmeleri gerekiyor. En kritik anda nasıl hareket edeceklerini herkesin bilmesi lazım. Yoksa bir kritik anda hele bir bitse de bakalım kim nerededir, nasıl ulaşacağım nasıl haber vereceğiz. Eski sivil savunma gibi davranırsak işimiz çok zor. Onun için bir kriz meydana geldiğinde hiç kimse bir tebligatı beklemeden görevi neredeyse, görevinin başında en seri bir şekilde olacak şekilde harekete geçer. İnsanlarımıza acil yardım nasıl ulaştırılır, kurtarılma nasıl yapılır herkes kendine düşen görevi yerine getirmelidir. Onun için bu tatbikatları bizim sık sık yapmamız lazım ve bu bilgileri canlı tutmamız lazım. Tayin olan, emekli olan yerine gelininde aynı görevi aynı tatbikatlarda görev alması lazım. Ben bu tatbikatta görev alan tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Dışarıdan diğer illerden gelen il müdürlerimize de hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum. Tatbikatımız hayırlara vesile olsun. Bu tatbikatın birliğimizi beraberliğimizi pekiştirmeye vesile olsun inşallah. Acılar paylaştıkça azalır, sevgiler paylaştıkça artar ona inanıyoruz. 2011'de bütün Türkiye Van'ın açılarını paylaştı. Bugün bu tatbikat vesilesiyle o gün acılarımızı paylaşan bize yardım eli uzatan, dua edin tüm vatandaşlarımıza tüm dünya insanlarına da buradan tekrar Van halkı adına şükranlarımı arz etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı, Siirt AFAD, ile Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), polis, jandarma ve 26 ilgili kurumun görev aldığı tatbikatta, senaryo gereği yıkılan binadan dehliz açarak yaralı kurtarma, merdivenleri yıkılmış binadan dikey indirme ve şişme yatakla kurtarma, yangına müdahale, kimyasal alan temizliği ve personel dekontaminasyonu gerçekleştirildi. Senaryo gereği deprem sonrası vatandaşların enkaz alanına akın etmesi ve ekiplerin çalışmasını engellemeleri üzerine polis kuvvetleri vatandaşları enkaz alanından uzaklaştırdı. Deprem sonrası jandarma helikopteri meydana gelen depremim bilançosunu kriz masasına bildirmesiyle ekipler, enkaz alanlarına sevke dildi. İlk olarak AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri, yıkılan binadan dehliz açarak yaralı kurtarma gerçekleştirdi. Ardından Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, UMKE, AFAD ekipleri yıkılmış binadan dikey indirme ve şişme yatakla kurtarma, yangına müdahale, kimyasal alan temizliği yapıldı. Bir yandan yaralı tahliyesi yapılırken, bir yanda da meydana gelen su ve elektrik arızaları giderildi. Yaralılar ve ölenler yıkılan binalardan kaldırılırken, bu kez de enkaz çalışmaları başlatıldı. Geçeği aratmayan tatbikat protokolden tam not aldı.

Tatbikata Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, AFAD Sivil Savunma Daire Başkanı Sadi Ergin, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Van Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Van İl Kültür Müdürü Muzaffer Aktuğ, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Vahap Gezgen, Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Abdullillah Arvas, AFAD, UMKE, jandarma, polis, itfaiye, VEDAŞ, Türk Kızılayı Van Şubesi, karayolalrı ekipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Van'da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Didim'de Genç Şefler Yemek Yarışması Düzenlendi
    16:15 Didim'de Genç Şefler Yemek Yarışması Düzenlendi

    Aydın'ın Didim ilçesinde, Turizm Haftası kapsamında Zeynep - Mehmet Dönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından bir otelde düzenlenen Genç Şefler Yemek Yarışması'na 5 ortaokuldan 6 takım katıldı. Yarışmada öğrencilerin hünerlerini sergilediği etkinliğe veliler ve öğretmenler de katıldı. Yarışma sonuçları yarın açıklanacak.

  • Konya Ereğli'de 135 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi
    16:15 Konya Ereğli'de 135 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi

    Konya'nın Ereğli ilçesinde jandarma tarafından yapılan çalışmalarda bir otomobilde 135 kilo kaçak tütün ele geçirildi. Jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen şok yol kontrolünde M.P.'nin kullandığı otomobilde yapılan aramada kaçak tütünler bulundu. M.P. gözaltına alınırken, ele geçirilen malzemelere el konuldu.

  • Macar öğrenciler Tekirdağ'da halk oyunları gösterisi sundu
    16:14 Macar öğrenciler Tekirdağ'da halk oyunları gösterisi sundu

    Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Tekirdağ'a gelen Macar öğrenciler, Rakoczi Müzesi önünde halk oyunları gösterisi sundu. Macaristan Mikes Kelemen Lisesi öğrencileri, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi 2. Ferenc Rakoczi'ye tahsis edilen ve daha sonra müzeye çevrilen yapıyı gezdi. Konuk öğrenciler, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı. Ardından öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, müze önünde gösteri sundu. Öğrenciler, sahil dolgu alanındaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı da ziyaret etti. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında kentte sene boyunca etkinliklerin süreceğini belirtti. Tekirdağ'ın Macarlar için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Dalgıç, Macar halkı tarafından iyi bilinen kente, bu ülkeden çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade etti. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin, kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Aykaç, öğrencilerin katılımcılara güzel bir halk dansları gösterisi sunduğunu ve yarın da Türk-Macar ortak kültürüyle ilgili etkinlikler yapacaklarını söyledi.

  • Sinop'ta okul çevrelerinde emniyet denetimi yapıldı
    16:13 Sinop'ta okul çevrelerinde emniyet denetimi yapıldı

    Sinop'ta İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından çocuk ve gençlerin korunması amacıyla okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi. 40 ekip ve 133 personelinin katılımıyla yapılan denetimde, 91 okul çevresinde metruk binalar, iş yerleri, park ve bahçeler kontrol edildi. Denetim sonucunda herhangi bir suç unsuruna rastlanmazken, bir öğrenci servis aracı sürücüsüne 1506 lira cezai işlem uygulandı.

  • Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen Tekrar Seçildi
    16:12 Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen Tekrar Seçildi

    Karabük İl Genel Meclisi'nin yapılan ilk toplantısında, AK Parti Grup kararı gereği gösterilen tek aday Ahmet Sözen, yeniden İl Genel Meclis Başkanı seçildi. Sözen, yaptığı konuşmada, Karabük İl Özel İdaresinin önemli bir noktaya geldiğini ve bundan sonra da hizmetlerine devam edeceklerini belirtti.

  • Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
    16:09 Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

    Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın da katıldığı ödül töreninde, İngilizce, Fransızca ve Almanca kategorilerinde dereceye giren öğrencilere sertifikaları takdim edildi. Birinci olan çevirmenler Brüksel'de AB kurumlarını ziyaret edecekken, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler Ankara Üniversitesi'nde 'Avrupa Birliği Temel Eğitim Programı'na katılma fırsatı elde ettiler.

  • Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi
    16:08 Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi

    Türk Kızılay tarafından Gazze'ye ulaştırılması için hazırlanan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesini taşıyan gemi, Mersin Uluslararası Limanı'ndan uğurlandı. İsrail'in saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkıyla dayanışma amacıyla tedarik edilen gıda, bebek malzemeleri, uyku tulumu ve glütensiz ürünlerden oluşan yardım malzemeleri, Türk Kızılay ve AFAD işbirliğiyle bugüne kadar 13 uçak ve 8 gemiyle toplamda 39 bin 697 ton insani yardım malzemesi Gazze'ye gönderilmiştir.

  • Bayram tatilinde Şanlıurfa 500 bin ziyaretçi ağırladı
    16:07 Bayram tatilinde Şanlıurfa 500 bin ziyaretçi ağırladı

    Bayramda esnafın yüzü güldü. Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince yaklaşık 500 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Esnaf, yoğunluktan dolayı siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını belirtti. Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, yılsonunda 2 milyon ziyaretçi sayısının aşılacağını söyledi. Esnaf ise yoğunluktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

  • Muğla'dan Uluslararası Pazarlara Açılan Yerel Üretim Portakal ve Domatesler
    16:04 Muğla'dan Uluslararası Pazarlara Açılan Yerel Üretim Portakal ve Domatesler

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde üretilen yerel üretim portakal ve domatesler, uluslararası karantina standartlarını aşarak dünya pazarlarına açılıyor. Türkiye'nin tarım potansiyelini gözler önüne seren bu ürünler, Rusya, Ukrayna, Polonya ve Avusturya'ya ihraç edilecek. Ürünler, Bitki Sağlık Sertifikaları ile donatılarak, Türkiye'nin tarım kalitesini temsil etmeye hazır hale getirildi.

  • ASTOR Enerji Şanlıurfaspor, Teksüt Bandırmaspor maçında galibiyeti kaçırdı
    16:03 ASTOR Enerji Şanlıurfaspor, Teksüt Bandırmaspor maçında galibiyeti kaçırdı

    Trendyol 1. Lig ekiplerinden ASTOR Enerji Şanlıurfaspor'un futbol şube sorumlusu Adnan Yükselir, Teksüt Bandırmaspor ile oynadıkları maçta galibiyeti kaçırdıklarını belirtti. Yükselir, takımının mücadelesinden memnun olduğunu ancak gol pozisyonlarını değerlendiremediklerini söyledi. Haftaya Bodrum FK ile deplasmanda oynayacakları maçtan puan veya puanlarla ayrılmak istediklerini ifade etti.


Advertisement