VAN'DA MARTILARIN İNCİ KEFALİ NÖBETİ - Son Dakika
Güncel

VAN'DA MARTILARIN İNCİ KEFALİ NÖBETİ

VAN Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefali, üreme dönemlerinde tatlı sulara göç ederken, martılar da göç boyunca derelerden ayrılmıyor.

24.05.2021 12:50  Güncelleme: 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VAN Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefali, üreme dönemlerinde tatlı sulara göç ederken, martılar da göç boyunca derelerden ayrılmıyor. Kimi zaman birbiriyle mücadele eden kimi zaman da dakikalarca derelerdeki taşların üzerinde bekleyen martıların balık avı, ilginç görüntüler oluşturuyor.

Dünyada yalnızca Van Gölü'nde yaşayan ve 15 Nisan- 15 Temmuz arası üreme dönemleri olduğu için avlanma yasağı bulunan inci kefalleri bu dönemde, gölden çıkarak tatlı sulara göç ediyor. Üremek için yoğun çaba sarf eden balıklar, Alaska'daki somon balıkları gibi suyun akışının tersine yüzerek engelleri aşıyor. Van ekonomisine büyük katkı sağlayan ve her yıl binlerce kişi tarafından ilgiyle izlenen ancak bu yıl pandemi nedeniyle az sayıda meraklının izleyebildiği balıkların görsel şöleni sürerken, martılar rahat bir avlanma dönemi geçiriyor.

Üreme göçünde oldukları için kolay avlanabilen balıkların korunmasına yönelik Tarım Orman İl Müdürlüğü ve güvenlik güçleri aldıkları önlem ve denetimlerle kaçak avcılığın önüne geçmeye çalışırken, martılar ise göç boyunca derelerden ayrılmıyor. Martılar, balıkların göçü sırasında derenin üzerinde bekleyip, avlanıyor. Kimi zaman birbirleriyle mücadele eden martıların, derelerdeki taşlar üzerinde balıkları bekleyişi, yakalama anları ilginç görüntüler oluşturuyor.

Erciş'e 10 kilometre uzaklıkta bulunan Deliçay'a gelerek balıkların görsel şölenini izleyen Adem Özdemir, ilk kez karşılaştığı manzaradan etkilendiğini söyledi. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden geldiğini belirten Özdemir, Ben 3 yıldır bu bölgedeyim, inci kefallerini mutlaka görmelisiniz, demişlerdi, herhalde görmesem gözü açık giderdim. Rabbim bu cennet vatanımızı, güzelliklerini herkese görmeyi nasip etsin dedi.

VAN\'DA MARTILARIN İNCİ KEFALİ NÖBETİ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel VAN'DA MARTILARIN İNCİ KEFALİ NÖBETİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.

  • Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı
    22:01 Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bir sürücü, güvenlik kamerası görüntülerinden tespit edilerek drift attığı için 50 bin 541 TL ceza kesildi. Polis, sürücünün ehliyetsiz, aracın sigortasız ve muayenesiz olduğunu belirledi. Araç 2 ay trafikten men edildi.

  • Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    22:00 Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Kayserispor, yarın oynayacağı Trabzonspor maçının hazırlıklarını tamamlayarak galibiyet hasretine son vermek istiyor. Sakatlıkları bulunan oyuncular dışında eksik oyuncu bulunmayan Kayserispor, maç saatini beklemeye başladı.


Advertisement