Van'dan Antalya'ya domates gidiyor, hayaldi gerçek oldu - Son Dakika
Güncel

Van'dan Antalya'ya domates gidiyor, hayaldi gerçek oldu

Van'dan Antalya'ya domates gidiyor, hayaldi gerçek olduVAN'ın Çaldıran ilçesinde 4 yıl önce kurulan ve jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda üretilen domatesler çevre illerin yanı sıra, Türkiye'nin en sıcak illerinden olan ve sebze üretiminde önemli yere sahip olan Antalya'ya da gönderiliyor.

28.08.2020 09:43  Güncelleme: 22:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'dan Antalya'ya domates gidiyor, hayaldi gerçek oldu

VAN'ın Çaldıran ilçesinde 4 yıl önce kurulan ve jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda üretilen domatesler çevre illerin yanı sıra, Türkiye'nin en sıcak illerinden olan ve sebze üretiminde önemli yere sahip olan Antalya'ya da gönderiliyor. Seranın Üretim ve İş Programı Sorumlusu Ercan Karahanlı, Türkiye'nin en soğuk ilçesinden Türkiye'nin en sıcak kentine domates göndermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Biz bunun hayalini bile kuramazdık. Türkiye'nin en sıcak Akdeniz Bölgesi'ne domates gönderiyoruz. Bu bizimi için hayaldi, ama gerçek oldu" dedi.

Çaldıran ilçesi Ayrancılar Mahallesi'nde 2016 yılında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca desteklenen bir projeyle, jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda domates üretimine başlandı. 34 bin metrekare alan üzerinde 20 bin metre boru döşenerek ısıtılan seralar 10 milyon liraya mal oldu. İlçede topraksız ve arılarla tozlanmanın yapıldığı, 'Agro Van' markalı domatesler tamamen doğal yöntemlerle üretiliyor. Hava sıcaklığının eksi 41 dereceyi gördüğü ilçede kurulan serada özellikle kadınlar çalışıyor. Hava şartları nedeniyle tarımın da çok yaygın olmadığı ilçede iş imkanı bulamayan kadınlar, serada çalışmaktan çok mutlu olduklarını söyledi.

Termal seralarda üretilen domatesler bölge illerine gönderilirken, şimdi de Türkiye'nin sebze üretiminde önemli yere sahip olan Antalya'daki tezgahlardaki yerini aldı. Bu yıl ilk defa Antalya'ya TIR'larla gönderilen domatesler bölgeye de umut oldu. Seranın Üretim ve İş Programı Sorumlusu Ercan Karahanlı, bu yıl içerisinde 5 kez olmak üzere 120 ton domatesi Antalya'ya gönderdiklerini söyledi.

BİZİM İÇİN HAYALDİ, GERÇEK OLDU

Karahanlı, "Türkiye'nin en doğusunda bulunan İran sınırının sıfır noktasındayız. Burası Türkiye'nin en düşük sıcaklığının ölçüldüğü bir ilçe. Kışın eksi 41 derece soğukla mücadele ediyoruz. Bizim buralara Akdeniz Bölgesi'nden meyve ve sebze geliyor. Biz Antalya'ya domates göndermenin hayalini bile kuramazdık. Şimdi ise Türkiye'nin en sıcak Akdeniz Bölgesi'ne domates gönderiyoruz. Bu bir hayaldi, ama gerçek oldu. Şuan bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Şu ana kadar 5 kez olmak üzere, yaklaşık 120 ton ürün gönderdik. Önümüzdeki hafta içinde de tekrar bir sevkiyatımız olacak. Bu yıl ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80'nini Akdeniz Bölgesi'ne gönderdik" dedi.

Van\'dan Antalya\'ya domates gidiyor, hayaldi gerçek oldu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van'dan Antalya'ya domates gidiyor, hayaldi gerçek oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu
    15:49 Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu

    Kastamonu'da TCSG 96 İnebolu Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri, 'Geleceğin Denizcileri Projesi' kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Ekipler, okulları ziyaret ederek sahil güvenlik teşkilatının faaliyetlerini ve kullanılan araçları tanıttı. Ayrıca, sahil güvenlik kariyeri hakkında merak edilen soruları yanıtladılar. İnebolu'da faaliyete geçen Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) timi de öğrencilere ekipmanlar hakkında bilgi verdi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Havza Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıttı
    15:48 Havza Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıttı

    Havza Belediyesi, Kevser Camisi önünde 1500 karaçam, ardıç ve badem fidanı dağıtarak ilçede yeşil alanları artırmayı hedeflediğini belirtti. Belediye Başkanı Murat İkiz, halktan fidanları dikmelerini ve korumalarını isteyerek ücretsiz fidan dağıtımının devam edeceğini söyledi.

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.


Advertisement