"Van Gölü bölgenin iklimini dengeliyor" - Son Dakika
Güncel

"Van Gölü bölgenin iklimini dengeliyor"

"Van Gölü bölgenin iklimini dengeliyor" Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş: "Van Gölü, havza için kalorifer veya soba görevi görüyor" Dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına sahip Van Gölü'nün kış aylarında ısıyı dengeleyerek, sıcaklığın aşırı düşmesi gibi hayatı...

19.01.2021 13:07  Güncelleme: 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Van Gölü bölgenin iklimini dengeliyor"

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş:

"Van Gölü, havza için kalorifer veya soba görevi görüyor"

VAN - Dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına sahip Van Gölü'nün kış aylarında ısıyı dengeleyerek, sıcaklığın aşırı düşmesi gibi hayatı olumsuz etkileyecek faktörlerin önüne geçtiği uydu görüntülerinde gözlemlendi.

Devasa bir ekosisteme sahip Van Gölü, 3 bin 712 kilometrekarelik yüz ölçümüyle havzadaki ani don olayları veya sıcaklığın aşırı düşmesi gibi hayatı olumsuz etkileyen faktörlerin önüne geçiyor. Sıcaklık dengelemede önemli bir role sahip Van Gölü, ani sıcaklık düşmelerin de önüne geçiyor. Gündüz ısıyı kendi bünyesinde depolayan Van Gölü, gece sıcaklığın düşmesiyle birlikte depolanan ısıyı havzada kullanarak dengeleyici bir rol alıyor.

"Havza için dengeleyici rol alıyor"

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Gelişmiş Çok-Yüksek Çözünürlüklü Radyometreler uydu görüntüsünü inceleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü'nün havzanın iklimini dengelediğini gözlemledi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, Van Gölü'nün bölge için büyük bir şans olduğunu belirtti. Akkuş, "Van Gölü'nün bölgemize katkısı sadece balıkçılıkla olmuyor. Göl, Van Gölü Havzası için iklimi dengeleyen çok önemli unsurların başında geliyor. Bunu özellikle kış aylarında daha belirgin olarak hissediyoruz. Bu da bölge için çok büyük bir şanstır. Peki, Van Gölü bunu nasıl sağlıyor? Van Gölü gündüz ısıyı kendi bünyesinde depoluyor. Gece sıcaklık düştüğü zaman burada depolanan ısı, havza için dengeleyici rol alıyor. Suyun öz ısısı karalara göre 10 kat daha yüksektir. Bu da bölgedeki ani don olayları ve ya sıcaklığın aşırı düşmesi gibi hayatı olumsuz etkileyecek faktörlerin önüne geçiyor" dedi.

"Havza için kalorifer ve ya soba görevi görüyor"

Van Gölü'nün havza için kalorifer veya soba görevi gördüğünün altını çizen Akkuş, "Etrafındaki sıcaklıklar eksiye düşerken, Van Gölü Havzası'nda bunun eksiye düşmediğini görüyoruz. Van Gölü bölgemiz için sadece bir güzellik değil, aynı zamanda iklimi dengeleyici bir rol oynuyor" diye konuştu.

(YLM-MSA-Y)

"Van Gölü bölgenin iklimini dengeliyor"
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Van Gölü bölgenin iklimini dengeliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı
    11:08 Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı

    Hatay'ın Kumlu-Kırıkhan istikametinde bulunan Kazkeli mevkiinde, traktörün sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek sulama kanalına devrildi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ve sağlık ekipleri, yaralı sürücüyü güvenli bir şekilde kurtardı. Yaralı, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor
    11:08 Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, daha önce meydana gelen çığ nedeniyle kapanan Bostancı köyü yolunu açmak için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu yolda zorlu şartlarda ilerleyen ekipler, kepçenin yetersiz kaldığı noktalarda ekskavatör kullanıyor. Görevliler, kısa sürede yolu açmayı hedefliyor.

  • Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi
    11:07 Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi

    Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Sosyal ve Toplumsal Faaliyet Kulübü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi
    11:06 İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi

    İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi.

  • İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi
    11:04 İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi

    İzmir'in Bornova ilçesinde bir kargo firmasına düzenlenen operasyonda 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kente kargo aracılığıyla uyuşturucu getirileceği bilgisine üzerine çalışma başlattı. Bornova ilçesindeki bir kargo firmasını takibe alan ekipler, belirtilen iş yerinde önlem aldı. Bir şüphelinin otomobille gelip sentetik eczaların bulunduğu koliyi alması üzerine polis, zanlıyı yakaladı. Kolilerde 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin polisteki işlemleri sürüyor.


Advertisement