Van Gölü'ndeki kirliliğe çözüm için çevreci projeler yürütülüyor - Son Dakika
Güncel

Van Gölü'ndeki kirliliğe çözüm için çevreci projeler yürütülüyor

Van Gölü'nün yıllardır çöp ve atık sular nedeniyle maruz kaldığı kirlilik sorununun çözümü için Büyükşehir Belediyesince projeler yürütülüyor.

05.04.2022 11:06  Güncelleme: 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Gölü'nün yıllardır çöp ve atık sular nedeniyle maruz kaldığı kirlilik sorununun çözümü için Büyükşehir Belediyesince projeler yürütülüyor.

Kapladığı 3 bin 713 kilometrekare yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde kirliliğin önlenmesi ve gelecek nesillere daha temiz bırakılması amacıyla Van Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı öncülüğünde çalışmalar yapılıyor.

Bu kapsamda yıllardır göle deşarj edilen atık suların arıtılmasını sağlayan yaklaşık 180 milyon lira bütçeli Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisini geçen yıl devreye alan Van Büyükşehir Belediyesi, kentin 50 yıllık atık su arıtma ihtiyacını gidererek gölde kirliliğe neden olan en önemli sorunlardan birini çözdü.

Daha sonra atık suların arıtılmadan göle deşarj edilmesi nedeniyle zeminde biriken 450 bin metreküp dip çamurunun temizlenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da desteğiyle çalışma başlatan belediye, 25 iş makinesiyle sürdürülen çalışmalarda Tuşba sahilinde biriken binlerce metreküp dip çamurunu çıkararak belirlenen alana taşıdı.

Ayrıca çöp sorununu ortadan kaldırmak ve sızıntılar nedeniyle yer altı suları ve Van Gölü'nün kirlenmesini önlemek amacıyla Van- Özalp kara yolundaki 78 hektarlık alana yap-işlet-devret modeliyle Katı Atık Entegre Tesisi inşa edildi.

Yıllardır çöplerin gelişi güzel döküldüğü "vahşi depolama" alanında kurulan ve günde binlerce ton çöpün son teknolojik makinelerle ayrıştırıldığı tesis sayesinde hem çevre kirliliği önlendi hem de çöplerden elde edilen biyogazdan elektrik enerjisi üretimine başlandı.

Van ve Bitlis'te Van Gölü'ne kıyısı olan 11 belediye de göldeki kirliliğin önlenmesi ve gelecek nesillere daha temiz bırakılması amacıyla "Van Gölü Belediyeler Birliği" çatısı altında çalışma yürütme kararı aldı.

"Vanlıları gölle buluşturacağız"

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine, tarih boyunca bölgede halkı tarafından "deniz" olarak nitelendirilen Van Gölü'nün bölgenin en büyük değeri olduğunu söyledi.

Büyük bir turizm potansiyeline sahip gölün yıllardır kirliliğe maruz kaldığı anlatan Bilmez, "Maalesef hem atık sular hem evsel atıklar gölü şimdiye kadar tehdit ediyordu. Başta Van merkez olmak çevre üzere yerleşim yerlerindeki atık suyun yüzde 80'i doğrudan göle deşarj ediliyordu. Geçen sene tamamlanan Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Van Gölü artık kirlenmekten büyük oranda kurtuldu. Göle kıyısı olan Erciş ve Gevaş ilçelerimizde de arıtma tesisleri faal hale getirildi." dedi.

Atık suların gölde oluşturduğu dip çamurunun temizlenmesi için çalışmaların yoğunlaştırıldığını ifade eden Bilmez, şunları kaydetti:

"Yeni iş makinelerinin gelmesiyle çalışmalarımız daha da hızlandı. Bir taraftan da gölün etrafında yüzlerce ahır vardı. Bunların atıkları da gölü tehdit eden unsurların başında geliyordu. Bu ahırları kaldırdık. Gölü tehdit eden diğer unsur ise evsel atıklar. Van'ın genelinde çöpler vahşi bir şekilde depolanıyordu. 3 milyon metreküp birikmiş çöp alanı var. Bu alanı tamamen rehabilite ettik. Doğamız yavaş yavaş kirlenmekten kurtuluyor. Belediyecilikte doğayı en öncelikli sıraya koyduk. Vanlıları gölle buluşturacağız. Gölü temizleyerek insanların yüzebileceği bir hale getireceğiz. Ördekler, temizliğin ardından yıllardır uğramadıkları Van Gölü sahillerine gelmeye başladı. Koku iyice azaldı."

"Evsel atıklar, gölü ciddi anlamda tehdit ediyor"

Göldeki kirliliğin nedenlerini araştıran Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Yönten de bölgenin sürdürülebilir kalkınması için Van Gölü'ne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gölün kirliliğine yol açan en önemli unsurun insanlar olduğunu ifade eden Yönten, "Evsel atıklar, gölü ciddi anlamda tehdit ediyor. Gölde bazı fizikokimya parametrelerine bakıldığında sudaki çözülmüş oksijen değeri yüksek. Bu da canlılığı ve görüntüyü olumsuz etkiliyor. Sürekli hale gelen kirlilik göl dibinde çamura neden olmuş durumda. Bazı kıyılarımızda ağır metal kirliliği var. Buralarda alınacak önlemlere ilişkin programlar yapılmalı. Atık tesisleri daha işlevsel kullanılmalı. Son zamanlarda büyük atık tesisleri yapıldı. Bu çalışmalarla kirlilik minimize edilebilir. İnsanlarda da çevre duyarlılığının artırılması için birtakım çalışmalar yürütülebilir. Kurumlarımız son zamanlarda iyi çalışmalar yürütüyor. Dip çamurunun temizlenmesi bu önemli çalışmalardan biri. Turistik bölgelerde nüfus artıyor. Evsel atıklar için altyapılar hazırlanmalı." önerilerinde bulundu.

Van Gölü\'ndeki kirliliğe çözüm için çevreci projeler yürütülüyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Van Gölü'ndeki kirliliğe çözüm için çevreci projeler yürütülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hakkari'de Bal Üretim Sezonu Başladı
    15:30 Hakkari'de Bal Üretim Sezonu Başladı

    Hakkari Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte bal üretim sezonunun başladığını duyurdu. Yetkililer, bereketli ve kazançlı bir sezon diledi. Hakkari'deki bal üreticileri ise bu yıl daha fazla bal beklediklerini söyledi.

  • Gazze'deki Mülteci Kampı Saldırılarının Ardından Zor Durumda
    15:28 Gazze'deki Mülteci Kampı Saldırılarının Ardından Zor Durumda

    İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda en ağır darbeyi alan El-Megazi Mülteci Kampı sakinleri zor durumda. Birçok aile yerinden edilmiş durumda ve barınacak yer bulmakta zorluk çekiyor. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise giderek artıyor. Gazze'deki insanlar açlıkla mücadele ediyor ve yardım kuponlarına ihtiyaç duyuyor.

  • CHP'li Belediyeler Borçları Açıkladı
    15:26 CHP'li Belediyeler Borçları Açıkladı

    CHP'li belediyeler Ankara'da Kahramankazan, Ordu'da Altınordu ve Balıkesir'de Karesi belediyelerinin devraldığı borçları açıkladı.

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Ünye Limanı'nda çıkan yangın söndürüldü, 1 kişi dumandan etkilendi
    15:24 Ünye Limanı'nda çıkan yangın söndürüldü, 1 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'nun Ünye Limanı'nda demirleyen çimento yüklü kuru yük gemisinin kaptan köşkünde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangında dumandan etkilenen 1 kişi hastaneye kaldırıldı.

  • İzmit'te market yangınında 34 araç, 84 personel müdahale ediyor
    15:20 İzmit'te market yangınında 34 araç, 84 personel müdahale ediyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çıkan market yangınında 34 araç ve 84 personel ile müdahale ediliyor. Yangın, hızlı bir şekilde söndürme çalışmaları devam ediyor.


Advertisement