VAN GÖLÜ'NÜ KİRLİLİKTEN KURTARMAK İÇİN 'EYLEM PLANI' TOPLANTISI - Son Dakika
Güncel

VAN GÖLÜ'NÜ KİRLİLİKTEN KURTARMAK İÇİN 'EYLEM PLANI' TOPLANTISI

VAN'da düzenlenen, 'Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı' toplantısında, gölün kirlilik sorunu ve sorunların çözüm yolları değerlendirildi.

17.03.2022 13:04  Güncelleme: 14:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VAN'da düzenlenen, 'Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı' toplantısında, gölün kirlilik sorunu ve sorunların çözüm yolları değerlendirildi. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü'nün yıllardır maruz kaldığı kirliliğin önüne geçmek için herkese sorumluluk düştüğünü söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın organizasyonuyla, 'Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı' düzenlendi. Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında, bir otelde düzenlenen toplantıya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van'a bağlı ilçelerin belediye başkanları, Bitlis'in Tatvan, Adilcevaz, Ahlat Belediye başkanları, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, ilgili kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

'GELECEK NESİLLERE MAVİ BİR VAN GÖLÜ BIRAKMALIYIZ'

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, toplantıda yaptığı konuşmada, Van Gölü'nün kapsamlı olarak konuşulmasının önemli olduğunu ifade etti. Van Gölü'nün geçmişten bugüne gelen maviliğinin, gelecek nesillere aktarılmasının büyük sorumluluk olduğunu vurgulayan Vali Bilmez, şöyle konuştu

Bir taraftan da hem Van Gölü, hem de bölgemizdeki doğanın yavaş yavaş kirlendiği, kirlenen ve elden çıkan bir doğanın ileride imkan dahi olsa geri gelemeyeceğinin bilinciyle hep birlikte buna sahip çıkmaya çalışıyoruz. Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanı'mız bölgenin korunması için genel bir talimat verdi ve değerli eşleri Emine Hanımefendi de Van havzasının korunması için ne gerekiyorsa bu çalışmaları himaye etmek üzere kendine görev edindi ve bunu Türkiye'de basınla paylaştı. Kendi adına, bu işleri koordine etmek üzere eski milletvekillerimizden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Gülşen Orhan görevlendirildi. Bölgede 2 yıldır çeşitli çalışmalar yapılıyor. Korunması gereken bazı alanlarımız Çevre Şehircilik Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz tarafından peyderpey ilan edildi, koruma altına alındı. Ama Van Gölü, Van çevresinde kirlenmenin önüne geçmek, kirlenmiş doğayı tekrar temiz tutmak, hem evsel atıklar açısından hem atık suların çevrede yarattığı tahribatın önüne geçmek için çalışmalar yürütülüyor. Denizde yürütülen hayvancılık faaliyetlerinin özellikle hem akarsularımızda, hem de göl sularımızda meydana getirdiği kirliliğin önüne geçmek için neler yapabileceğiz, neler yapmalıyız Bütün paydaşlarla Van Gölü'nün gelecek nesillere tertemiz aktarmak ve bölge ekonomimize kazandırmak için çalışacağız.

'VAN GÖLÜ'NE EL BİRLİĞİYLE SAHİP ÇIKALIM'

Kirlilik konusunda epey yol alındığını anlatan Vali Bilmez, Hem katı atık bertaraf tesisi, hem bütün çöplerin depolanıp bertaraf edilmesi, hem hayvan gübrelerinden enerji elde edilmesi, bunun için Büyükşehir Belediyemizin çalışmaları var. Ahırların yıkımı konusunda Van halkının, özellikle Van gençlerinin verdiği destek gerçekten bize umut oldu. Yani ahırları yıkarken alabileceğimiz tepkiden korkarken, tam tersine her yıkılan ahır için belediyelerimiz dua aldı, alkış aldı. Onun için çevre konusunda bizim daha ciddi bir desteğe ve baskıya da ihtiyacımız var. Bu süre zarfında bize katkı sunabilecek herkesin fikirlerine de ihtiyacımız var. Bu doğayı bir kurumun koruması mümkün değildir veya sadece devlet kurumlarının koruması da mümkün değildir. Yediden yetmişe kadar bütün vatandaşlarımızla, kurumlarımızla, STK'larımızla, siyasi partilerimizin desteğiyle hep birlikte doğamıza sahip çıkacağız. Önümüzdeki yüzyıl suyun, temiz havanın en değerli, en aranan şey olduğu görülecek. Bu yönüyle de bölgemiz belki dünyanın en zengin bölgesi. Bugün belki daha konforlu bir yaşam için Batı'ya göç eden insanlarımızın, inşallah yakın bir gelecekte, daha konforlu bir yaşam için tercih edeceği bölgenin, bölgemiz olacağından hiçbir şüphemiz yok. Onun için bölgemize sahip çıkalım. Bölgemizin keşfedilmeyi bekleyen dünya kadar güzellikleri var. Ne olur bunları da ortaya hep beraber çıkartalım, dünyaya da tanıtalım. Van Gölü'ndeki mikrobiyalitlerden 'Van Canavarı'na hepsini tanıtalım. Van'ı bir inanç turizmi merkezi yapmalıyız. Kentimizde hoşgörü iklimini hakim kılmamız gerekiyor. Van bir şehri ifade etmiyor, Van bir bölgeyi ifade ediyor. Van dediğimizde içinde Hakkari, Ağrı, Bitlis ve Şırnak da var. Van, bir yörenin kültürünün adıdır. Onun için Van'a sahip çıkacağız. Van'da yatırım yapan her iş insanımız, bizim için en köklü olan odur. Kim Van'ın doğasına, çevresine sahip çıkarsa en has Vanlı da odur dedi.

'HER ŞEY VAN GÖLÜ İÇİN'

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan ise bütün bileşenleri ve çalışanlarıyla Van Gölü'nün korunması için bilgi alışverişinde bulunacaklarını belirterek, Van Gölü ile ilgili ortaya çıkan olumsuzları gidermek, daha iyiyi, daha güzeli nasıl yapabilirizi ortaya koymak üzere bir çalışma yürütüyoruz. Bu süreci Van Gölü tertemiz olana kadar devam ettireceğiz ama ondan sonra da korumayı nasıl devam ettireceğimizin çalışmalarını birlikte sürdüreceğiz. Güzel bir çalışma yapacağımıza inanıyorum. Sayın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanımızın selamlarını iletiyorum. Biz bakanlık olarak hem çevre eğitimlerine yönelik, hem Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'müz, hem de diğer birimlerimizle Van Gölü'nün korunmasıyla ilgili yerel yönetimlerimize destek ve kamu idaresi organizasyonları noktasında bütün gayretlerimizi ortaya koyacağız. Kısa sürede Van Gölü'müzün bu güzelliğini daha nasıl koruyabilirizin çalışmasını yapmış olacağız diye konuştu.

'ÇALIŞMAYA DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Başdanışması Gülşen Orhan da 2 yıldır 'Van Gölü Koruma Eylem Planı' çerçevesinde çalıştıklarını söyleyerek, Biliyorsunuz çalışmalarımızı Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kıymetli eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde yürütüyoruz. Bizler de koordinasyonunu yapmaya çalışıyoruz. Kurumlarımızla, STK'larımızla ve belediyelerimizle, el birliğiyle, beraberce güç birliği yaparak bu çalışmayı yürütüyoruz. Van Gölü'nün kirlilik kaynaklarından en büyüklerinden bir tanesi olan kirli atık su kaynağımız mevcuttu. Bunu bertaraf ettik, Çevre Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte. Geçen sene 'Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'miz devreye girdi. Daha sonra 'Van Entegre Katı Atık Tesisi' ve birçok merkezde de istasyonlar devreye girdi. Bu bizim için sevindirici 2 önemli unsur oldu. Bu çalışmaya destek veren kurum ve STK'larımıza teşekkür ediyoruz ifadelerini kullandı.

VAN GÖLÜ\'NÜ KİRLİLİKTEN KURTARMAK İÇİN \'EYLEM PLANI\' TOPLANTISI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel VAN GÖLÜ'NÜ KİRLİLİKTEN KURTARMAK İÇİN 'EYLEM PLANI' TOPLANTISI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.


Advertisement