Van İnci Kefalinin Boyu Uzadı, Ağırlığı Arttı - Son Dakika
Güncel

Van İnci Kefalinin Boyu Uzadı, Ağırlığı Arttı

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefali için 20 yıldır alınan önlemler meyvesini verdi.

26.02.2019 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefali için 20 yıldır alınan önlemler meyvesini verdi. Daha önce 15 santim olan inci kefalinin boyu, şimdilerde 24 santime kadar ulaştı. Eskiden 17- 18 inci kefali 1 kilo gelirken, şimdilerde ise 7-8 balığın ağırlığı bir kiloya ulaşıyor. Dünyada sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan inci kefali için üreme dönemi nedeniyle 15 Nisan -15 Temmuz tarihleri arası av yasağı uygulanıyor. Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek zaman zaman uçarcasına derelere akın eden inci kefali için alınan önlemler meyvesini verdi.

Daha önce 15 santim olan inci kefalinin boyu, koruma yöntemleri sayesinde 24 santimetreye kadar ulaştı.Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, eskiye oranla inci kefalinde olumlu farklılıklar gözlendiğini, 20 yıllık önlemler ve koruma yöntemleri sayesinde balığın kilosunun arttığını, boyunun uzadığını belirterek, bunun da ekonomik, ekolojik ve estetik açıdan önemli bir gelişmeyi gösterdiğini söyledi.

'BALIK STOKLARI 2050'YE KADAR ÇÖKECEK'

Dr. Mustafa Akkuş, balık stoklarının yüzde 70- 80'lik kısmının tamamının 2050'ye kadar çökeceğini belirterek şunları kaydetti

Bu aslında bize şunu gösteriyor. Doğayı koruma noktasında insan olarak çok zayıfız. Ülkemizin en doğusunda 1750 rakımlı Van Gölü'nde aslında bir başarının öyküsü yatıyor. Buradaki inci kefali koruma çalışmaları sonucunda artık yok olmaktan kurtulmuş ve çok sevindirici gelişmeler yaşamışızdır. 1990'lı yıllara gittiğimiz zaman 17- 18 inci kefali balığı bir kilo gelirken, bugün 8- 9 balık, bir kilo geliyor. Yine 1990'lı yıllara gittiğimiz zaman balıkçılar 16 milimlik göz açıklığına sahip balık ağları kullanırken, bugün 24 milimlik ağlar kullanıyor. Yani aradan geçen yaklaşık 20 sene içerisinde balığın boyu inanılmaz bir şekilde büyüdü ve artık balıkçılar daha büyük gözlü ağlar kullanmak mecburiyetinde kalıyor. Bu bize neyi gösteriyor Bu bize koruma çalışmalarındaki büyük başarıyı gösteriyor. Çünkü, artık inci kefali üremek için derelere girdiğinde yapılan koruma çalışmaları sayesinde, tekrardan göle geri dönüyor ve balık büyüme fırsatı buluyor. Balık büyüdüğü zaman da ekonomik olarak da değeri artıyor.Yaklaşık 600 bin yıllık gölde yaşayan inci kefalleri, artık sürdürülebilir bir yönetim planına kavuştuğunu bizlere gösteriyor.

İNCİ KEFALİNİ KORUMAZSAK, VAN GÖLÜ ÇÖLE DÖNÜŞÜR'

Akkuş, inci kefalinin gölden çekilmesiyle Van Gölü'nün adete çöle dönüşeceğini anlatarak, İnci kefali olmadan Van Gölü, manasız bir göl haline gelir. İnci kefalini korursak, adeta Van Gölü'nün ruhunu da korumuş oluruz. Bu çalışmaların ilerleyen yıllarda yine başarılı bir şekilde devam etmesini temenni ediyoruz. Koruma çalışmalarında bizim hikayelerimiz hep kötüdür. Hep yok olan türlerden bahsederiz. Bugün dünyada her 13 dakikada bir bir canlı türü, bir daha geri dönmemek üzere yok oluyor. Eğer inci kefalini korumazsak,13 dakikada bir yok olan türlerden biri haline gelecek. Bu aslında bütün dünyaya örnek teşkil edecek bir başarının öyküsüdür. Geçmiş yıllarda inci kefalinin boyu 15-16 santimetreyken, bugün geldiğimiz noktada inci kefalinin boyu ortalama 21-14 santimetre arasında değişiyor dedi.

Van İnci Kefalinin Boyu Uzadı, Ağırlığı Arttı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van İnci Kefalinin Boyu Uzadı, Ağırlığı Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mardin'de 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
    17:44 Mardin'de 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

    Mardin'de, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla düzenlenen 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Tuncay Akkoyun başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, kaymakamlar, belediye başkanları ve kurum temsilcileri katıldı. Vali Akkoyun, kentte uygulanan 294 projeden 24'ünün tamamlandığını, 99'unun devam ettiğini ve 171'inin etüt proje aşamasında olduğunu belirtti. Ayrıca, kamu yatırımlarının hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılması için koordinasyona önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Turizmde Yeni Trendler ve Geleceğin Turizmcileri Konuşuldu
    17:44 Turizmde Yeni Trendler ve Geleceğin Turizmcileri Konuşuldu

    Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlikte, gastronomideki yeni trendler ve turizmin geleceği konuşuldu. Programda, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alper Kurnaz ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper öğrencilerle buluştu. Konuşmacılar, dijital gelişmelerin gastronomi alanını nasıl dönüştürdüğünü ve turizmdeki gelecek trendlerini anlattılar. Etkinlik, öğrencilere teknik bilgilerin aktarıldığı ve turizmin geleceğinde önemli noktaların paylaşıldığı bir platform oldu.

  • Bitexen Antalyaspor, Atakaş Hatayspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    17:43 Bitexen Antalyaspor, Atakaş Hatayspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    Bitexen Antalyaspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Atakaş Hatayspor ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Teknik direktör Sergen Yalçın yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, ısınma hareketleri, dar alanda pas çalışması ve çift kale maç ile tamamlandı. Maç, 21 Nisan Pazar günü saat 19.00'da Corendon Airlines Park Antalya Stadı'nda oynanacak.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'te Yeşil Mahalle'de oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten düştü. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Almus Kaymakamı Emre Çömen, masa tenisi birincisi öğrencileri ziyaret etti
    17:37 Almus Kaymakamı Emre Çömen, masa tenisi birincisi öğrencileri ziyaret etti

    Almus Kaymakamı Emre Çömen, Küçük Kızlar Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması'nda birinci olan Çevreli Şehit Abdullah Eymur Ortaokulu öğrencilerini ziyaret etti. Çömen, öğrencilerle masa tenisi oynayarak hediyeler verdi. Ayrıca, Kaymakam Çömen, Ataköy, Çevreli ve Kınık Belediye Başkanlarını da ziyaret ederek başarılar diledi.

  • İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı
    17:35 İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı

    Bahçelievler'de E5'ten yan yola geçmek isteyen iki inatçı sürücü, birbirlerini beklemeyince araçlar bariyerlere sıkıştı. Olay saat 14.00 sıralarında Bahçelievler yan yol girişinde meydana geldi. Seyir halindeki iki inatçı sürücü, E5'ten aynı anda yan yola girmek istedi. Sabırsız sürücüler, birbirlerini beklemeyince iki araç, bariyerlere sıkıştı. Sürücülerin kendi imkanlarıyla sıkıştıkları yerden çıktığı araçlarda hasar meydana geldiği öğrenildi.

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    17:34 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da bir apartmanda meydana gelen olayda, Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak ağır yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yaşamını yitirdi. Şüpheli olarak aranan Meltem Z'nin eşi Serkan Z. polis tarafından yakalandı ve tutuklandı. Turgut D. ve Meltem Z'nin cenazeleri ikindi namazının ardından defnedildi.

  • Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı
    17:33 Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, sanayi tipi sigara sarma makinesi, 170 paket bandrollü tütün, 5 kilogram kıyılmış tütün, 50 bin dal bandrollü boş makaron ve 8 bin dal içi doldurulmuş makaron ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli M.T, hakkında adli işlem başlatıldı.


Advertisement