Van, Nevruzda 100 Bin İranlı Turist Bekliyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Van, Nevruzda 100 Bin İranlı Turist Bekliyor

Doğu Anadolu Bölgesi'nde huzur ve güvenliğin sağlanmasıyla turizm alanında da gelişmeye başlayan Van, ülkelerindeki 13 günlük nevruz tatili döneminde 100 bin İranlı turisti ağırlamayı hedefliyor.

05.03.2018 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUSUF SOYALP - Doğu Anadolu Bölgesi'nde huzur ve güvenliğin sağlanmasıyla turizm alanında da gelişmeye başlayan Van, ülkelerindeki 13 günlük nevruz tatili döneminde 100 bin İranlı turisti ağırlamayı hedefliyor.

Komşu ülkeyle ilişkilerin geliştirilmesi ve yapılan tanıtım çalışmalarıyla ülkelerindeki tatil dönemlerinde Van'a gelmeyi tercih eden İranlı turistler, yaptıkları alışverişle esnafa "can suyu" oluyor.

Vanlı esnaf, 13 günlük tatil döneminde İranlı turistleri kente çekebilmek için hazırlıklarını sürdürüyor.

Yapılan rezervasyonlarla otellerde doluluk oranının yüzde 80'leri bulduğu kentte, esnaf da "Van Shopping Fest Alışveriş Günleri" festivaliyle misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nevruz tatilinin 18 Mart'ta başladığını ve nisan ayına kadar devam ettiğini belirtti.

İranlıların nevruz tatili döneminde Van'ın turizm ve ekonomisine önemli katkılar sunacağına işaret eden Özgökçe, "Bu tatil döneminde transit yolcularla birlikte 100 bin İranlı turisti ağırlamayı hedefliyoruz. Van'da ise 50-60 bin İranlı turisti otellerimizde misafir etmeyi planlıyoruz. Bu anlamda da Van halkı ve esnafımız gerekli hazırlıklarını yaparak bu döneme hazırlanıyor." diye konuştu.

Sabırsızlıkla nevruz tatilinin başlamasını beklediklerini aktaran Özgökçe, sezon öncesinde İran'da ve Van'da sektör toplantıları gerçekleştirdiklerini bildirdi.

İran'da bulunan 100 tur operatörünü ağırlayarak 3 günlük plan dahilinde Van'ın tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtacaklarını vurgulayan Özgökçe, aynı zamanda esnafla görüşerek İranlı turistlerin kentten memnun ayrılmalarının sağlanması konusunda gereken hassasiyeti göstermelerini istediklerini dile getirdi.

Özgökçe, hava sıcaklıklarının da mevsim normallerinin üstünde devam etmesinin gelen turist sayısını artıracağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"23 Ocak'ta Tahran'da düzenlenen fuarda Van'ı anlattık. İran pazarı bizler için çok önemli bir pazar haline geldi. İranlı turistler Van'ı seviyor ve tercih ediyor. Bundaki asıl sebep, ilimizin onlara yakınlığı ve uygun alışveriş imkanlarının bulunmasıdır. İran'da aslına bakarsanız Van'ın tanıtıma ihtiyacı yok. İranlı turistler kentimizi yemek eğlence alışveriş ve yemek kültüründen dolayı tercih ediyorlar."

"Bu yıl 800 bin İranlı bekliyoruz"

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir de İranlıların nevruz tatili başlamadan kentte hareketliliği artırdığını ifade etti.

Geçen yıl 500 bin olan İranlı turist sayısının bu yıl 800 bine ulaşmasını beklediklerini aktaran Aydemir, bu konuda çalışmalar yürüttüklerini, esnafı dolaşarak turistlerin kentten memnun ayrılması için gereken duyarlılığı göstermelerini istediklerini söyledi.

İranlı turist hareketliliğinin Van esnafına önemli katkılar sunduğunu belirten Aydemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nevruzda 100 bin misafiri Van'da ağırlamayı planlıyoruz. Ama gelen misafirlerimizin Van dışına gitmesini istemiyoruz. Bunun için hazırlanan projeler var. Kentimizde huzur ve güvenlik olduğu sürece bu böyle devam edecek. Sadece İranlı misafirlerimiz değil Van Gölü ve Van'ın güzelliklerini görmek isteyen Alman ve Rus turistler de gelecek. Güzel yatırımların yapıldığı, sahillerin açıldığı, yeni otellerin inşa edildiği bu dönemde herkesin Van'a gelmesini bekliyoruz. Bu yıl İranlı misafirlerimizi memnun ederek kentlerine uğurlayacağız."

Otellerde hazırlıklar tamam

Otel işletmecisi Sefer Bayram ise nevruz gelmeden İranlı turistlerin ilgisinin kentte hissedilmeye başlandığını söyledi.

Otellerin yüzde 80 doluluğa ulaştığına işaret eden Bayram, şunları ifade etti:

"Nevruz dönemi için yoğun talep var. Bütün otellerin yüzde yüz doluluğa ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bunun için gereken hazırlıklarımızı tamamladık. Şimdiden nevruz boyunca otelimiz doldu. Nevruz Bayramı Van'da İranlılar için dolu dolu geçecek. Onlar için çeşitli etkinlikler ve konserler düzenleyeceğiz. Tek amacımız İranlı misafirlerimizin kentimizden memnun ayrılmaları. Bunun için hiçbir zahmetten kaçmayarak İranlı turistlere istedikleri hizmeti vereceğiz. Bu insanların kentimize gelmesi bizler için ekonomik anlamda büyük bir avantaj."

İranlı turistlerden Reye Celri ise Tebriz'den Van'a alışveriş yapmak için geldiğini belirterek, "Van'a ilk kez geldim. Burası çok güzel. Burada alışveriş alanları çok ve bizler için güzel imkanlar sunuluyor. Bol bol alışveriş yapıp buradan gidiyoruz. Nevruz tatilinde tekrar geleceğim." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Van, Nevruzda 100 Bin İranlı Turist Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement