Varis Tedavisinde Hastalar İçin Umut Veren Gelişmeler - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Varis Tedavisinde Hastalar İçin Umut Veren Gelişmeler

Varis Tedavisinde Hastalar İçin Umut Veren Gelişmeler

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Rengin Türkgüler, yeni gelişen ve cerrahi olmayan yöntemler ile yapılan varis tedavisinin, hem hastaların iyileşme sürecini hızlandırdığını hem de tedaviyi kolaylaştırdığını belirtti.

31.10.2017 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Varis Nedir?

En basit tanımı ile varis, bacak toplardamarlarında oluşan aksama nedeni ile kirli kanın kalbe gitmemesinden dolayı, damarların genişlemesidir. Kadınlarda, sürekli ayakta durulan işlerde çalışanlarda, gebelerde, aşırı kilosu olanlarda oluşma riski daha fazladır. Estetik olarak kötü görünmesinin yanı sıra, ağrılı ve oluşturduğu bölgeyi hassas hale getiren bir rahatsızlıktır. Varisli bölgede kirli kan biriktiği için, dokular hassaslaşır, yaralar oluşabilir, hatta akciğere pıhtı atması söz konusu olabilir.

Varis, tedavi edilmezse, yaşam kalitesini düşüren ve yaşamsal riskler oluşturan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden tedavisinin ihmal edilmeden yapılması, hastanın rahatı açısından önemlidir. Ancak varis tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemlerde, iyileşme süreci ağrılı ve sıkıntılı geçtiği için birçok hasta varisleri ile yaşamayı tercih ediyordu. Gelişen varis tedavileri, hastanın aynı gün içerisinde, birkaç saat dinlenme ile günlük yaşamına devam etmesine olanak sağlıyor.

1. Köpüklü Varis Tedavisi

Köpüklü varis tedavisinde, varisli damarların kapatılmasını hedefleyen bir sistem uygulanır. Genellikle orta seviyedeki kılcal damarlarda etkilidir. Çok ince bir iğne ile damarlara köpürtülmüş veya sıvı şeklindeki ilaç enjekte edilerek, damar kapatılır. Uygulama 15 dakika içerisinde tamamlanır. Sonuçlar uygulama esnasında gözle görülür derecede hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Hasta günlük yaşamına aynı gün içerisinde devam eder. Kapatılan damarlarda tekrar varis olma ihtimali ise yoktur.

2. Lazerle Varis Tedavisi

EVLA adı verilen lazerle varis tedavisinde ise, lazer enerjisi ile hasarlı damar ya da damarlar kapatılır. Varis tedavilerinin en yenisidir. Uygulamanın en çok dikkat edilmesi gereken noktası, doğru damara müdahale edilmesidir. Tedavinin tamamı ultrason eşliğinde yapılır, bu sayede sağlıklı damarlar korunmuş olur. Lokal anestezi altında yapılan tedavide, hasta kısa bir süre dinlendikten sonra yürümeye başlayabilir.

Varis eğer doğru tedavi edilmezse tekrarlama olasılığı yüksek hastalıklardan biridir. Bu rahatsızlığın riskleri de düşünüldüğünde, hastaların varis tedavisi konusunda uzmanlaşmış doktorları tercih etmelerinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Son Dakika Advertorial Sondakika Varis Tedavisinde Hastalar İçin Umut Veren Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement