Varşova'da Çocukların Türkçe Kursu Merakı - Son Dakika
Güncel

Varşova'da Çocukların Türkçe Kursu Merakı

Polonya’nın başkenti Varşova’da çocuklar Türkçe öğreniyor.

26.12.2017 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Polonya'nın başkenti Varşova'da çocuklar Türkçe öğreniyor. Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkçe kurslarına Türklerin yanı sıra Polonyalı çocuklar da yoğun ilgi gösteriyor.

Türkiye'yi, kültürel mirasını, Türk kültür ve sanatını tanıtma çalışmalarına hız kesmeden devam eden Varşova Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği Türkçe kursları yetişkinler kadar çocuklar tarafından da büyük ilgi görüyor. Tüm yıl boyunca süren kurslara ebeveynlerden birinin Türk olduğu karma evliliklerden dünyaya gelen çocukların yanı sıra anne babası Türk olmayan, ancak Türkiye'ye karşı büyük sevgi besleyen ailelerin çocukları da katılıyor. Yoğun okul programları dolayısıyla cumartesi günleri düzenlenen kurslara katılan çocuklar hem Türkçe öğreniyor hem de arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçiriyor. Kurstaki öğrencilerden İHA'ya konuşan 12 yaşındaki Jakub Köprülü, 4 yıldır Türkçe öğrendiğini ve Türkçeyi çok sevdiğini söylüyor. Türkçenin Lehçeden daha kolay bir dil olduğunu ifade eden Köprülü'nün en sevdiği kelime ise "Beşiktaş"

12 yaşındaki Zehra Göçer ise babası Türk olduğu için Türkçe kursuna geldiğini belirtiyor, ancak Türkçenin kendisi için zor olduğunu dile getiriyor. Kursun en küçük katılımcısı Wiktoria Dinç'in ise en sevdiği kelime "Kedi". Kursa katılan 13 yaşındaki Julia Tomaszewska'nınsa ailesinde hiç Türk yok. İş dolayısıyla eşiyle beraber 5 yıl kadar kaldıkları Türkiye'de Türkçe öğrendiklerini ifade eden Julia'nın babası Hubert Tomaszewski, kızlarının da Türkçeye çok meraklı olduğunu, bu yüzden kursa yazıldığını belirtiyor. Anne ve babası Türk olmayan bir başka öğrenci ise Aleksander Czajkowkski. 2 aydır Türkçe öğrendiğini söyleyen 9 yaşındaki Aleksander'ın en sevdiği kelimeler ise "Araba" ve "Dondurma". Aleksander'in babası Artur Czajkowski de İHA'ya yaptığı açıklamada oğlunu Türkçe kursuna yollamasının sebebini şöyle açıklıyor: "Aleksander'i Türkçe kursuna yolluyoruz, çünkü Türk dilini, Türk kültürünü, Türkiye'yi çok seviyoruz. Önümüzdeki yıl ilk kez Türkiye'ye gideceğiz. Bir de ailevi sebeplerimiz var, şöyle ki benim büyük dedem Michal Czajkowski, nam-ı diğer Mehmet Sadık Paşa, İslamiyeti benimsemiş ve Kırım Savaşı'nda Osmanlı ordusu saflarında savaşmış. Biraz da bu yüzden Türkiye'yi görmek istiyoruz"

Varşova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doçent Doktor Öztürk Emiroğlu ise çocukların Türkçe kursuna olan ilgisinden duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Emiroğlu, 7-15 yaş arası çocuklara hitaben 3 yıldan beri düzenledikleri Türkçe kursuna ailesinde Türk olanlar kadar tamamen Polonyalı olan çocukların da ilgisinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Kurslara daha fazla çocuğun katılımı için çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Emiroğlu, Enstitü olarak Ekim ayında yayınladıkları Türk masallarının Lehçe çevirisi olan "Basnie tureckie" kitabıyla da bir ilke imza attıklarının altını çizdi. "Türk masallarını ilk defa Lehçeye çevirttik, Polonya genelinde açtığımız yarışma neticesinde en beğenilen 13 masal çevirisini geçtiğimiz Ekim ayında bir kitapta toplayarak Lehçeye kazandırmış olduk" diyen Emiroğlu, böylesi bir faaliyetin Yunus Emre Enstitüsü'nün diğer ülkelerde bulunan temsilcilikleri için de örnek teşkil etmesini umduklarını ifade etti. Dil eğitiminin bu tip materyallerle desteklendiği zaman kalıcı olduğunu belirten Öztürk Emiroğlu, bu vesileyle Türk masallarının dünyaya tanıtılabileceğine de vurgu yaptı.

"Basnie tureckie" Türk masalları kitabını kursa devam eden çocuklara hediye olarak dağıtıldığını aktaran Emiroğlu, Enstitü'nün Polonyalı ve Türk çocuklara yönelik düzenlediği etkinlikler arasında 23 Nisan Çocuk Bayramı, 1 Nisan Gülmece Günü ve 1 Haziran Dünya Çocuk Günü gibi birçok etkinlik bulunduğunu da sözlerine ekledi. "Her yıl 23 Nisan'da bir ilkokuldan çocukları Enstitümüze davet ediyor, çeşitli programlarla onlara Türkiye'yi, Atatürk'ü, 23 Nisan'ı anlatıyoruz" diyen Emiroğlu, 1 Nisan Gülmece Günü'ndeyse animatörlerin Nasreddin Hoca kılığında okullara giderek Polonyalı çocuklara Lehçe Nasreddin Hoca fıkraları anlattıklarını belirtti. Enstitü Müdürü, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü'ndeyse bazı okullarda Keloğlan kılığında Lehçe Keloğlan masalları okuma etkinliği düzenlediklerini de sözlerine ekledi. - VARŞOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Varşova'da Çocukların Türkçe Kursu Merakı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement