Varşova'daki Orta Doğu Zirvesi'ne 60 Ülke Katılıyor - Son Dakika
Güncel

Varşova'daki Orta Doğu Zirvesi'ne 60 Ülke Katılıyor

Amerika Birleşik Devletleri ile Polonya'nın, Varşova'da düzenleyeceği Orta Doğu Zirvesi'ne 60 ülke katılacak.

12.02.2019 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri ile Polonya'nın, Varşova'da düzenleyeceği Orta Doğu Zirvesi'ne 60 ülke katılacak. İsrail, Suudi Arabistan, Bahreyn Orta Doğu'dan zirveye katılacak 10 ülke arasında yer alırken Filistin, Rusya, Çin, AB Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Federica Mogherini ise zirveye katılmayacaklarını açıkladı.

ABD ile Polonya'nın 13-14 Şubat tarihlerinde Varşova'da düzenleyeceği Orta Doğu Zirvesi'ne ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, zirveye 60 ülkeden katılım olacağını söyledi. Polonya olarak katılımcı sayısından memnun olduklarını ifade eden Jacek Czaputowicz, zirveyi bölgedeki mevcut krizler ve bunların çözümüne yönelik uluslararası girişimler hususunda başta bölge ülkeleri olmak üzere tüm tarafların kendi perspektiflerini sunacakları bir fırsat olarak niteledi. Czaputowicz görüşülecek başlıca konuların bölgesel krizler ve bunların Orta Doğu'da yaşayan sivil halka etkileri, bölgedeki füze geliştirme faaliyetleri ve bunların konuşlandırılması, siber güvenlik ve enerji alanında yeni tehditler, aşırıcılık ve onun yasa dışı finansmanıyla mücadele olacağını söyledi.

"Polonya, İran Nükleer Anlaşması konusunda AB'nin yanında"

Zirveye 60 ülkenin bakan ve başbakan düzeyinde katılım göstereceğini belirten Polonya Dışişleri Bakanı Czaputowicz, katılımcı sayısından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Katılacak ülkeler arasında Suudi Arabistan, Bahreyn, İsrail, Yemen, Ürdün, Kuveyt, Fas, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri'nin bulunduğunu söyleyen Czaputowicz, AB üyesi tüm ülkelerin de katılım göstereceğini belirtti. Czaputowicz, AB üyesi ülkelerin tamamının katılımının, zirvenin AB politikalarıyla uyumlu olmadığı söylentilerinin yersiz olduğuna ilişkin çok önemli bir işaret olduğunu aktardı. ABD ile AB ya da AB'in başlıca devletleri arasında olası bir görüş ayrılığının meydana gelmesinin kendileri için zararlı olacağını ifade eden Jacek Czaputowicz "Böylesi bir durumda ABD ile AB'nin dış politikalarını ana hatlarıyla birbirine yaklaştırmak için çaba göstereceğiz, şüphesiz bunlardan biri Orta Doğu konusu" şeklinde konuştu. Zirvenin başarısının Orta Doğu'da güvenlik ve barışı sağlamayı amaçlayan ortak tespitler, faaliyetler ve ortak çözümler geliştirilmesine bağlı olduğunu belirten Polonyalı Bakan, bunun kendilerinin "maksimum planı" olduğunu belirtti.

İran davet edilmedi

Suriye ve Yemen'deki çatışmalar, İsrail-Flistin sorunu, insani sorunlar, kitle imha silahlarının yayılımı, terörizm, melez tehditler ve enerji güvenliği konularının görüşüleceği Orta Doğu Zirvesi'ne ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı aynı zamanda damadı olan Jared Kushner de katılacak. Polonya, bazı çevrelerin söz konusu zirveyi İran karşıtı olarak nitelendirilmesine karşı çıkarken, görüşmelerin İran'ın rolü üzerinde yoğunlaşmayacağını belirtiyor. Polonya, kendilerinin İran'la yapılan nükleer anlaşma konusunda AB'nin yanında yer aldıklarının da altını çiziyor.

13 Şubat akşamı konuklara verilecek akşam yemeğiyle başlayacak zirvede başlıca oturumlar 14 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek. Zirveye katılacak ülkeler arasında Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Hindistan, Brezilya, Arjantin, bazı Afrika ülkeleri, AB üyesi ülkeler, Suudi Arabistan, Bahreyn, İsrail, Yemen, Ürdün, Kuveyt, Fas, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor. Mısır ve Tunus'un katılımı henüz netlik kazanmazken, Rusya, Çin, Lübnan, Filistin ve AB Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Federica Mogherini ise zirveye katılmayacak. İran ise "Zirve kapsamındaki oturumların normal şekilde gerçekleşmesinin mümkün kılmayacağı ve kabul edilmesi zor bir dil kullandıkları" gerekçesiyle zirveye davet edilmedi. - VARŞOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Varşova'daki Orta Doğu Zirvesi'ne 60 Ülke Katılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement