Vedat Aydın Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika
Yerel

Vedat Aydın Mezarı Başında Anıldı

Vedat Aydın Mezarı Başında Anıldı

Diyarbakır'da 1991 yılında katledilen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, mezarı başında anıldı.

10.07.2011 22:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da 1991 yılında katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, ölümünün 20'nci yıldönümü nedeniyle ailesi, arkadaşları, BDP milletvekilleri ve yöneticileri ile belediye başkanlarının katılımıyla mezarı başında karanfillerle anıldı.

1991 yılında kendilerini polis olarak tanıtan silahlı ve telsizli kişilerce Diyarbakır'daki evinden alındıktan sonra, Elazığ'ın Maden İlçesi'nde bir köprü altında öldürülmüş halde bulunan kapatılan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, Mardinkapı Mezarlığı'ndaki mezarı başında karanfillerle anıldı.

Bugün akşam saatlerinde Mardinkapı semtindeki tarihi Keçi Burcu önünden toplanan ve aralarında, Vedat Aydın'ın eşi Şükran Aydın, kardeşi Veysi Aydın, BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, İHD yöneticileri BDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı 200 kişilik grup, ellerinde Vedat Aydın fotoğrafı ile mezarlığa doğru yürüyüşe geçti.

Keçi Burcu önünde toplanan kalabalık önce Vedat Aydın'ın cenazesi sırasında kalabalığın üzerine ateş açılması sonucu 3 kişinin yaşamını yitirdiği yere karanfil bıraktıktan sonra mezarlığa kadar yürüdü. Vedat Aydın'ın mezarı başında yapılan duaların ardından, Vedat Aydın ve arkadaşlarının mezarlarına karanfiller bırakıldı.

Okunan duanın ardından Kürtçe bir konuşma yapan Vedat Aydın'ın eşi Şükran Aydın, "Biz istiyoruzki birileri bu hesabı versin. Bu birileri devletin başkanları ve başında olanlardır. Vedat Aydın'ın ölümü 20 yıl oldu. Bizim çalmadığımız kapı kalmadı ama bütün kapılar yüzümüze kapandı. 20 yıl sonra benim önüme 5-6 tane resim getirdiler. Bana, 'bunlarmı' diye sordular. 20 yıl sonra o gün doğan çocuklar bugün üniversiteyi bitirdiler. Eğer o zaman evlenseydiler, şimdi iki tane çocukları vardı.

Anne 3 yıl çocuğundan ayrı kalsa çocuğunun yüzünü unutur. Onların amacı, 'biz önlerine 20 tane fotoğraf koyduk ama o tanımadı' dedirtmektir. Bu bilinen bir plandır Kürtlere karşı. Bu faillere Vedat Aydın ile başladılar, ondan sonra 17 bin faili meçhul cinayet yaşandı. Bunun sorumluları emniyetten başlıyor, kademe kademe olarak ta Cumhurbaşkanı'na kadar gidiyor. O zamanın Cumhurbaşkanı, Başbakanı, İçişleri Bakanı, OHAL Valisi, emniyet müdürü bunların hepsi suçlu. Emir veren onlardır, bizim için tetikçi, hiç birşey ifade etmiyor. Bizim aramızda hiçbirşey yoktu o insanlar niye gelip bizi öldürsün? O insanlara devlet emir verdi onlar da silahlara kuşandılar. Onun için biz onların başkanlarının önümüze çıkmasını istiyoruz" dedi.

BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, Vedat Aydın'ın demokrasi şehidi olduğunu belirterek, "Demokrasi şehidi Vedat Aydın, halkının yüreğinde yaşıyor ve sonsuza dek devam edecek. Halkı için insanlık için, demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesi için siyaset yapan ve halkların kardeşliği için yaşamını bu mücadeleye adayan, demokrasi şehidi Vedat Aydın, tarihte olduğu gibi zulüm politikaları sahibi zalimlerinin, kar maskelerinin arkasına saklanan kanlı faşist katillerin saldırısıyla fiziken yokedilmek istendi. Ama demokrasi şehidi Vedat Aydın ve onun yoldaşları hem kendi halklarının hem de demokrasi ve özgürlük mücadelesine gönül veren insanlık aleminin onurlu direnişlerinin kalbinde sonsuza dek yaşamaya devam edecektir" şeklinde konuştu. apılan konuşmaların ardından bir dakikalık saygı duruşundan sonra kalabalık grup, sessiz bir şekilde dağıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Vedat Aydın Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement