Vefalılar Vefasız' - Son Dakika
Güncel

Vefalılar Vefasız'

Vefalılar Vefasız\'

Süper Amatör Lig'e düşen 106 yıllık Vefaspor Kulübü'nün başkanı Mesut Gülbaran, camiadan hiçbir destek gelmemesinden yakınıyor.

10.06.2014 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vefaspor, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, 1908 yılında, İkinci Meşrutiyet'in ilanından hemen sonra Vefa Lisesi öğrencileri arasından seçilen futbolcularla Vefa İdman Yurdu adıyla kuruldu. 1941-1963 arasında İstanbul 1. Ligi'nin en güçlü takımlarından biri oldu.1946-47 sezonunda ligi Fenerbahçe'nin ardından averajla ikinci bitirdi. 1962-63 sezonunda ikinci lige düşen kulüp, 1965'te tekrar birinci lige yükseldi. Yeşil Beyazlılar, 1974'te yeniden ikinci lige, ardından da üçüncü lige düştü.

Uzun yıllar amatör ligde mücadele eden Vefaspor, Türk futboluna önemli isimler kazandırdı. Özcan Arkoç, Suat Mamat, Erol Togay ve Metin Türel gibi Türk futboluna uzun yıllar hizmet etmiş isimler Vefa forması giydi. Fatih Terim'den önce bir dönem Türkiye milli takımını da çalıştıran, İstanbul Başakşehir takımının teknik direktörü Abdullah Avcı da futbol hayatına Vefa'da başladı.

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ta forma giyen Saffet Sancaklı da ilk transferini 1986 yılında Vefaspor'a geçerek yaptı. Eski Türkiye Milli Takımlar Sorumlusu Selami Özdemir de Vefaspor'un önceki başkanlarından...

106 yıllık geçmişe sahip Vefaspor, bu sezon maddi zorluklar nedeniyle Bölgesel Amatör Lig'den Süper Amatör Lig'e düştü.

Vefaspor aynı yıllarda kurulan diğer kulüplerle kıyaslandığında ortaya büyük bir uçurum çıkıyor.

Bir yaş büyük Fenerbahçe'nin 2014 yılı için ibra edilen bütçesi 217 milyon 650 bin lira. 1908 yılında kurulan Vefaspor'un ise önümüzdeki sezon için öngördüğü bütçe 350 bin lira. Bölgesel Amatör Lig'de zirveye oynayan takımların bile ortalama yıllık bütçeleri bir buçuk ile iki milyon lira arasında değişiyor.

Görevi bırakmıştı, geri döndü

Geçen sezon 800 bin liralık bütçenin tamamına yakınını kulüp başkanı Mesut Gülbaran kendisi karşıladı. Küçük bir kısım da yılda iki kez düzenlenen kulüp gecelerinde elde edilen bilet geliri ve birkaç yöneticinin bağışlarından geldi. Mesut Gülbaran sezon sonunda görevi bırakacağını açıkladı ancak camiadan gelen istek üzerine bir sezon daha kalma kararı aldı. Gülbaran, Vefa Lisesi mezunu ve Vefaspor'un altyapısından yetişen ünlü isimlerin kulübe hiç destek vermediğini söylüyor:

"Kulübün ismi Vefa ama Vefalılar vefasız. Uğur Dündar, Müjdat Gezen düzenlediğimiz gecelere bile gelmiyor. Abdullah Avcı ve Selami Özdemir de bu camiadan. Onlardan da bugüne kadar hiçbir destek görmedik. Vefa Lisesi'nden de hiçbir destek almıyoruz. Üstelik sponsorumuz da yok."

Başkan Mesut Gülbaran, takımın küme düşmesinden kendisini ve yönetimini sorumlu tutuyor. Bu yüzden takımı tekrar Bölgesel Amatör Lig'e çıkarıp sezon sonunda görevi bırakmak istiyor:

"Çok büyük hata yaptık. Antrenör seçimimiz çok kötüydü. Şenol Demir'e güvendik. Çok kötü transferler yaptık. Yaklaşık bir milyon liramız gitti ve küme düştük. Ben bunu şeref meselesi yaptım. Bu takımı tekrar çıkarıp görevi bırakacağım."

'Lokal yaptık, şikayet ettiler'Kulüp başkanı ve yöneticiler, Vefaspor'un geleceğinden umutsuz.

Mesut Gülbaran 180 bin lira haryacarak lisenin hemen yanına, tarihi bozacının karşısına bir kulüp lokali yaptırmış. Ancak Vefa Lisesi Derneği, bölgenin sit alanı olduğu ve ağaçları kestikleri gerekçesiyle kendilerine dava açmış:

"Kulübün lokali yoktu, ilk kez bir yeri oldu. Ama şikayet ettiler. Amme (kamu) davası açıldı. Buranın imarında bir problem yok."

Mesut Gülbaran amatör liglerde tutunabilmek için ilçe takımlarının mutlaka belediyelerden destek görmesi gerektiğini düşünüyor. Fatih Belediyesi'nden destek istediklerini anlatan Gülbaran, şu ana kadar herhangi bir yardımın gelmediğine dikkat çekiyor:

"Fatih Belediyesi'ne de kızmamak lazım aslında. Sadece bu bölgede 55 amatör takım var. Hangi birine destek versin? Karagümrükspor'a destek oldular, karşılığında başarı geldi. Biz çok şey istemiyoruz. Bize biraz destek olsunlar, zaten biz üstüne ekleriz ve takımı tekrar hak ettiği yerlere çıkarırız."

'Gelecekten umudum yok'

Mesut Gülbaran görevi bırakmasının ardından Vefaspor'da işlerin daha da kötü olacağını düşünüyor. Ona göre Vefaspor'un geleceği karanlık:

"Vefaspor maalesef bizden sonra çok daha kötüye gidecek. Vefa Lisesi, kolej takımı seviyesinde devam etmek istiyor. Hala 10-12 yıl öncesine ait icralar geliyor. Bütün eski yöneticilerin, başkanların derhal bir araya gelip bir çözüm bulması gerekiyor. Vefa gibi bir kulübe kolej takımlarıyla mücadele etmek yakışmaz."

Müjdat Gezen: Bizi davet eden olmadı

Doğma büyüme Vefalı olan tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, düzenlenen yardım geceleriyle ilgili bir davet almadığını söyledi:

"Ben iki üç yıl öncesine kadar Uğur Dündar ile birlikte kulübün her gecesine gittim. Ama son zamanlarda hiç davet almadım. Yeni yönetimi de tanımıyorum. Biz onların büyüğü sayılırız. Gelip kendilerini tanıtsınlar. Ben ve Uğur her konuda yardımcı olmaya çalışırız. Ben zaten her yerde Vefalı olduğumu, Vefaspor'u tuttuğumu söyleyerek, bu kulübün unutulmaması için elimden gelen tanıtımı yapıyorum."

'Liseliler' de başkana tepkili

Vefa Lisesi mezunları ise Mesut Gülbaran ve yönetiminin geçmişi yok saydığını iddia ediyor. Vefalılar Derneği ve Eski Vefaspor Kulübü Başkanı Hakkı Baliç, Mesut Gülbaran'ın 'üyelikleri sıfırladığını' ve bir numaralı üye olarak kurucu başkan Saim Turgut Aktansel'in yerine kendisini tescil ettirdiğini söylüyor. Baliç, yeni yapılan kulüp lokaliyle ilgili olarak da kesinlikle şikayette bulunmadığını belirtiyor:

"Lokali ben şikayet etmedim. Benim sorunum tavır ve hareketlerle. Şikayet etmek isteseydim, üyeliklerde yaptıklarını gerekçe göstererek bir dilekçeyle genel kurulu tekrarlattırırdım. Benim ve derneğimiz hakkında söyledikleri hiçbir şey doğru değil. İstesek o lokali de yaptırmazdık."

Vefaspor bir kez daha küme düşerse 1. Amatör'de mücadele edecek. Bu, köklü takımın en alt ligden sadece bir seviye uzaklıkta olması demek…

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Vefalılar Vefasız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement