Vekiller Bugün Yemin Ediyor, Koalisyon İçin Kritik Sürece Giriliyor - Son Dakika
Güncel

Vekiller Bugün Yemin Ediyor, Koalisyon İçin Kritik Sürece Giriliyor

Yeni vekillerin yemin etmesiyle birlikte Meclis Başkanlığı seçimi için adaylık süreci de başlayacak. Meclis Başkanlığı seçimi, hükümet hesaplarında ilk hamle olacak.

23.06.2015 07:34  Güncelleme: 07:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM'de bugün yapılacak milletvekillerinin yemin töreniyle Türkiye'nin 8 Haziran'dan bu yana gündeminde olan "koalisyon" arayışlarında en kritik viraja giriliyor. Meclis'in ilk birleşiminde hükümet arayışlarının akıbeti açısından da önemli ipuçları verecek Meclis Başkanlığı seçimi için adaylık süreci de başlayacak.

TBMM'nin 25. Yasama Dönemi, bugün düzenlenecek yemin töreniyle başlayacak. Genel Kurul'da ilk olarak eski başkan Cemil Çiçek, görevini en yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis Başkanı CHP Milletvekili Deniz Baykal'a devredecek. Devir teslim töreninin ardından Baykal TBMM'deki Atatürk Anıtı'na çelenk koyacak. Genel Kurul saat 15.00'te toplanacak ve yemin töreni başlayacak. Başkanlık Divanı'nda Meclis'in en genç 6 üyesi dönüşümlü olarak katip üyelik yapacak. Abdullah Öcalan'ın yeğeni, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan da katip üye olarak kürsüde yer alacak.

TÖRENİ ERDOĞAN DA İZLEYECEK

Partiler arasındaki koalisyon temaslarında en önemli gündem maddesini oluşturan, muhalefetin "Anayasal sınırlarına çekilmeli" dediği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yemin törenini izleyecek. Erdoğan'ı, ikinci en yaşlı üye sıfatıyla AK Parti Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu törenle karşılayacak. Erdoğan önceki Cumhurbaşkanları gibi Genel Kurul salonundaki Cumhurbaşkanlığı locasında yerini alacak. Yüksek yargı organlarının başkanları da Meclis'te olacak. Komuta kademesinin ise yemin törenini izlemesi beklenmiyor.

SAHURA KADAR MESAİ

Milletvekilleri kürsüye illere göre alfabetik sıra ile çağrılacak. Sıra Ankara'ya geldiğinde Baykal, Meclis'in geleneği gereği Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda milletvekillerini 1 dakikalık saygı duruşuna davet edecek. 550 milletvekilinin yemini, her biri birer dakikadan hesaplandığında ve verilecek iftar molası düşünüldüğünde yaklaşık 11-12 saat sürecek. Yemin için vekiller sahura kadar mesai yapacak.

YEMİNDEN SONRA BAŞKANLIK

Yemin töreninin tamamlanmasından sonra Meclis Başkanlığı'na aday olacak milletvekilleri için 5 günlük süre başlayacak. Bu süre içinde Genel Kurul çalışmalarına ara verecek. Bu durumda Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turu 29 Haziran'da yapılabilecek. 4. tur en geç 3 Temmuz'da sona erecek. Bu tarihten sonra Cumhurbaşkanı bir milletvekiline hükümet kurma görevini verecek ve koalisyon görüşmelerine başlanacak. Anayasa'da hükümetin kurulması için belirlenen 45 günlük süre ise bundan birkaç gün sonra, TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla başlayacak.

KOALİSYONUN İLK İŞARETİ

TBMM'de partiler arasındaki uzlaşmanın boyutu böylece, koalisyon görüşmeleri başmadan önce başkanlık seçiminde sınanacak. Seçimin en çok oyu alan adayın kazandığı 4. tura kadar sürmesi bekleniyor. Bu aşamadan önce adayların herhangi birine diğer partiler tarafından verilecek destek olası koalisyonun ilk işareti olarak görülecek.

TAKTİKLER SAVAŞACAK

Bugünden itibaren 2 Temmuz'a kadarki kritik süreçte partiler arasında taktik savaşları yaşanacak. AK Parti şu aşamada Meclis Başkanı seçimini, koalisyon görüşmelerinde pazarlık unsuru olmaktan çıkarmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alışılmışın aksine hükümet kurma görevini yemin töreninin hemen ardından vermek yerine, Meclis Başkanı seçimi sonrasına bırakacağını açıklaması AK Parti'nin bu anlamda elini güçlendiren bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Kulislerde Erdoğan'ın partilerin koalisyon konusunda samimi ve net tavırlarını Meclis Başkanı seçiminde göstermesini hedeflediği konuşuluyor. Ak Parti kulislerinde, şu aşamada somut bir koalisyon olasılığı olmadığı için Erdoğan'ın yeniden seçim olasılığını da dikkate alıp Cumhurbaşkanı'na vekâlet edecek Meclis Başkanı'nın muhalefetten olmasını önlemeye yönelik bu kararı aldığı ifade ediliyor.

AK PARTİ-CHP KOALİSYONU

Son dakikada sürpriz bir gelişme olmazsa AK Parti kendi adayını sonuna kadar destekleme yoluna gidecek. İlk iki tur 367 oy desteği aranacak. Bu iki turda Meclis Başkanı'nın seçilebilmesi ancak AK Parti ile CHP'nin uzlaşmasına bağlı. Çünkü sadece iki partinin oy gücünün birleşmesi 367'yi buluyor. Seçimin bu turda tamamlanması AK Parti-CHP koalisyonu için umut olacak.

3. TURDA GÖZLER MHP İLE HDP'YE ÇEVRİLECEK

İlk iki turun sonuçsuz kalması halinde 276 oy gücünün aranacağı 3. turda gözler 80'er sandalyeye sahip MHP ile HDP'ye çevrilecek. Bu turda toplamda 292 oy gücüne sahip üç muhalefet partisinin uzlaşması durumunda muhalefetten bir ismin Meclis Başkanlığı koltuğuna oturması mümkün. Ancak muhalefetin üçlü koalisyon bloğu oluşturma ihtimalinin güç gözükmesi gibi başkanlık seçiminde de böyle bir işbirliğine girmesi zor görünüyor.
Bu çerçevede başkan seçiminde en kritik viraj 3. tur olacak. Ak Parti kulislerinde bu turda özellikle HDP'nin sürpriz yapabileceği ve kendi adayı yerine CHP adayına destek verebileceği, bu durumda MHP'nin Ak Parti adayına yönelebileceği ya da en azından oylamaya girmeyebileceği hesabı yapılıyor.

İSİMLER BELLİ OLUYOR

AK Parti ilk üç turda muhalefet arasında bir işbirliği yaşanmaması durumunda 4. tur oylamada devletin 2 numarasını saflarında tutacağı hesabını yapıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün 19.00'da yapılması planlanan MKYK'da konuyla ilgili nabız tutabileceği belirtilirken, AK Parti kulislerinde TBMM Başkanlığı için Ayşe Nur Bahçekapılı, Mustafa Şentop, Numan Kurtulmuş, Nabi Avcı, Ahmet İyimaya isimleri konuşuluyor.

BAYKAL ŞANSINI YİTİRDİ Mİ?

CHP'nin TBMM Başkanlığı için göstereceği adayın da birkaç gün içinde netleşmesi bekleniyor. Ancak kulislerde ilk aday olarak öne çıkan eski Genel Başkan, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın, Erdoğan ile görüşmesinden sonra şansını yitirdiği konuşuluyor. En kuvvetli aday olarak Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un ismi öne çıkıyor.
CHP kulislerinde "Baykal TBMM Başkanlığı'na aday olmak istiyorsa, Genel Başkan hayır demeyecektir" görüşü dillendiriliyor. Baykal ile Kılıçdaroğlu'nun bu süreçte bir araya gelebileceği ya da aralarında mesaj trafiği yaşanabileceği konuşuluyor.

CHP adayının seçilebilmesi için hem MHP hem de HDP'den oy alması gerekeceği için parti içindeki bir grup "İki adaydan biri olacaksa, Baykal'ın şansı daha yüksek" değerlendirmesini yapıyor. Koç'un parti sözcülüğü görevi nedeniyle özellikle HDP'ye yönelik sert değerlendirmelerine de işaret ediliyor.

KİLİT PARTİ HDP

CHP yönetimi, hem MHP hem de kilit parti konumundaki HDP'yi ikna edebilecek "en doğru ismi" bulmak istiyor. Diğer potansiyel adaylar olarak kulislerde İstanbul milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Şafak Pavey'in isimleri de öne çıkıyor. Bu isimler dışında başka bir isimde de uzlaşma sağlanabileceği ifade ediliyor.
Parti kulislerinde bir başka alternatif olarak İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'ın ismi de dillendirilmeye başlandı. Toprak'ın, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde CHP-MHP ittifak sürecini yöneten isim olması, HDP ile sıcak temasları nedeniyle her iki partiden destek alabileceği ifade ediliyor.

MHP'DE ÖNE ÇIKAN 2 İSİM

MHP'nin de ilk aşamada geleneksel olarak kendi adayını çıkartması, ilerleyen turlarda partiye sıcak gelen bir isim diğer partiler tarafından aday gösterilirse o adaya destek vermesi bekleniyor. MHP'de Meclis Başkanlığı için en güçlü aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu öne çıkarken, Murat Başesgioğlu'nun da ismi kulislerde konuşuluyor. Ancak MHP'nin koalisyona girmesi halinde Bahçeli'nin İhsanoğlu'nu kabinede değerlendirmek isteyebileceği, deneyim ve uluslararası çevrelerdeki bağlantıları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı koltuğunu teslim edebileceği vurgulanıyor. MHP kulislerinde Meclis Başkanlığı için kadın bir aday çıkarabileceği de dile getiriliyor. Bahçeli'nin kadın adayda karar kılması halinde Genel Başkan yardımcılarından Ruhsar Demirel'in ismine kuvvetli vurgu yapılıyor. Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topçu'nun da adaylık potasına uzak olmadığı ifade ediliyor.

ADAYINI AÇIKLAYAN İLK PARTİ HDP

Başkan adayını açıklayan ilk parti ise HDP oldu. HDP, AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan ve son seçimde HDP'den vekil seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat'ı başkanlığa aday gösterdi. (Kaynak: Habertürk/Milliyet)

Vekiller Bugün Yemin Ediyor, Koalisyon İçin Kritik Sürece Giriliyor

Son Dakika Güncel Vekiller Bugün Yemin Ediyor, Koalisyon İçin Kritik Sürece Giriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • TURAN: İŞTE SOLCULAR BÖYLEDİR... VATANİ MİLLETİ SATARLAR....GİDER BÖYLE HAİNLERE OY VERİRLER...HAİNLERİ ALİNLARİNDAN ÖPERLER....BEYNAMAZ HAİN SOLCULAR DEYİNCE KİZİYORLAR....BOŞUNA KİZMAYİN..HAİNLER HEP SOLCULARDAN CİKİYOR...HEP DEVLETİMİZE ZARAR VERİYORSUNUZ GEZİZEKALİLAR....... 8 23 Yanıtla
  • TBMM: Hdpli vekiller Türk halkından alınan vergilerle verilen maaşı inşallah yiyemezsiniz zehir zıkkım olsun kan kusarak çıkartırsınız inşallah siz ve yedi ceddinizden çıksın. 8 18 Yanıtla
  • SEV: artık meydanlar bizim yaşasın hdp 13 12 Yanıtla
  • sarsıntı: terörist partisi ancak vatan hainliğine yemin eder 12 7 Yanıtla
  • Atatürk.çü: Tasması boynunda zinciri sahibinin elinde olan itlerin ürüme hakkı yoktur.Hdp nin tasması boynunda ama zinciri pkk nın elindedir.Onun için hdp bir halt yiyemez. 11 7 Yanıtla
  • TURAN: PELİN BATU AİLECE HAİN OLMUŞTUR.... 8 8 Yanıtla
  • TURAN: PELİN BATUYU YAKALARSAM......... 8 6 Yanıtla
  • Iğdır: Tüm milet vekileri yemin etmeyin etseniz yemini yerine getirin hırsızlık yapmayın doğru olun bu milet sizi oraya kendi hakları için gönderdi yoksa kendiniz için deyil 11 1 Yanıtla
  • mehmet: MİLLETİN AÇ VEKİLİNİN TOK OLDUGU BİR TÜRKİYEDEYİZ SÇILSA NE YAZAR AÇILMASA NE YAZAR 4 0 Yanıtla
  • izmirli: Allahin izniyle ak partimin ak wekilleri yeminlerini edecekler acaba yuzsuz chpkk wekilleri nasil edecek 3 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü
    16:14 Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü

    Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Tokat'ın Sulusaray ilçesi merkezli dünkü depremden etkilenen Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerine bağlı köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahırın hasar gördüğünü söyledi. AFAD ekipleri, vatandaşlara çadır, battaniye ve yemek dağıttı. Vali Özkan, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, altyapıda herhangi bir arıza olmadığını belirtti.

  • Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi
    16:14 Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde doğal alanı bulunan Peşmen Nevruzu endemik bitkisi, Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi. Vali Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Şehit Murat Doğru İlkokulu öğrencileriyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Hanife Yazıcı, etkinliğin doğaya ve çocukların geleceğine katkı sağlayacağını belirtti.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor
    16:10 Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor

    Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, ülkesinin barış, bağlanabilirlik, refah ve istikrarın korunması gibi müşterek hedefleri ilerletmek üzere Çin ile işbirliği yapma kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. Zardari, zor zamanlarda çeşitli alanlarda Pakistan'a verdikleri sarsılmaz destekten ötürü Çin halkına ve liderliğine şükranlarını iletti. Ayrıca Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesini tamamlama kararlılığını bir kez daha dile getiren Zardari, düşman unsurların bu projeyi tehlikeye atmasına veya iki ulus arasındaki güçlü bağı zedelemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı
    16:10 İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı

    İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, belediyenin önceki döneminden kalan borçların listesini gösteren afişi belediye binası duvarına astırdı. Afişte 45 milyon 927 bin 762 TL borç olduğu belirtildi.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    16:10 Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, mahalli idareler seçimleri sonrası yeni dönemdeki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanlık divanı, encümen üyeliği ve diğer ihtisas komisyonlarının seçimleri yapıldı. Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum'un gelişiminden ve başarılarından bahsederek, yeni dönemde daha verimli projelerin hayata geçeceğini belirtti.

  • Söğüt'te Kaçak Tütün Operasyonunda 23 Bin 620 Dolu Makaron Ele Geçirildi
    16:09 Söğüt'te Kaçak Tütün Operasyonunda 23 Bin 620 Dolu Makaron Ele Geçirildi

    Bilecik'in Söğüt ilçesinde yapılan kaçak tütün operasyonunda, 4 iş yerinde yapılan baskınlarda 23 bin 620 dolu makaron, 5 bin adet bandrolsüz boş makaron, 13 adet elektronik sigara ve 30 adet elektronik sigara likiti bulundu. Operasyon sonucunda 5 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

  • KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi
    16:09 KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı'nın, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih, Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından 3 yıl 5 ay süreyle akredite edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Çuvalcı, Matematik Bölümünün FEDEK tarafından akredite edilmesinin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Akreditasyonla Matematik Bölümünün kalitesi ve başarısının onayladığının altını çizen Çuvalcı, akademisyenlere teşekkür ederek, akreditasyonların öğrencilere ve bölümlere hayırlı olmasını diledi. Çuvalcı, Matematik Bölümünün sadece akademik mükemmelliği değil, öğrencilerin bireysel gelişimini ve başarısını da hedeflediğini vurguladı ve bu akreditasyonun doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.

  • Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
    16:08 Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

    Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı, Vali Yardımcısı Resul Özdemir başkanlığında yapıldı. Toplantıda, encümen üyeleri seçildi ve birliğin faaliyetleri değerlendirildi.

  • Afyonkarahisar Zafer Müzesi Restorasyonu Tamamlanıyor
    16:07 Afyonkarahisar Zafer Müzesi Restorasyonu Tamamlanıyor

    Afyonkarahisar Valiliği, Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılan Zafer Müzesi'nin restorasyon çalışmalarının sona geldiğini ve projeye 7 milyon 130 bin 487 TL bütçe ayrıldığını duyurdu. Restorasyon sürecinde zarar veren betonarme kolon ve kirişlerin kaldırıldığı belirtilen açıklamada, müzenin yaz aylarında ziyarete açılması planlandığı ve orijinal mimari yapısına kavuşacağı ifade edildi.


Advertisement