Veliler endişeli, servisçiler korsandan dertli - Son Dakika
Güncel

Veliler endişeli, servisçiler korsandan dertli

Veliler endişeli, servisçiler korsandan dertli

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenci servisi kazaları araçların güvenliğini, servis şoförlerinin tutumlarını bir kez daha tartışılır hale getirdi.

14.09.2019 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenci servisi kazaları araçların güvenliğini, servis şoförlerinin tutumlarını bir kez daha tartışılır hale getirdi. Endişeli veliler, servislerin zamanında gidip gelmesine, aracı aynı sürücünün kullanmasına, trafik kurallarına uymasına ve çocuklarının emniyet kemeri takmasına dikkat ettiklerini söylerken, servis şoförleri korsanlardan yakındı.
Eğitim yılıyla birlikte binlerce okul servisi yollara düşerken ilk haftada yaşanan trafik kazaları servislerin güvenliğini gündeme getirdi. Muğla'nın Dalaman ilçesinde servis şoförünün kırmızı ışık ihlali, 17 yaşındaki bir öğrencinin hayatını kaybetmesine neden olurken, DHA konunun tüm taraflarıyla görüştü. İki yıl önce İzmir'in Çiğli ilçesinde kreşe giderken serviste unutulduğu için havasızlıktan ölen 3 yaşındaki Alperen Sakin'in acılı babası Serkan Sakin, okul açıldığı zaman yapılan denetimlerin yıl boyunca sürmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi
Servis kazaları yeniden başladı. Annelerin babaların canları yine yandı. Evlatlarımız kazalarda can verdi. Bu canlar bizim, evlatlarımız, canlarımız. Bir an önce bunlara önem verilmesi lazım. Okul açıldığı sırada yapılan denetimler, yıl boyunca devam etmeli. Kızım da servisle gidiyor. Aynı şoförün götürüp getirmesine dikkat ediyorum.
VELİLER TEDİRGİN
Eren Şahin Eronat Ortaokulu önünde çocuklarının okula gitmelerini bekleyen veliler servis araçlarında nelere dikkat ettiklerini anlattı. Velilerden Müge Önbaşlı, Çocuğumu servise vermiyorum. Yakında oturuyorum. Kendim götürüp, getiriyorum. Son zamanda malum yaşanan olumsuzluklar da beni korkutuyor. Çekiniyorum dedi. Betül Altındağ, Çocuğumu servisle okuluna gönderiyorum. Onun ayakta durup durmadığına, hosteslerinin olmasına aynı saatte gelip gitmesine, güvenli olmasına dikkat ediyoruz. Ben oğluma da belli etmeden onu ürkütmeden soruyorum. Sürücünün kurallara uyup uymadığını sorguluyorum dedi. Velilerden Hülya Bilginoğlu ise Bu yıl ilk defa servise verdim. Ben sabah evden alan ve akşam eve bırakan şoförün aynı olmasına, emniyet kemerinin takılı olmasına, ayakta gidip gelmediğine dikkat ediyorum. Çocuğum evden çıktığı anda servise binip yerine ulaşıncaya kadar tabii ki tedirginlik yaşıyorum. Servis şoföründen çok çevreden de bazı olumsuzluklar olabiliyor. Sık sık tedbirli olmasını söylüyorum dedi.
Servis kullanan öğrenciler, araca biner binmez emniyet kemeri taktıklarını, şoför trafik kurallarının ihlal ederse onları uyardıklarını ya da ailelerine bilgi verdiklerini söyledi.
SERVİSÇİLER KORSANDAN YAKINDI
Servis şoförleri ise bu işi korsan yapanlar nedeniyle mesleklerinin itibar kaybına uğradığını ileri sürdü. İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, eğitim almayan üyelerinin olmadığını vurgulayarak şunları söyledi
Biz bu mesleği kutsal görev olarak görüyoruz. Eğitimin bir parçasıyız. Türkiye'nin geleceğini taşıyoruz. Araçlarımız TSE'den geçmiş, ilgili uzmanların tetkik ettiği özel donanımlı, nitelikli araçlar. Araçlar her yıl muayeneden geçiyor. Sürücüler ve rehber personel için birtakım kriterler var. Mesela 26 yaşından gün almış, 66 yaşından gün almamış olmalı, 7 yıl deneyim aranıyor. Psikotekniğe sahip olması lazım. Şoför tanıtım kurslarına katılması lazım. Bunu başarıyla bitirmeleri gerekli. Halk eğitimde kurslara tabii tutuluyorlar. Burada empati, farkındalık, öfke kontrolü, ilk yardım, insan ilişkileri konularında eğitim alıyorlar. Sınavda başarılı oldukları zaman sertifika alıyorlar. Bizler meslek odası olarak yetki istiyoruz. Korsan taşımacılık bizim yıllardır bağırdığımız bir olay. Mobil ekip kurulmalı. Bizde de yetkilinin olması lazım. Bizlere yetki verilirse emniyet müdürlüğünün yanında onlara yardımcı oluruz.
Servis şoförü Ercan Aydar da, Eleştiriler hep bizlere oluyor. Bizim 'S' plakamız var. Bu plakalar kontrol altında olduğunu gösterir. Hiçbir eksiği olmaz. Ben servis şoförü olarak öğrencilerin güvenli şekilde evlerine gitmesi, evlerinden okula gelmesini sağlamalıyım. Trafik kurallarına uymak zorundayız. En çok dikkat çeken bizleriz. 25 yıldır bu işi yapıyorum dikkatli olmamız lazım. Çocuklarımızın can güvenliği çok önemli. Bunun yanında bizim servisçiler olarak en büyük sıkıntımız korsan servis araçları. Onlar sorun çıkarıyorlar, ceremesini bizler çekiyoruz. Korsan araçlar hiçbir belgeyi hazırlamıyor. Biz 29 belge alıyoruz dedi. Servis şoförü Süleyman Sevgi ise Ana kurallar araçların bakımlı olması, çocukların güvende olması, emniyet kemerini takmaları. Kurallara uymayan arkadaşlarımızı da uyarıyoruz. Meslektaşlarımızın koltuk harici ayakta öğrenci almalarına karşıyım. Çünkü ayakta olan öğrencinin sigortası yok, kaza olduğu zamana o çocuğun canını önemli dedi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Veliler endişeli, servisçiler korsandan dertli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement