Venedik'te su seviyesi yeniden yükseldi, San Marco Meydanı kapatıldı - Son Dakika
Dünya
BBC

Venedik'te su seviyesi yeniden yükseldi, San Marco Meydanı kapatıldı

Günlerdir su baskınlarıyla mücadele eden İtalya'nın Venedik kentinde bugün de deniz suyu seviyesi 154 santimetreye yükseldi. Kentin en alçak noktalarından turistik San Marco Meydanı önlem olarak kapatıldı. Vapur seferleri de durduruldu.

15.11.2019 20:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yağış, fırtına ve gelgitlerin etkisiyle geçen Salı akşamı deniz suyu seviyesinin 187 santimetreye yükselerek son 53 yılın rekorunu kırmasından bu yana Venedik sel sularıyla mücadele ediyor. Dün ve önceki gün su seviyesi biraz düşerken kent yönetimi bugün 11.35'te deniz suyu seviyesinin tekrara yükselerek 154 santimetreye ulaştığını açıkladı.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Salı gününden bu yana kapalı olan okullar bugün de tatil edildi. Kentten gelen haberlerde deniz suyunun bastığı ev ve iş yerlerinde kanalizasyon taşması, elektrik hatlarının iflas etmesi gibi nedenlere büyük sıkıntı yaşandığı belirtiliyor.

Venedik'te su seviyesi yeniden yükseldi, <a class='keyword-sd' href='/san-marco/' title='San Marco'>San Marco</a> Meydanı kapatıldı

İtalyan hükümeti dün akşam aldığı kararla Venedik ve çevresinde zarar gören yerler için acil durum ilan etmiş ve ilk aşamada acil ihtiyaçlar için 20 milyon Euro'luk bir fon ayırmıştı.

Kenti ziyaret eden Başbakan Giuseppe Conte de su baskınından zarar gören kişilere ilk aşamada 5 bin Euro'ya, ticari işletmelere de 20 bin Euro'ya kadar tazminat verileceğini açıklamıştı.

Venedik'te su seviyesi yeniden yükseldi, San Marco Meydanı kapatıldı

KENTE YARDIM ÇAĞRISI

Venedik Belediyesi de hem İtalya'dan hem de tüm dünyadan kente yardım çağrısı yaparak bağışlar için bir banka hesabı açtı. Belediyenin internet sitesinde yayımlanan mesajda, "Venedik tüm İtalya'nın gurur kaynağı, herkese ait, dünyada benzeri olmayan bir miras. Senin yardımınla tekrar ışıldamaya başlayacak" denildi.

Venedik'te su seviyesi yeniden yükseldi, San Marco Meydanı kapatıldı

DÜNYA YARDIM ETMELİ

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, su baskınlarının "yüz milyonlarca Euro hasara yol açtığını" ve "silinmez izler bırakacağını" söylemişti.

İtalyan La Repubblica gazetesi de bugün tüm dünyaya kente yardımda bulunma çağrısı yaptı. Gazetede baş sayfadan yayımlanan yorum yazısında Venedik'in durumu, geçen Nisan ayında Paris'te yangından zarar gören Notre Dame Katedrali'ne benzetildi ve "Venedik, Notre Dame gibi. Dünya yardım etmeli" denildi.

"AB YARDIMA HAZIR"

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi'nden sorumlu üyesi Christos Stylianides de geçen Çarşamba Twitter'da İngilizce ve İtalyanca olarak "dayanışma" mesajı vererek, "AB yardıma hazır" demişti.

Venedik'teki su baskınlarının yerel halkın yanı sıra kentin paha biçilmez tarihi ve kültürel mirasına da büyük zarar verdiği belirtiliyor. Kentin en önemli tarihi ve dini yapılarından San Marco Bazilikası ve Büyük Kanal'da sıralı hassas binalar ile bu binalardaki tarihi eserlerin deniz suyunun tuzlu olması nedeniyle büyük tahribata uğramasından endişe ediliyor.

Venedik'te su seviyesi yeniden yükseldi, San Marco Meydanı kapatıldı

SAN MARCO MEYDANI SUYLA DOLDU

Venedik'in en alçak noktalarından olan San Marco Meydanı, deniz seviyesinde 80 santimetrenin üzerinde bir yükselme olması halinde suyla doluyor. Venedik'te su baskınları sıra dışı sayılmasa da deniz seviyesinin 140 santimetrenin üzerinde yükselmesi "olağanüstü yüksek gelgit" olarak kategorize ediliyor. 140 santimetrelik bir yükseliş, kentin yüzde 59'unu olumsuz etkilemişti.

Salı akşamı deniz seviyesinin 1,87 metre yükselmesiyle kentin yüzde 80'inden fazlası sular altında kalmıştı.

Deniz seviyesindeki 1,87 metrelik yükselmeyle son 53 yılın rekoru kırılmıştı. Kentte 1923 yılında resmi kayıt tutulmaya başlanmasından bu yana en yüksek su seviyesi ise 1966'da 1,94 metre olarak belirlenmişti.

Venedik Belediyesi'nin yayımladığı veriler, bu hafta içinde kaydedilen değerlerin tarihi bir rekor teşkil ettiğini gösteriyor. En eski kayıtların bulunduğu 1872 yılından bu yana kentte aynı yıl içinde deniz seviyesi 2 kez 150 cm'nin üzerine çıkmamıştı. Bu hafta içinde ise Salı günü su seviyesi 187 cm, bugün de 154 cm yükseldi.

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, bu "olağanüstü" su baskını için "İklim değişikliğinin sonucu" demişti.

Venedik\'te su seviyesi yeniden yükseldi, San Marco Meydanı kapatıldı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Venedik'te su seviyesi yeniden yükseldi, San Marco Meydanı kapatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement