Venezuela'da Görevden Alınan Başsavcıdan İtiraz - Son Dakika
Güncel

Venezuela'da Görevden Alınan Başsavcıdan İtiraz

Venezuela'da yeni seçilen Kurucu Meclis'in, görevden alınmasına oy birliğiyle karar verdiği Başsavcı Luisa Ortega Diaz, kararı kabul etmediğini belirtti.

06.08.2017 00:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Venezuela'da yeni seçilen Kurucu Meclis'in, görevden alınmasına oy birliğiyle karar verdiği Başsavcı Luisa Ortega Diaz, kararı kabul etmediğini belirtti.

Ortega, yaptığı açıklamada, Kurucu Meclis'in kararını tanımayı reddettiğini, hükümetin haksızlıklarıyla mücadeleye "son nefesine kadar" devam edeceğini bildirdi.

Kendisine yönelik bugünkü eylemin, Venezuela'yı ve tüm dünyayı alarma geçirmesi gerektiğini ifade eden Ortega, bunun, Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin anayasaya karşı "darbe" yapma arzusunun uzantısı olduğunu ileri sürdü.

Ortega, kararı, "totaliter rejime karşı gelmeye cesaret edecek herkesin başına gelecekler için ufak bir örnek" olarak niteledi.

Anayasanın yeniden yazılması için oluşturulan Kurucu Meclis'te delegeler, bugün, Ortega'nın görevden alınması yönünde oy kullanmıştı.

Kurucu Meclis'teki 545 delege ayrıca, Ortega'nın yerine, halihazırda Haklar Ombudsmanlığı görevini yürüten hükümet yanlısı Tarek William Saab'ın atanması için de oylama yapmıştı.

Ulusal muhafızlara mensup, sayıları 30 kadar olan bir grup asker, bu sabah erken saatlerde Caracas'da Başsavcı Ortega'nın ofisinin girişinde güvenlik önlemi almıştı.

Hükümet, tedbirin neden alındığına dair bir açıklama yapmazken Başsavcı Ortega, Twitter'dan ofisinin etrafındaki askerlerin fotoğraflarıyla birlikte paylaştığı mesajda olayı "keyfi bir kuşatma" olarak nitelemişti.

Ortega, Kurucu Meclis seçimlerine teknik destek sağlayan şirket yetkilisinin sonuçlarla oynandığına dair iddialarının ardından olayın soruşturulması için 2 savcı görevlendirdiğini açıklamıştı.

Bir dönem Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun müttefiki olan Ortega, nisan ayında hükümete yakın Yüksek Mahkemenin, Ulusal Kongre'nin yetkilerini elinden alma girişiminin ardından patlak veren siyasi krizde, hükümetin, ülkenin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya çalıştığını savunarak hükümet karşıtlarının safında yer almıştı.

Öte yandan, Kurucu Meclis, dün yaptığı ilk toplantıda eski Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez'i meclis başkanlığına atamış, Rodriguez başkan olarak yaptığı ilk konuşmada, meclisin vakit kaybetmeden hükümet muhaliflerine karşı harekete geçeceği mesajını vermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Venezuela'da Görevden Alınan Başsavcıdan İtiraz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement