Venezuela'da iktidarla muhalefet bir kez daha masaya oturuyor - Son Dakika
Güncel

Venezuela'da iktidarla muhalefet bir kez daha masaya oturuyor

Venezuela\'da iktidarla muhalefet bir kez daha masaya oturuyor

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümet ile eski Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido'nun başını çektiği muhalif unsurlar bir kez daha masaya oturuyor.

12.08.2021 11:10  Güncelleme: 18:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümet ile eski Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido'nun başını çektiği muhalif unsurlar bir kez daha masaya oturuyor.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador 5 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, taraflar arasında düzenlenecek üçüncü tur görüşmelerin Meksika ve Norveç'in arabuluculuğunda, ülkesinde gerçekleştirileceğini kamuoyuyla paylaştı. Başkan Maduro'nun, Meksika'da yapılacak görüşmelerin "resmi" nitelikli olacağını açıklaması da buluşmanın önemine dair algıyı ve sınırlı düzeyde de olsa sonuç alınmasına dair beklentileri yükseltti. Görüşme öncesinde gerek taraflar gerek Meksikalı ve Venezuelalı yetkililer gerekse ABD ile Venezuela yönetimi arasında gayriresmi ve istikşafi nitelikli görüşmelerin gerçekleştiğini de tahmin etmek zor değil. Zira bu tür görüşmelerin aleniyet kazanması öncesinde taraflar arasında bir çeşit mekik diplomasisi gerçekleştirilerek, resmi görüşme gündeminin oluşturulması da olağan bir uygulama.

Bu tür ön görüşmelerin ve sonuçlarının doğaları gereği gizli kalması da anlaşılabilir bir husus. Ancak bu kez masada ele alınabilecek konuların bazıları diplomatik çevrelerde dillendiriliyor. Bu konulardan biri de Karakas'taki ABD Büyükelçiliğinin açılma ihtimali. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza 5 Aralık 2020 tarihinde Anadolu Ajansı'nda (AA) yayımlanan özel röportajında [1] bu konuya değinmiş ve gidişata dair beklentisini, "Onlar bir adım atarsa biz iki adım atacağız" şeklinde özetlemişti. Aynı şekilde, Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde Bakan Arreaza'nın Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya gelmesinin de diyalog ve normalleşme yolunda atılan önemli bir adım olduğunun altı çizilmeli.

Ambargolar ülkeyi felç etti

Eski Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'nun 23 Ocak 2019 tarihinde kendisini devlet başkanı ilan etmesinin üzerinden yaklaşık iki buçuk yıl geçti. Bu süreçte Guaido, yönetimi devralmak için yabancı ülkelere müdahale çağrısı yapmaktan, askeri üslere baskın düzenlemeye, hükümeti bypass ederek komşu ülkeden zorla yardım malzemesi getirmekten, devlet başkanlığı makamının yetkilerini gasp etmeye kadar pek çok yol denedi. İşin en şaşırtıcı yönü ise bu hırçın muhalif liderin, demokrasilerde iktidarın meşru yolu olan seçimlere itibar etmemesi oldu. Dünyanın kanıtlanmış en zengin petrol yataklarının sahibi bu güzel ülkede, 6 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilen seçimlere muhalefetin katılımı ne yazık ki boykot etmek düzeyinde kaldı. Bu şartlar altında, yüzde 30 düzeyinde bir katılımla gerçekleştirilen seçimlerde iktidarın galip gelerek parlamentoda çoğunluğu ele geçirmesi de şaşırtıcı olmadı. 5 Ocak 2021 tarihinde görev süresi dolan Meclis Başkanı Guaido'nun, seçimleri tanımayacaklarına ve göreve devam etme kararı aldıklarına dair açıklamaları ise muhalefetin cılız ve gayrimeşru teşebbüsleri arasında tarihteki yerini aldı.

Bu süreçte Venezuela'da iktidarı en çok zorlayan ve halkın yaşam kalitesini daha aşağılara çekerek ülkedeki hoşnutsuzluğu besleyen unsur, başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere, bu eksende hareket eden devletler tarafından uygulanan ambargolar oldu. İthalat, ihracat, taşımacılık ve bankacılık işlemleri başta olmak üzere, uluslararası ilişkilerin hemen her alanında uygulanan yaptırımlar ülkenin elini kolunu bağlayarak Venezuela vatandaşlarının yaşamlarını büyük ölçüde zorlaştırdı. Tüm dünyada Kovid-19 salgının açtığı yaralar ülkelerin kendi maddi imkanlarıyla ve uluslararası yardımlarla sarılmaya çalışılırken, ambargolar nedeniyle oldukça zor günler yaşayan Venezuela, bu süreci insan haklarına aykırı bir şekilde tecrit altında geçirdi.

Latin Amerika ülkelerinin birçoğu ekonomik açıdan hammadde ihracatına bağımlıdır ve uluslararası piyasalarda söz konusu ihracat kalemlerinin fiyatlarında yaşanan düşüşler bu ülkelerde ciddi krizlere neden olur. Venezuela'da bahse konu hammadde petroldür ve ülke ekonomisi çok büyük ölçüde bu değerli kaynağın ihracatına bağlıdır. Bununla birlikte, tamamen ithalata bağlı iç piyasa ise -benzin dahil- işlenmiş malların ithal edilmesinde ya da döviz akışında sıkıntı yaşandığı takdirde kolaylıkla tıkanıyor. Son dönemde Venezuela'nın ham petrol ihraç etmesi, ülke için gerekli ithalatı gerçekleştirmesi, ABD dolarıyla işlem yapması ve hatta borçlanması engelleniyor. Bu durum ise ülkede mal ve hizmetlerin halka ulaşmasına engel olarak, toplumun sağlığını ve asgari refahı sekteye uğratıyor. Kısıtlamalar, 2017 yılında ABD bankalarının ülkeye insülin dahil olmak üzere hayati tıbbi malzeme ithal etmek üzere yapılan işlemlere kısıtlama getirmesine kadar vardı. Aynı dönemde çeşitli Latin Amerika ve Avrupa ülkeleri de Venezuela'ya diyaliz ilaçlarından aşılara kadar bir dizi hayati önemi haiz malın ihracatına kısıtlama getirdi. Dünyanın kanıtlanmış petrol yataklarının yüzde 18'ine sahip olan ülke, yedek parça ve bakım sorunları yaşayan rafinerileri ve petrol ürünlerinin ithalatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle benzin temininde büyük sorunlar yaşadı. Hayat şartlarının zorluğu beş milyonun üzerinde Venezuela vatandaşının ülkeden ayrılarak Amerika kıtasının dört bir yanına dağılmasına neden oldu. Ülke nüfusunun neredeyse yüzde 20'lik kesimini kapsayan bu düzensiz göç hareketi tüm çevre ülkelerde beklenmedik ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açtı.

Tarafların öncelikleri

Bu tablo, içinde bulunduğumuz Ağustos ayı ortalarında Meksika'da gerçekleşmesi beklenen görüşmelerin ne derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Göz önünde tutulması gereken bir diğer önemli husus ise bu tür görüşmelerin doğaları gereği çok yavaş ilerledikleri. Adeta mehter adımıyla, iki ileri bir geri giderek yol alan görüşmelerin bugünden yarına, hemen sonuç vermesi beklenmemeli. Tarafların müttefikleriyle birlikte, kendi çıkarlarını gözeterek ne kadar taviz vereceklerini belirlemeleri ve karşılıklı adımlarla gözle görülür sonuçlar elde etmeleri aylar ve hatta yıllar sürebilir. Ancak önemli olan görüşmelerin başlayacak olmasıdır.

Ülkede kısa vadede gerçekleşecek olan önemli olay 21 Kasım 2021 tarihinde düzenlenecek yerel seçimler. Vali, belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin belirleneceği bu seçimlere tarafların katılımı, Meksika'da başlayacak görüşmelerin başarısını da belli oranda ortaya koyacak. İktidar partisi Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) geçtiğimiz hafta ülke çapında ön seçime giderek adaylarını belirledi. Muhalefetin seçimlere katılıp katılmayacağı ise henüz belli değil. Meksika'da gerçekleştirilecek görüşmeler için tarafların öne sürdüğü şartlar, önceliklerini de ortaya koyuyor: Muhalif kanat, anılan seçimlere katılmak için, adil ve şeffaf olarak gerçekleştirileceklerine dair teminat isterken, Maduro hükümeti ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların derhal kaldırılmasını talep ediyor.

Cumhurbaşkanlığını devralma iddiasıyla ortaya çıkan, ancak aradan geçen iki buçuk yılın ardından arkasındaki muazzam uluslararası desteğe rağmen ülkede herhangi bir hakimiyet tesis edemeyen Guaido, geçtiğimiz Mayıs ayında bir "ulusal kurtuluş anlaşması" yapılması çağrısında bulunmuştu. Ülkenin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin, tıbbi ve insani sıkıntıların altını çizen Guaido, çağrısını bu çerçevede gerçekleştirdiğini ifade etmişti. Bu çağrı karşısında Devlet Başkanı Maduro, muhalefetle görüşmek için üç şart öne sürmüştü: Ülkeye karşı uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması, 6 Aralık 2020 tarihinde seçilen Ulusal Meclisin ve devletin diğer unsurlarının tanınması ve Venezuela Petrol Şirketi (PDVSA) ile Merkez Bankasının yurt dışında el konan varlıklarının serbest bırakılması. Maduro bu konuda yaptığı açıklamada, "Bahsettiğim üç koşul kabul edildiği takdirde, ondan sonra her şeyi konuşmaya ve müzakereye hazırım, önümüzde 21 Kasım seçimleri de var, herkes o seçimlerde kendi kuvvetini ortaya koyabilir," demişti.

Ağustos ayının ortalarında başlaması beklenen görüşmelerin Meksika'da gerçekleşecek olmasının bu ülke açısından da önemi bulunuyor. Sömürge döneminden bu yana Latin Amerika'da hemen her alanda ayrıcalıklı bir yeri olan ve geleneksel olarak sığınma, muhaliflerin korunması ve çatışmaların önlenmesi çabaları gibi konularda aktif rol alan Meksika, bu ev sahipliğiyle geleneksel kimliğini de pekiştirmiş olacak. Stalin döneminde ülkemize sığınan ve ardından Meksika'ya geçen Lev Troçki, İspanya İç Savaşı sürecinde ve sonrasında canlarını bu ülkeye atan sayısız İspanyol aydını, Moncada Kışlası baskını nedeniyle mahküm olan ve affedilerek Meksika'ya geçen Fidel Castro ya da daha geçtiğimiz yıl bir darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ardından Meksika'ya sığınan, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales Meksika'nın zor zamanda kucak açtığı isimlerden akla ilk gelenler. Bunun ötesinde, 1962 yılında Amerika Devletler Örgütü'nde (OAS) Küba'nın teşkilattan çıkarılması için yapılan oylamada Meksika'nın tek başına aleyhte oy kullanması ve tüm üye devletler içerisinde Küba ile ilişkilerini kesmeyen tek devlet olarak yoluna devam etmesi de "değerli yalnızlık" kavramına örnek teşkil ediyor.

Özetle, Meksika ile Norveç'in arabuluculuk ve kolaylaştırıcı diplomasi alanındaki tecrübeleri göz önünde bulundurulduğunda, hükümetle bir kısım muhalefet temsilcisi arasındaki görüşmelerin doğru yer ve zamanda gerçekleşeceğini söylemek mümkün. Buna karşın, gözden kaçırılmaması gereken en önemli unsur ise taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının uzlaşmanın sınırlarını zorlar nitelikte olması. Bu bağlamda gerçekleşecek görüşmeleri ihtiyatlı bir iyimserlikle beklemek ve elde edilecek sonuçlar konusunda sabırlı olmak en doğru tutum olacaktır.

[Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi müdürüdür]

[1] https://www.aa.com.tr/tr/dunya/venezuela-disisleri-bakani-arreaza-turkiye-ile-iliskilerimiz-2016daki-darbe-girisimi-sonrasi-zirve-yapti/2067058

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Venezuela'da iktidarla muhalefet bir kez daha masaya oturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sivas'ta U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Başladı
    19:13 Sivas'ta U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Başladı

    Sivas'ta düzenlenen U15 Türkiye Güreş Şampiyonası başladı. Şampiyonanın açılış seremonisine Sivas Valisi, Belediye Başkan Vekili ve birçok ünlü güreşçi katıldı.

  • Gonca Vuslateri, Levent Bey ile evliliğini kutladı
    19:11 Gonca Vuslateri, Levent Bey ile evliliğini kutladı

    Geçen ay evlenen ve 8 aylık hamile olan Gonca Vuslateri, Instagram hesabından aşklarının birinci yılını kutladı. Vuslateri, kızının babasının devlet memuru olduğunu söylemişti.

  • Gülben Ergen, Yılmaz Erdoğan'ın özel görüntülerinin ifşa edilmesine tepki gösterdi
    19:09 Gülben Ergen, Yılmaz Erdoğan'ın özel görüntülerinin ifşa edilmesine tepki gösterdi

    Ünlü şarkıcı Gülben Ergen, Yılmaz Erdoğan'ın özel görüntülerinin ifşa edilmesiyle ilgili olarak tepki gösterdi. Ergen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, görüntülerin izinsiz bir şekilde milyonlarla paylaşılmasının etik olmadığını belirtti.

  • Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak
    19:09 Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak

    Tesla'nın yeni ev enerji depolama sistemi Powerwall 3, önemli yeniliklerle birlikte geliyor. 11,5 KW gücünde sürekli bir güç çıkışına sahip olan cihaz, önceki modellere göre %130 daha fazla enerji sağlıyor. Ayrıca güneş panelleriyle tam entegre çalışabiliyor. Powerwall 3'ün fiyatı 9300 dolar olarak belirlenirken, invertersiz modelin daha uygun fiyatlı olacağı söyleniyor. Yeni nesil lityum demir fosfat pillere sahip olan cihaz, uzun bir kullanım ömrü sunuyor.

  • Baykar Kemankeş 2: Yapay Zekalı Mini Akıllı Seyir Füzesi
    19:09 Baykar Kemankeş 2: Yapay Zekalı Mini Akıllı Seyir Füzesi

    Baykar, geliştirdiği yapay zekalı Kemankeş 2 mini akıllı seyir füzesi ile dikkat çekiyor. Füze, geniş görev menzili ve yüksek sürati sayesinde düşman hattı gerisindeki hedefleri imha edebiliyor. Yapay zeka destekli optik güdüm sistemi ve oto pilot sistemi ile zorlu hava koşullarında dahi tam isabetle hedefleri vurabiliyor. Ayrıca anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabiliyor.

  • Continental, Conti Eco Gen 5 Serisini Duyurdu
    19:09 Continental, Conti Eco Gen 5 Serisini Duyurdu

    Continental, yeni nesil Conti Eco Gen 5 lastik serisini tanıttı. Bu lastikler düşük yuvarlanma direnci ve yüksek kilometre performansını birleştirerek şehirlerarası ve uzun mesafe yük taşımacılığı alanında devrim niteliğinde bir ilerleme sunuyor. Geliştirilmiş kauçuk bileşimleri ve tasarım yenilikleri sayesinde yakıt tüketimini azaltarak filoların operasyonel maliyetlerini düşürmeye ve çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, AB regülasyonlarına uyum sağlamayı da mümkün kılıyor.

  • CHP'den belediye başkanı seçilen 4 milletvekilinin üyeliği sona erdi
    19:09 CHP'den belediye başkanı seçilen 4 milletvekilinin üyeliği sona erdi

    CHP'den belediye başkanı seçilen 4 milletvekilinin üyeliği, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından bugün toplanan TBMM Genel Kurulu'nda belediye başkanlıklarını tercih ettiklerine ilişkin dilekçelerinin okunmasıyla sone erdi. Buna göre, CHP'nin milletvekili sayısı 129'dan 125'e, toplam milletvekili sayısı ise 594'e düştü. Bağımsız Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın katılımıyla MHP'nin milletvekili sayısı yeniden 50 oldu.

  • Çorlu'da Otomobil Lastiği Yüzünden Kavga: 2 Yaralı
    19:08 Çorlu'da Otomobil Lastiği Yüzünden Kavga: 2 Yaralı

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bir otomobilin lastiğini kesen bir şahıs ile onu durdurmaya çalışan bir kişi arasında çıkan kavgada, bıçak ve sopayla birbirine giren 2 şahıs yaralandı. Olayla ilgili polis tarafından inceleme başlatıldı.

  • Sakarya'da Besi Çiftliği Alev Alev Yandı
    19:06 Sakarya'da Besi Çiftliği Alev Alev Yandı

    Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde bulunan bir besi çiftliğinde çıkan yangında çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu. Yangını kontrol altına alan ekipler soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

  • 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi
    19:04 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi

    Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Eskişehir'de yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, 2024 senesinin Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'ndeki üreticiler için çok sıkıntılı olacağını belirtti. Çelikoğlu, yetersiz yağışlar nedeniyle üreticilerin tedirgin olduğunu ve bu durumun tüketiciye de fiyat anlamında sıkıntı yaratacağını ifade etti.


Advertisement