Venezuela'daki Kurucu Meclis Tartışmaları - Son Dakika
Güncel

Venezuela'daki Kurucu Meclis Tartışmaları

CARACAS/ Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, anayasanın yeniden yazılması için kurulan meclisin en yakın zamanda toplanacağını duyurdu.

02.08.2017 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CARACAS/ Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, anayasanın yeniden yazılması için kurulan meclisin en yakın zamanda toplanacağını duyurdu.

Maduro, kurucu meclis seçimlerine yönelik diğer ülkeler ve muhalefetten gelen tepkilere rağmen kararlılığını sürdürerek, söz konusu meclisin bu hafta toplanacağını belirtti.

Devlet Başkanı Yardımcısı Tareck El Aissami, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, pazar günü yapılan kurucu meclis seçiminin sonuçlarının yeniden gözden geçirildiğini ve 545 meclis üyesinin "saatler içinde" toplanarak çalışmalarına başlayacağını ifade etti.

Savunma Bakanı General Vladimir Padrino Lopez de aynı kanala yaptığı açıklamada Maduro'ya bağlılığını vurguladı.

Padrino Lopez, "Huzur, demokrasi, hoşgörü içinde şiddet ve darbe girişimleri olmadan yaşamak için çıktığımız bu yolda demokrasimize saygı duyulmasını istiyoruz." diye konuştu.

Trump'tan Venezuela'ya "muhalefet liderleri" tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı yazılı açıklamada, Venezuela'da tekrar gözaltına alınan muhalefet liderlerden Leopoldo Lopez ve Antonio Ledezma'nın güvenliğinden Maduro'nun "bizzat sorumlu" olduğunu belirtti.

"Maduro diktatörlüğünün" eylemlerini kınadığının altını çizen Trump, 2 muhalefet lideri için "rejim tarafından yasa dışı olarak hapsedilen siyasi tutuklular" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki siyasi tutukluların derhal ve koşulsuz salıverilmesi çağrısında bulunan Trump, "ABD, saatler öncesinde siyasi muhalefete karşı harekete geçeceğini açıklayan Maduro'yu Lopez, Ledezma ile diğer tutukluların sağlık ve güvenliğinden bizzat sorumlu tutuyor." ifadesini kullandı.

Ülkede 2014'teki hükümet karşıtı gösteriler sırasında halkı şiddete teşvik etmek suçundan hapis cezasına çarptırılan ancak daha sonra cezası ev hapsine çevrilen muhalif liderler Leopoldo Lopez'in yanı sıra eski Caracas Belediye Başkanı Antonio Ledezma dün tekrar gözaltına alınmıştı.

Bunun üzerine Birleşmiş Milletler (BM), Venezuela'da 2 muhalif liderin tekrar gözaltına alınmasından "derin endişe" duyulduğunu belirterek, ülkede ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını kullandıkları için gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Venezuela'daki ulusal kurucu meclis oylaması sonrasında ülkede yaşanan şiddet olaylarının ve muhalefet liderlerinin tekrar tutuklanmasının kaygı verici olduğunu söylerken, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders da günlük basın toplantısında, Venezuela'daki olayları değerlendirirken, muhalif lider Leopoldo Lopez'in tutuklanması ve diğer siyasi tutuklamalar konusunda Nicolas Maduro yönetimini suçlamıştı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ülkeyi ekonomik ve siyasi krizden çıkaracak tek yolun anayasanın yeniden yazılması olduğunu belirterek, muhalefetin boykotuna rağmen, 30 Temmuz'da özel meclis temsilcilerinin belirlenmesi için seçime gidileceğini açıklamıştı.

ABD yönetimi, Venezuela'da anayasanın yeniden yazılması için yapılan kurucu meclis seçiminin ardından Maduro hakkında ülkesinde otoriter bir rejim kurmaya yönelik girişimleri nedeniyle yaptırım kararı aldığını açıklamıştı. ABD'nin yaptırım kararıyla Maduro'nun ABD'deki tüm mal varlığı dondurulurken, Amerikalıların kendisiyle ilişki kurması da yasaklandı.

Ülkede Maduro hükümetine karşı nisan başından bu yana devam eden protestolarda en az 115 kişi yaşamını yitirmiş, bin 500 kişi yaralanmış, 500'den fazla protestocu ve hükümet karşıtı tutuklanmıştı. Maduro yönetimi, muhalefetin, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Venezuela'daki Kurucu Meclis Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement