Vergi Teşviği Futbolculara Yaradı! Toplam 259 Milyon Lira İndirim Yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

Vergi Teşviği Futbolculara Yaradı! Toplam 259 Milyon Lira İndirim Yapıldı

Hükümetin vergi teşviği futbolculara yaradı. Yüzde 99'u futbolculardan oluşan sporculara, 2017'de 259 milyon liralık vergi indirimi yapıldı.

22.03.2018 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devletin vergi muafiyeti, istisnası, indirimleri ve daha düşük oranlı vergi oranı uygulaması artık dünyada da Türkiye'de de vergi harcaması olarak adlandırılıyor. Devletler bunu yaparken birtakım ekonomik ve sosyal amaçlara ulaşmayı hedefliyor. Örneğin Türkiye'nin Doğu'da kurumlar vergisini yüzde 2'ye kadar indiren indirimli vergi uygulamasında amaç o bölgelere yatırım yapılmasını özendirmek. Türkiye ayrıca yasalar ile esnaf gibi çeşitli meslek gruplarına ve bazı kazançlara sosyal amaçlı indirim ve istisnalar sağlıyor.

TOPLAM VERGİNİN YÜZDE 13'ÜNÜ OLUŞTURUYOR

Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü hazırladığı rapor ile Türkiye'nin 2017'de tam 71 milyar liralık vergiden vazgeçtiğini ortaya koyuyor. Bu tutar toplam 536 milyar lira olan vergi gelirlerinin yüzde 13'üne denk geliyor. Vazgeçilen tutar ağırlıklı olarak gelir vergisinden oluşuyor. Maliye 2017'de tam 34.7 milyar liralık gelir vergisini almaktan vazgeçmiş. Kalemlere bakıldığında birçoğunun çok haklı nedenlerle vazgeçilen vergiler olduğu görülüyor. başta çalışanlara verilen Asgari Geçim İndirimi'nin 23.8 milyar liraya ulaştığını yani devletin bu kadar tutarı çalışanlara geri dağıttığını düşünürsek vazgeçilen vergiler hakkındaki düşüncemiz de olumluya dönüyor.

YÜZDE 15 VERGİ ÖDÜYORLAR

Ancak raporda göze batan birkaç rakam de yok değil. Her şeyden önce milyon dolar ücret alan futbolcuların yüzde 99'unu oluşturduğu sporculara yapılan ücret ödemelerinde vazgeçilen verginin geçen yıl 259 milyon lira olduğu görülüyor. Çünkü futbolcuların gelir vergisi diğer çalışanlarda olduğu gibi yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'e gitmiyor. 2019 sonuna kadar uzatılan düzenleme ile Süper Lig'de oynayan futbolcular için sadece yüzde 15. 2016-2020 arasında vazgeçilen ve vazgeçilecek olan verginin ise 1.5 milyar liraya kadar ulaşacağı hesaplanmış.

GENÇ GİRİŞİMCİYE SADECE 11.3 MİLYON TL

Futbolculara yapılan indirim büyük önem verilen işletmelerdeki Ar-Ge çalışanlarına yapılan desteğin (525 milyon lira) yarısından daha yüksek. Bazı önemli rakamlar var ki onlarla karşılaştırılmayacak kadar yüksek. Bu karşılaştırmalarda her ne kadar Türk insanının Ar-Ge ve girişimle ilgilenmemesinin payı varsa da yine de rakamlar ilginç. Örneğin KDV'de Ar-Ge yazılım istisnası sadece 331 binde, yatırım teşvik belgeli yatırımlarda istisna sadece 16 milyon liraya kadar. Genç girişimcilere yapılan gelir vergisi istisnasının 11.3 milyon lirada kalması ve yatırımlarda kullanılan yatırım indirimi tutarının da 39 milyon lira ile sınırlı olması da futbolculara yapılan vergi indiriminin büyüklüğünü ortaya koyuyor.

TOPLAM 71 MİLYARLIK VERGİ ALINMADI

Bazı kazançlardan yapılan indirimler var ki onlar da ikili anlaşmalar ve Türk müteşebbislerin yurtdışında iş yapabilmesi için olmazsa olmaz niteliğinde. Örneğin 322 milyon lira yurtdışı iştirak kazançları, 1.1 milyar lira yurtdışı inşaat işleri gelirlerinden vergi alınmamış. Daha da önemlisi bölgesel yatırımların desteklenmesi ve stratejik yatırımların da Türkiye'ye yapılması için Kurumlar Vergisi oranını yüzde 2'ye kadar indiren indirimli kurumlar vergisi desteği ile tam 2017'de 5,1 milyar liralık vergiden de vazgeçilmiş durumda. Bu tutar 2016'da sadece 2.3 milyar liraymış. Yani tam iki kat artmış.

Vergi Teşviği Futbolculara Yaradı! Toplam 259 Milyon Lira İndirim Yapıldı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Vergi Teşviği Futbolculara Yaradı! Toplam 259 Milyon Lira İndirim Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Baba Fingo: bu iktidar gerçekten enteresan.galiba tek vergiyi en alt kesim yani asgari ücretliden alıyor. 4 0 Yanıtla
  • Makdağ: Tabi tabi, fakirden alın vergiyi. 3 0 Yanıtla
  • Yazık: Verdikleri zam yaptıkları verginin yanında hiçbir şey. Hala savunanlar var, dön bak sigaranın 2 lira olduğu etin 8 lira olduğu döneme! Köprü yaptık yol yaptık yapma yav, geçiş 80 lira vergi veriyoruz nasıl bu kadar biniyor anlamak mümkün değil arkadaş! 3 0 Yanıtla
  • Kanun bumu: Zenginden vergi almaki gürültü olmasın Sessizce vatandaşı soy ki o bağırsada duyan olmaz zaten eşşek eşektir 2 0 Yanıtla
  • murat han: az kaldi yakinda amerika top yekun alir hepinuzden vergiyi ankarada cay icerler bir haftada siz uyuyun bunlar hep planli ve abd ye verip cekilecekler guzelim ulkemizi 1 0 Yanıtla
  • ordulu: adamlar bu ülkede parayla beş taş oynasınlar siz fakirden yolun ne varsa ayıp beee 0 0 Yanıtla
  • Yaşatın Öldürmeyin Anadoluklülerini: Anadolu kuluplerine sahip çıkın bırakın şu işleri şahısların yapmış olduğu borcları takımlara yüklemeyin cıkartın bır yasa külüplerin hangi başkanlık döneminde borca sokulduysa onu başkan ceksın kuluplere yıkılmasın ne varsa soydular hepsi parayla beştaş oynuyorlar Örneğin ORDUSPOR 0 0 Yanıtla
  • Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı
    13:03 Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının depremde 34 bine düştüğünü, şimdi ise 82 bine yükseldiğini kaydetti. Bakan Işıkhan, depremden en çok etkilenen illerden birisi olan Adıyaman'da yaraların hızla sarıldığını ve kentin ayağa kalktığını vurguladı.

  • Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az
    12:57 Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az

    Karadeniz'de sezonun en bereketli dönemi yaşanırken, balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşların balığa ilgisi azaldı. Balıkçılar, istavritin kilosunun 40-50 TL olduğunu belirtirken, satışların durgun olduğunu ve balığın tercih edilmediğini ifade etti.

  • Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı
    12:54 Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı

    Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçe geneline dağılmış olan küçük sanayi esnafını sektörel bazda ortak çalışma alanlarında bir araya getirmek amacıyla yeni imar planları hazırladıklarını belirtti.

  • Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı
    12:33 Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı

    Gaziantep'te yaşanan depremler nedeniyle işine 3 gün gidemeyen ve kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılan bir işçi, hukuk mücadelesi sonucunda kazandı. İşçinin evinde hasar tespit çalışmalarının yapılmadığı ve ulaşım imkanının kısıtlı olduğu belirlendi. Mahkeme, işçinin işe gidememesinin mücbir sebep olduğunu ve iş akdinin haksız yere sonlandırıldığını kabul ederek, işçinin kıdem tazminatını ödenmesine hükmetti.

  • Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır
    12:26 Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen KOBİ Buluşması İftar programına katıldı.

  • Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor
    12:26 Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor

    Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, Ramazan ayında ilçe genelinde üretim yapan ekmek fırınlarını denetliyor. Denetimlerde hijyen kuralları, fiyat tarifesi ve ekmek gramajı gibi konular inceleniyor.

  • Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı
    12:25 Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin NATO'nun inovasyon hızlandırma programı DIANA'nın Test Merkezleri Ağı'na 8 yeni merkezin katıldığını duyurdu. Böylece Türkiye'nin ağda yer alan test merkezi sayısı 10'a ulaştı. DIANA Programı, sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere 300 bin avroya kadar hibe destek sağlıyor ve Türk şirketlerinin bu ağda yer almasının önemi vurgulanıyor.


Advertisement