Vietnam'dan Mersinli Yatırımcılara Çağrı - Son Dakika
Yerel

Vietnam'dan Mersinli Yatırımcılara Çağrı

Vietnam\'dan Mersinli Yatırımcılara Çağrı

Vietnam, Mersin ile ticari ilişkileri artırmak istiyor.

09.06.2016 10:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vietnam, Mersin ile ticari ilişkileri artırmak istiyor. Bu çerçevede Mersin'e gelen Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Le Phu Cuong, ülkesinde işçilik maliyetlerinin çok düşük olduğunu belirterek, Mersinli yatırımcıları Vietnam'da yatırım yapmaya çağırdı.

Vietnam, Mersin ile ticaretini artırmayı hedefliyor. Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Le Phu Cuong, Mersin ile ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla kente gelerek, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret etti. MTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuh Yükselgüngör ile Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Sefa Çakır, Fuad Budur ve Alper Gürsoy'un ağırladığı Vietnamlı Ticaret Müsteşarı Le Phu Cuong, Mersin'e ilk mesajını, "Mersin bir liman ve dış ticaret kenti. Birçok alanda rakip olmak yerine işbirliği yapabiliriz" diyerek verdi.

Vietnam Hükümeti'nin yabancı yatırımcıya çok sıcak baktığını ve Mersinli yatırımcıları Vietnam'a davet etmek adına kente geldiğini kaydeden Phu Cuong, ticaretin karşılıklı olarak artırılması için Mersin'de bir ülke tanıtım toplantısı düzenlemek istediklerini söyledi. Phu Cuong, bu tür toplantılarla karşılıklı ticarette avantaj ve dezavantajların masaya yatırılıp ihtiyaçlar tespit edilerek, hangi ürünlerin ticaretine ağırlık verilmesi gerektiğinin saptanabileceğini dile getirdi.

Vietnam'dan Türkiye'ye ağırlıklı olarak elektronik ürünler, tekstil, deniz ürünleri, kağıt, kaju, pirinç, plastik gibi ürünler gönderildiğini ifade eden Phu Cuong, karşılıklı bu ürün gruplarının sayısının artırılabileceğini vurguladı. Birçok dünya markasının Vietnam'da yatırımı bulunduğunu aktaran Phu Cuong, ülkesinde işçilik maliyetlerinin çok düşük olması dolayısıyla yatırımın tercih edildiğine dikkat çekti. Özellikle altyapı inşaatları ve sanayi yatırımlarına ihtiyaçları olduğunu belirten Phu Cuong, bu alanda yap-işlet-devret modeliyle yatırımcıları çekmeye çalıştıklarını söyledi.

"UZAKDOĞU'YA AÇILMAK İÇİN VİETNAM'I ÜS OLARAK KULLANABİLİRİZ"

MTSO adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır ise yatırımların karşılıklı gerçekleştirilebileceğine işaret etti. Vietnamlı yatırımcının Ortadoğu ve Avrupa'ya açılmak için Türkiye ve özellikle de bir dış ticaret kenti olan Mersin'de yatırımı tercih edebileceğini dile getiren Çakır, "Bizler de Uzakdoğu'ya açılmak için Vietnam'ı üs olarak kullanabiliriz" dedi.

Vietnam'ın 91 milyon nüfusuyla çok büyük bir pazar, Mersin'in ise yaş meyve sebzede Türkiye'nin lider kenti olduğuna vurgu yapan Çakır, Vietnam'a özellikle narenciye ihraç edebileceklerinin altını çizdi. Ancak, iki ülke arasında tarım alanında ticari bir anlaşma bulunmaması nedeniyle mevcut durumda bu ticaretin gerçekleşmediğini kaydeden Çakır, "Siz de biz de kendi ülkemizin bakanlıklarıyla gerekli temaslarda bulunarak bu alanda ticaretin önünü açmalıyız. Biz MTSO olarak bu işin takipçisi olacağız" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Vietnam'dan Mersinli Yatırımcılara Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement