Virüse Bağlı Hepatitten Korunma Çok Önemli - Son Dakika
Güncel

Virüse Bağlı Hepatitten Korunma Çok Önemli

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Kadir Aksöz: ''Hepatitler çok yaygın bir sağlık sorunudur. Hepatit, en basit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir'' dedi.

28.07.2017 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

''Dünya Hepatit Günü''nde hepatit virüsünün türleri ve virüsten koruma yöntemlerini anlatan Prof. Dr. M. Kadir Aksöz, hepatitlerle ilgili aşı ve bilinçlenmenin önemli olduğunu vurguladı.

HEPATİTDEN KORUNMAK MÜMKÜNDÜR

Özel Ege Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Kadir Aksöz: ''Hepatit çoğunlukla virüslerden bulaşır. Virüse bağlı Hepatit hastalığının 7 türü olup A, E, F tipi hepatitlerde, virüs bulaşlı su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile oluşur. B, C, D, G türü hepatitler ise kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Hepatit A virüsüne bağlı karaciğer hastalığı ülkemizde, genellikle okul çağı çocuklarında sık görülür. Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır. Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüsler sessizdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Tedavi edilmez ise her iki virüs de karaciğer sirozuna neden olabilir. Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Ülkemizde Hepatit A aşısı, çocuklara 18'inci ay ile 24'üncü ayda ücretsiz uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı da güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde Hepatit B aşısı, 1998 yılından beri her yeni doğan bebeğe ücretsiz olarak doğum yapılan hastanelerde ve aile hekimliğinde uygulanmaktadır. Hepatit C hastalığına karşı aşı henüz bulunmamaktadır'' şeklinde konuştu.

ELLERİNİZİ VE SEBZELERİ İYİ YIKAYIN

Hepatitten korunmanın temel yollarından biri elleri uygun oranda ve doğru bir şekilde yıkamak olduğunu ifade eden Aksöz, sözlerine şöyle devam etti: ''İşe başlarken ve eve dönünce, aksırma, öksürme ve burun silindikten sonra; gıdaların hazırlanmasından önce ve sonra; tuvalete gidildikten sonra, sofraya oturmadan önce, bebeğin altını değiştirdikten sonra mutlaka ellerin yıkanması gerekiyor. Özellikle yazın artış gösteren Hepatit A ve E virüsleri besinler ve su yoluyla bulaştığı için,su temininin uygun şekilde yapılması çok önemli. Ayrıca iyi yıkanmamış sebze, meyve ve salatalardan bulaşma riski daha sık görülüyor. Ayrıca yeterince dezenfekte edilmemiş havuzlarda yüzmek özellikle Hepatit A'ya davetiye çıkarıyor. Genel olarak grip benzeri belirtiler yani ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, idrarda koyulaşma, gözlerde sararma ile kendini gösteren Hepatit, çocuklarda ise hiç belirti vermeyebiliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Virüse Bağlı Hepatitten Korunma Çok Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement