Viyana Görüşmeleri, Esed'e Meşruiyet Kazandırma Çabasıdır" - Son Dakika
Güncel

Viyana Görüşmeleri, Esed'e Meşruiyet Kazandırma Çabasıdır"

Halep ve çevresinde etkili muhalif gruplardan Nureddin Zengi Hareketi Siyasi Ofis Sorumlusu Muhammed Yasir el-Yusuf, Avusturya'nın başkenti Viyana'da ikinci turu yapılacak Suriye toplantılarını "Esed'e meşruiyet kazandırma çabası" şeklinde nitelendirdi.

11.11.2015 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halep ve çevresinde etkili muhalif gruplardan Nureddin Zengi Hareketi Siyasi Ofis Sorumlusu Muhammed Yasir el-Yusuf, Avusturya'nın başkenti Viyana'da ikinci turu yapılacak Suriye toplantılarını "Esed'e meşruiyet kazandırma çabası" şeklinde nitelendirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Zengi, Suriye rejimi, Rusya ve İran'ın içinde olduğu hiçbir girişimin çözüm getireceğine inanmadıklarını, bu tür görüşmeleri de reddettiklerini belirterek, çözüm için sadece Cenevre 1 deklarasyonunu esas aldıklarını söyledi.

Yusuf, 30 Ekim'de Viyana'da gerçekleştirilen ve 14 Kasım'da ikinci turu düzenlenecek görüşmeleri "paylaşım ve pazarlık süreci" şeklinde değerlendirerek, "Viyana görüşmeleri, Esed'e meşruiyet kazandırma çabasıdır. Esed'in yönetimi bırakması da artık tek başına çözüm sağlamayacak, rejimin tümden gitmesi gerekiyor" dedi.

Rejim, Rusya ve DAEŞ ortak akılla hareket ediyor

Ülkede rejim, Rusya ve DAEŞ'in ortak akılla hareket ettiğini vurgulayan Yusuf, şunları aktardı:

"DAEŞ ve rejim, Halep konusunda Rusya ile eş zamanlı bir şekilde ortak akılla hareket ediyor. Rusya ve rejim bir kentin güneyine saldırırken DAEŞ ise buna karşılık Halep'in kuzeyindeki saldırılarına ağırlık veriyor. Bunlar bir koordinasyonun belirtileri. Muhalifler, Halep'te güneyden, doğudan ve kuzeydoğudan saldırı altında, bu durumda hem sivilleri hem kendilerini korumaya çalışıyorlar."

Yusuf, Rusya'nın uluslararası algı operasyonu yürüttüğüne dikkati çekerek, "Biz Suriye dostları grubundaki ülkelerle iş birliği içindeyiz. Bu grupta da Suriye muhalefetini destekleyen ülkeler bellidir. Rusya da zaten bu grubun hareket ettiği muhalif birlikleri hedef aldı" diye konuştu.

"Biz ABD grubu değiliz"

Kendilerine "ABD iş birlikçisi" yakıştırması yapıldığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını da söyleyen Yusuf, "Bu yakıştırma, rejimin 'Suriye'de devrimi ABD ve iş birlikçileri başlattı' tezine zemin oluşturmak için yapıldı. Biz ABD grubu değiliz. Suriye'de bazı ülkelerin desteklediği gruplar var. Birçok grup, bu ülkeler ile iş birliği halinde. Bizim de iş birliklerimiz var. Ancak belirttiğim gibi bu iş birliği Suriye muhalefetinin gerçek dostlarıyla" ifadelerini kullandı.

Halep'in güneyinde tehlike büyüyor

Yusuf, Halep'in güneyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde durumun kötüleştiğini, muhaliflerin savunma savaşına rağmen Rusya, İran ve rejimin "temizlik politikasına" devam ettiğini dile getirdi.

Muhaliflerin Rus saldırıları karşısında çaresiz kaldığını ifade eden Yusuf, "Esed rejimi uluslararası toplumdan çok ciddi destek alıyor. Muhaliflerin dostu olan ülkelerin samimiyet ve gerçekliklerini gösterme vakti geldi" diye konuştu.

Türkiye'den beklentilerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Yusuf sözlerini "Suriye'nin gerçek aktörleri cephede savaşan gruplardır. Önümüzün açılması gerek" şeklinde tamamladı.

Rus savaş uçakları saldırılara başladığı ilk günden itibaren İdlib, Hama, Humus ve Halep'in kuzeyinde muhaliflerin elindeki bölgeleri hedef almıştı. Halep'in güneyi de 14 Ekim itibarıyla Rus hava saldırılarının hedefi haline gelirken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ay başındaki açıklamasında Rus hava saldırılarının başlamasından bu yana Halep, Hama ve İdlib'de en az 123 bin 842 kişinin yerlerinden olduğunu bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Viyana Görüşmeleri, Esed'e Meşruiyet Kazandırma Çabasıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement