Washıngton'da "Abd-Türkiye İlişkileri" Konuşuldu - Son Dakika
Dünya

Washıngton'da "Abd-Türkiye İlişkileri" Konuşuldu

Washıngton\'da "Abd-Türkiye İlişkileri" Konuşuldu

ABD'nin başkenti Washington'daki Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in de katıldığı panelde, ABD ile Türkiye arasındaki "model ortaklığın", Amerikan ekonomisindeki sıkıntılardan olumsuz etkilenebileceği dile...

05.12.2012 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin başkenti Washington'daki Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in de katıldığı panelde, ABD ile Türkiye arasındaki "model ortaklığın", Amerikan ekonomisindeki sıkıntılardan olumsuz etkilenebileceği dile getirildi.

Panelde bir konuşma yapan Ümit Boyner, ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlığa yeniden seçilmesinin ardından Türk-Amerikan ilişkilerinin yeni döneminde, Türkiye'nin ABD'nin sınırlarını görmesi, ABD'nin de Türkiye'nin kaygılarını dinlemesi, çekincelerini ve tavsiyelerini dikkate alması gerektiğini söyledi.

Brookings Enstitüsü Türkiye uzmanı Ömer Taşpınar ise, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin "altın çağı"na şüpheci yaklaşarak, ABD Başkanı Obama'nın ikinci döneminde Türkiye-ABD ilişkilerinde inişler ve çıkışlar olacağını ifade etti. Taşpınar, "ABD ordusu bile artık ulusal güvenliğine yönelik en ciddi tehdidin El Kaide veya terörizm olmadığını, ekonomik (kriz) olduğunu biliyor" diye konuştu. Taşpınar, Savunma Bakanlığı'nın, muhtemel ciddi bütçe kesintileri yaşayacağının farkında olduğunu ve bunu şimdiden kabul ettiğini belirterek, "Durum böyle olunca önceliklerin ne olduğu sorusuyla karşı karşıya geliyorsunuz" dedi.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soli Özel de, Türkiye'nin NATO savunma sistemi kapsamında Malatya'ya radar yerleştirilmesini kabul etmesinin hükümet açısından stratejik önemine değinerek, "NATO radarı Kürecik'te bulundukça ve İran da ABD'nin ulusal güvenlik konusu olmaya devam ettikçe, Türkiye ile ABD arasındaki diğer olası sorunlar çözülür" dedi. Özel, böylelikle Türkiye'nin stratejik açıdan da Batılı olmayı seçtiğini kaydetti. Yine de Türk-Amerikan ilişkilerinde birçok problem görüleceğini savunan Özel, Türk kamuoyundaki ABD'ye yönelik ciddi şüpheciliğe dikkati çekti. - WASHINGTON

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Washıngton'da 'Abd-Türkiye İlişkileri' Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement