Washington'da "Türkler ve Troya Paneli" - Son Dakika
Kültür Sanat

Washington'da "Türkler ve Troya Paneli"

Kültür ve Turizm Bakanlığının "2018 Troya Yılı" faaliyetleri kapsamında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde düzenlenen "Türkler ve Troya" başlıklı panel büyük ilgi gördü.

11.04.2018 05:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığının "2018 Troya Yılı" faaliyetleri kapsamında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde düzenlenen "Türkler ve Troya" başlıklı panel büyük ilgi gördü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Müşavirliği ve Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) iş birliğiyle gerçekleştirilen programa, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Truva Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin başında hem program hem de 2018 Troya Yılı hakkında kısa bilgiler veren Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Sedat Gönüllüoğlu, panele emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra TASC kurucu başkanlarından Günay Evinch, programın önemine ve yeni çalışmalarına ilişkin bilgiler aktardı.

"Troya değerli bir hazine"

Ardından yaptığı sunumda antik kentin tarihiyle ilgili kapsamlı bilgiler veren Aslan, kurulma aşamasında olan Troya Müzesi'ne de değindi. Antik kentin tarihsel gelişimini ve yapılan arkeolojik çalışmaları slayt ve fotoğraflar eşliğinde anlatan Aslan, Troya'nın çok değerli bir hazine olduğunu vurguladı.

Tarih boyunca yapılan kazı çalışmalarından da bahseden Aslan'ın, özellikle Fatih Sultan Mehmet dönemine ait kazılardan örnekler vermesi izleyicilerin ilgisini çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018'i "Troya Yılı" ilan etmesinin ardından Türkiye'de olduğu kadar dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Aslan, ABD'den önce Kanada'da 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında Ottawa, Toronto ve St. John's kentlerinde konferanslar vererek çalışmalarını anlatmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Washington'da 'Türkler ve Troya Paneli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi
    14:19 Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi

    Çeşme Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Hayatın Anlamı Kitap Projesi' kapsamında, Alaçatı yer değirmenlerinde mekan okuma etkinliği gerçekleştirildi. Kaymakam Mehmet Maraşlı, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı, 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı etkinlikte, vatandaşlar da kitap okuyarak eşlik etti.

  • Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi
    14:05 Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi

    Adana'da devam eden 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında "Portakallı Lezzetler Yarışması" gerçekleştirildi. Kentin önemli tarım ürünlerinden narenciyenin özel tariflerle buluşturulduğu yarışmada şefler, tatlı-pasta, soğuk-sıcak yemekler ve yöresel Adana mutfağı kategorilerinde mücadele etti. Dereceye giren şeflere ödül verilirken, etkinlikte Adana'nın öne çıkan 35 yöresel yiyeceği sergilendi.

  • İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı
    14:03 İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı

    Hükümlü ve tutukluların ürettikleri ürünlerin sergilendiği İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın katılımıyla açıldı. Can, modern ceza infaz rejiminin insanı topluma geri kazandırma anlamında en üst seviyede hizmet verdiğini belirtti. Fuarda, hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıda, tekstil, gümüş işleme, ahşap hediyelik eşya, deri çanta gibi ürünler sergileniyor.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj
    13:57 Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj

    Alper Gezeravcı, TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde yaptığı açıklamalarda, çocuklara ilham kaynağı olmaktan gurur duyduğunu ve Türkiye'nin geleceğinin çocuklarla şekilleneceğini belirtti. Gezeravcı, Atatürk'ün vizyonuyla yürünecek yollara işaret etti ve devletin güçlü iradesiyle hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığını vurguladı.

  • Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi
    13:25 Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından her yıl 10 Nisan Laiklik Günü'nün yıldönümünde verilen Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü'nü 18.si Gazeteci-Yazar Ayşe Kulin'e verildi. Ayşe Kulin, törende yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in önemine vurgu yaparak daha çağdaş, daha aydınlık ve laik bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu
    13:09 Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu

    Fallout'un orijinal yaratıcısı Tim Cain, Prime Video'nun Fallout dizisi ilk sezonunu olumlu bir şekilde değerlendirdi. Cain, dizinin Fallout evrenini başarılı bir şekilde yansıttığını ve karakter çeşitliliğinin diziyi daha ilginç hale getirdiğini belirtti. Ayrıca, dizinin ikinci sezonunun onaylandığını ve hayranların beklentilerini paylaşmalarını istedi.

  • Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor
    12:56 Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor

    Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti'nin 36. kuruluş yıldönümü kutlandı. Başkan Serkan Gürtürk, gazetecilerin kent kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun
    12:28 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun

    Bursa Devlet Tiyatrosu, gelecek hafta 4 farklı oyunla seyircilerin karşısına çıkacak. 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali Ahmet Vefik Paşa Sahnesi'nde, 'Harikalar Mutfağı' oyunu Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sahnelenecek. 'Uçurtmanın Kuyruğu' ise Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında 'Lobotomobilin Üç Seferi' adlı oyun da Adana'da sahnelenecek.

  • Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Gitar Şenliği Gerçekleştirildi
    12:14 Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Gitar Şenliği Gerçekleştirildi

    Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından düzenlenen Gitar Şenliği, Koral Çalgan Salonu'nda gerçekleşti. Şenlikte, Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi, Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi, Ankara Sincan Itri Güzel Sanatlar Lisesi ve Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri gitar performansları sergiledi.

  • Muğla'da antik kentlerde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    11:54 Muğla'da antik kentlerde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentlerde Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Odeon Travel, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi ve profesyonel rehber eşliğinde gerçekleştirilen gezide, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, katılımcılara bilgi verdi. Stratonikeia'da yılın 12 ayı devam eden kazı çalışmalarında önemli eserler bulunduğunu belirten Söğüt, Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yapılan çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan yapıların yeniden ayağa kaldırıldığını dile getirdi. Programa 130 öğrenci ve akademisyenler katıldı.

  • Bulgaristan'da 250 Yıllık Osmanlı Mirası Cami Yeniden Açıldı
    11:43 Bulgaristan'da 250 Yıllık Osmanlı Mirası Cami Yeniden Açıldı

    Bulgaristan'ın Sevlievo şehrinde bulunan 250 yıllık Eski Selvi Camisi, yangın ve doğal afetler nedeniyle uzun süredir kapalıydı. Duyarlı vatandaşların bağışlarıyla restore edilen cami, törenle yeniden ibadete açıldı. Caminin restorasyonuna Türk ve Müslüman kökenli birçok kişi destek verdi. Cami, Bulgaristan'da Türk ve Müslüman toplumunun kültürel mirasını koruma çabalarının bir örneği olarak önem taşıyor.


Advertisement