Washıngton: Irak'taki Şiddet Olayları - Son Dakika
Dünya

Washıngton: Irak'taki Şiddet Olayları

Amerikan Washington Post Gazetesi'nde bugün çıkan bir makalede, Irak'taki iç savaşın Irak'a komşu ülkelere de sıçrayabileceği ifade edildi.

20.08.2006 23:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikan Washington Post Gazetesi'nde bugün çıkan bir makalede, Irak'taki iç savaşın Irak'a komşu ülkelere de sıçrayabileceği ifade edildi.

Daniel L. Byman ve Kenneth M. Pollack tarafından kaleme alınan makalede, ABD'nin Irak'ta karşı karşıya bulunduğu en büyük tehlikenin, Irak'a komşu ülkelerin içine sürükleneceği bölgesel istikrarsızlık ve savaş ortamı olduğuna değinildi. Türkiye'nin Irak'tan sızacak bir sivil savaşa açık olacağının iddia edildiği yazıda, Türkiye, İran ve Suriye'nin hatırı sayılır Kürt nüfusu nedeniyle sivil savaşın bir parçası olabileceği öne sürüldü. Türkiye'nin Irak sınırına ek askeri birlikler yerleştirdiği kaydedilen makalede, Irak'ta olası bir parçalanma durumunda sözde Kürdistan'ın federasyondan kopacak ilk bölge olacağı söylendi. Kürtler'in şu anda dünyada bağımsız bir devleti hak eden ilk grup olduğunun ileri sürüldüğü yazıda, Iraklı Kürtler'in bağımsızlıklarını ilan etmelerini, Türkiye ve İran'daki Kürt grupların da izleyeceği belirtildi.

Makalede, Türkiye'nin Irak'a müdahale edecek ülkelerin başında geldiği söylenerek, "Türk liderler, hem Iraklı Kürtler'in bağımsızlık ilan etmesinden hem de Irak'ın PKK cenneti haline gelmesinden korkuyor. Irak sınırına asker yığan Türkiye, askeri müdahale tehdidinde bulunuyor" denildi. Böyle bir durumda sivil savaşın komşu ülkelere yayılmaması için Kürtler'in bağımsızlıklarını ilan etmelerinin ertelenmesine çalışılması gerektiği savunulan makalede, ABD yönetiminin bu erteleme karşılığında Kürtler'e ekonomik yardım ve Irak istikrara kavuştuğunda Kürtler'in bağımsızlıklarını ilan etmelerinde yardım teklif etmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Washıngton: Irak'taki Şiddet Olayları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement