Google'dan World Wide Web'in 30. Yılı İçin Özel Doodle! World Wide Web Nedir? - Son Dakika
Güncel

Google'dan World Wide Web'in 30. Yılı İçin Özel Doodle! World Wide Web Nedir?

Google\'dan World Wide Web\'in 30. Yılı İçin Özel Doodle! World Wide Web Nedir?

World Wide Web nedir? sorusu Google tarafından yapılan doodle sonrası sorulmaya başlandı. İnternetin tüm dünyaya yayılmasını ve kullanılmasını sağlayan protokol olan www yani World Wide Web, bundan tam 20 sene önce Tim Berners-Lee tarafından keşfedildi. Peki World Wide Web nasıl ortaya çıktı? İşte World Wide Web hakkında merak edilenler...

12.03.2019 08:50  Güncelleme: 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Google, World Wide Web yani www olarak bildiğimiz internetin hayatımıza girmesinin 30. yıldönümünü özel bir doodle hazırlayarak kutladı. Doodle'ı görenler ise World Wide Web nedir, nasıl bulundu, nasıl ortaya çıktı merak etmeye başladılar. Sadece belli kişiler ve kurumlar arasında bilgi paylaşımından tüm dünyaya yayılan ve bir protokol haline gelen World Wide Web'in kısa tarihi detayları ile haberimizde.

WORD WIDE WEB NEDİR?

Günümüzde her işimizi üzerinden yaptığımız internetin temeli olan World Wide Web, bundan tam 30 sene önce, 12 Mart 1989 yılında bulundu. İlk olarak ARPANET olarak adlandırılan Advanced Research Projects Agency Network'e bakmalıyız. ARPANET, bugün bildiğimiz anlamda internetin başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Zira ARPANET dünyanın ilk paket anahtarlama ağıydı ve aralarında e-posta, FTP ve Usenet gibi teknolojilerin olduğu birçok özellik de daha o zamanlar ARPANET sayesinde kullanımdaydı. Fakat bu ağ belirli kişiler ve kurumlar arasında kısıtlı bir alanda kullanım sağlamaktaydı.

Tam bu noktada CERN'de çalışan, Oxford mezunu bilgisayar bilimcisi Berners-Lee sahneye çıktı. Çevrimiçi bilgi akışının yönetimi için yeni bir sistem ortaya koyan Berners-Lee'nin buluşu sayesinde hipermetin dokümanları birbirine bağlanabiliyordu.

WORLD WIDE WEB'İN BULUNUŞU

Dünya çapında ağ anlamına gelen World Wide Web (kısaca WWW veya Web), internet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. İlk olarak bilgi paylaşımı için yapılan World Wide Web,küresel internet protokolü olarak internetin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından standartları belirlenmektedir.

Web'in temeli İnternet'tir. Web İnternet üzerinde kurulmuştur ve İnternet'in sunduğu mekanizmalardan çoğunun kullanılmasını sağlar. İnternet'in fiziksel görünüşleri –bilgisayarlar, ağlar ve servisler– Dünya üzerindeki diğer binlerce bilgisayara bağlanmamıza izin verir. Web, İnternet'in en tepesindeki soyutlanmış genel servisler kümesidir. World Wide Web (W3), insanların fikir ve projelerinin paylaşılmasını sağlayan bir bilgi ve kültür havuzudur. İstemci-sunucu uygulamaları ile yapılan birçok organizasyon üzerinde Web tarayıcıları istemci olarak çalışabilirler. Web yürütümü standart İstemci-sunucu modelini izler. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi "Web tarayıcısı" adı verilen programı çalıştıran bir istemci bilgisayar ile Web sunucu yazılımı çalıştıran bir sunucu bilgisayar arasındaki etkileşime "istemci-sunucu" etkileşimi adı verilir. İstemci bilgisayar sunucudan HTTP'yi (Hypertext Transfer Protocol) ve İnternet mesaj standardı TCP/IP'yi kullanarak bir doküman ister ve sunucu istemcinin göstereceği dokümanı geri döndürür.

"World-Wide Web" ibaresi HTTP ile anlaşan sunucuların kolektif ağını ifade etmek için kullanılır. HTTP, var olan bilgilerin kullandıkları protokolün küresel yapısıdır.

Web tarayıcılarının ve sunucularının kendi aralarında iletişim için kullandıkları protokole HTTP (Hypertext Transfer Protocol) adı verilir. Bunun için Web sunuculara genellikle HTTP sunucu veya HTTP Deaemons (HTTPD) denir.

GOOGLE DOODLE NEDİR?

Google Doodle, Google tarafından tatil, olaylar, başarılar ve insanları kutlamak için geçici bir süreliğine Google logosu üzerinde yapılan özel değişikliklerdir.

İlk Google Doodle 1998 yılında Burning Man Festivali'ni kutlamak için tasarlanmıştır. İlk animasyonlu Doodle 2010 yılında Isaac Newton'un anısına yapılmıştır ve ilk interaktif Doodle ise Pac-Man'in 30. yıl dönümü için tasarlanmıştır.

Son Dakika Güncel Google'dan World Wide Web'in 30. Yılı İçin Özel Doodle! World Wide Web Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement