Wwf-Türkiye'den "1 Güzel Hareket" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Wwf-Türkiye'den "1 Güzel Hareket" Çağrısı

Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle düzenlediği "1 Güzel Hareket" kampanyası kapsamında plastik kullanımının azaltılması çağrısında bulundu.

04.06.2018 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle düzenlediği "1 Güzel Hareket" kampanyası kapsamında plastik kullanımının azaltılması çağrısında bulundu.

Vakıftan yapılan açıklamada, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde herkesin dünya için yapabileceği bir şey olduğu belirtildi.

WWF-Türkiye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Dairesi'nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde önemli bir kampanya başlattığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kampanya, plastik atıkların çevre ve denizler üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek büyüdüğü günümüzde plastik kullanımının azaltılmasını hedefliyor. Kampanya kapsamında 'www.1guzelhareket.org' sitesi 5 Haziran'da ziyarete açılacak. Kullanıcılar, siteyi ziyaret ederek, plastik kullanımlarını azaltmaya dair kendileri için küçük ama dünya için büyük bir adım atmış olacaklar. Siz de sitede yer alan şu kullanım alışkanlıklarından en az birini değiştirerek kampanyaya katılabilirsiniz."

Açıklamada WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli'nin şu ifadelerine yer verildi:

"Plastik atıkların doğayı ve denizlerimizi boğar hale geldiğini görüyoruz. Buna karşı mücadele etmek kamu ve sivil toplum kuruluşlarının olduğu kadar, bireylerin de görevidir. Hepimiz plastik kullanımını azaltmak, mümkün ise sonlandırmak zorundayız. Yeni kampanyayı bu konuda taahhütte bulunma ve harekete geçme şansı yarattığı için çok önemli buluyoruz. Bu çalışmada bizimle birlikte olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Dairesi'ne teşekkür ediyorum. Doğa ve çevre bilincine sahip herkesi '1 Güzel Hareket' yapmaya' davet ediyorum."

Nişantaşı'na gülümseten geri dönüşüm kumbaraları

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) ve Şişli Belediyesi de Nişantaşı'nda 24 noktada yer alan geri dönüşüm kumbaralarını karikatürlerle güzelleştiriyor.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, "Atıklar Dönüşür, Şişli Güzelleşir" mesajıyla ve Serkan Altuniğne'nin çizdiği karikatürleriyle süslenen geri dönüşüm kumbaralarıyla, ambalaj atıklarının ayrı toplanması ve geri dönüşüm konusunda farkındalığın arttırılması hedefleniyor.

Karikatürlü geri dönüşüm kumbaralarının, 5 Haziran Dünya Çevre Günü itibarıyla Nişantaşı'na neşe saçmaya, geri dönüşüm kültürünü güçlendirmeye devam edeceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Şişli Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Nişantaşı'nda 24 farklı noktadaki geri dönüşüm kumbaraları, karikatür sanatçısı Serkan Altuniğne'nin özel hazırladığı, hem gülümseten hem düşündüren, geri dönüşüm temalı karikatürlerle giydirildi."

Açıklamada, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer'in, "Bu bir değer zinciri. Vakfımız, geri dönüşüm alanında yerel yönetimler ve lisanslı firmalar iş birliğinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması için toplumsal farkındalığın, alışkanlığın ve geri dönüşüm kültürünün gelişimi, bunun için de iletişim ve bilinçlendirme çok önemli. Şişli Belediyesi iş birliğinde attığımız bu adımın güzel sonuçlar vereceğine inanıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Ekolojik Yaşam Merkezi yarın açılacak

Kadıköy Belediyesi tarafından 1520 metrekarelik alanda hayata geçirilen Eğitim Mahallesi'ndeki Kemal Sunal Parkı ve Ekolojik Yaşam Merkezi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde açılacak.

Ekolojik Yaşam Merkezi'nde başta çocuklar olmak üzere her yaştan insanın katılabileceği eğitim ve atölyelerin olduğu bir Kompost Eğitim Merkezi de yer alacak.

Kompost Eğitim Merkezi binası ekolojik bilinç kazandırmaya katkıda bulunmak amacıyla geçen yıl temmuz ayında Matthieu Pedergnana ve Ece Aslan Pedergnana'nın proje danışmanlığında 40 kişinin gönüllü çalışmasıyla yapıldı. 60 metrekare olan bina, solucanla kompost eğitimlerine uygun şekilde ekolojiyi gözeten, sürdürülebilirliğin sağlandığı, biyoiklim odaklı tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlandı. Bu nedenle bina yapımında doğal, sağlıklı, ısı performansı ve enerji verimliliği yüksek, depreme ve yangına dayanıklı, ekolojik ayak izi düşük olması nedeniyle saman balyası tercih edildi ve doğal sıva kullanıldı.

Permakültür ilkeleri doğrultusunda tasarlanan Kemal Sunal Parkı ve Ekolojik Yaşam Merkezi'nde kelebek bahçesi, koku bahçesi, tematik bitki alanları, biyolojik gölet ve kümes de yer alıyor. Parktaki çocuk oyun alanlarında da ahşap malzeme kullanıldı.

Ekolojik Yaşam Merkezi'nde 3 aylık programlarla web sitesi üzerinden duyuruya açılan farklı yaş gruplarına yönelik sürekli eğitim ve atölyeler olacak.

Hafta içi 09.00-12.30 arası ilçe okullarındaki öğrencilere program dahilinde Muhteşem Dönüşüm Esencan ve Adımını Yeşil Atan Okullar eğitimleri verilecek. Hafta içi öğleden sonra ya da hafta sonu için yetişkin ve dışarıdan katılıma açık eğitim ve atölyeler planlanacak.

Merkezde ekolojik yaşam ile ilgili farklı konularda eğitimler verilmesi, daha fazla eğitimci ve katılımcıya ulaşılması için 2017 Çevre Festivali'nde yer alan sivil toplum kuruluşları, inisiyatifler ve platformlardan destek alınacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Wwf-Türkiye'den '1 Güzel Hareket' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı
    21:59 Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı

    Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilinde kıyının kamu kullanımına kapatılmasına neden olan prefabrik kulübeyi ve sahili sınırlandıran çitleri kaldırdı. Belediye, kent estetiği ve sahil şeridi bütünlüğü göz önünde bulundurarak, çalışmaya müdahale etti ve sahil şeridini vatandaşın kullanımına yeniden açtı.

  • Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi
    21:56 Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi

    Türkiye, 2024 yılında RACVIAC - Güvenlik İşbirliği Merkezi Çok Uluslu Danışma Grubu (MAG) Dönem Başkanlığını üstlendi. Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak olan 51. MAG toplantısı, bölgesel Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlerin (GGAÖ) uygulanmasında eğitim desteği sağlamayı ve bölgesel diyalogu güçlendirmeyi hedefliyor.

  • Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi
    21:54 Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi

    Bornova Kaymakamlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde Kaymakam Muzaffer Şahiner ve Belediye Başkanı Ömer Eşki birlik ve beraberlik mesajları verdi.

  • İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı
    21:48 İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon sonucunda 10 kilo 764 gram esrar, 39 gram sentetik uyuşturucu, 2 bin 870 uyuşturucu hap, 100 fişek, bir tüfek ve 250 bin lira ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • Bahçeşehir Koleji, FIBA Erkekler Avrupa Kupası finali için hazır
    21:44 Bahçeşehir Koleji, FIBA Erkekler Avrupa Kupası finali için hazır

    Bahçeşehir Koleji, Almanya'nın Niners Chemnitz ekibiyle yapacağı FIBA Erkekler Avrupa Kupası finalinin ilk maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı. Başantrenör Dejan Radonjic, güçlü bir rakiple karşılaşacaklarını vurgulayarak, takımın oyun planına sadık kalarak mücadele edeceğini belirtti. Takım kaptanı Muhammed Baygül ise rakibin tempolu ve agresif bir takım olduğunu söyleyerek, avantajlı bir skorla İstanbul'a dönmek istediklerini ifade etti.

  • Doruk Erolçevik Dünya Gençler ve Yıldızlar Eskrim Şampiyonası'nda Altın Madalya Kazandı
    21:43 Doruk Erolçevik Dünya Gençler ve Yıldızlar Eskrim Şampiyonası'nda Altın Madalya Kazandı

    Türkiye Eskrim Federasyonu'nun açıklamasına göre, Doruk Erolçevik yıldız erkekler epe kategorisinde düzenlenen şampiyonada altın madalya kazandı. Doruk, çeyrek finale yükselmek için Büyük Britanyalı, Suudi Arabistanlı ve Kanadalı rakiplerini yenerek finale çıktı. Finalde Mısırlı rakibini 15-13 yenerek dünya şampiyonu oldu. Doruk Erolçevik, Türk eskrim tarihinde erkekler epede dünya şampiyonalarındaki ilk derecesini elde etti.

  • Burdur Tefenni'de Sobadan Çıkan Yangın Evde Hasara Yol Açtı
    21:40 Burdur Tefenni'de Sobadan Çıkan Yangın Evde Hasara Yol Açtı

    Burdur'un Tefenni ilçesine bağlı Beyköy köyünde, Ali Karadere'ye ait evde sobanın yakılması sırasında çıkan yangın, evin kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle söndürülürken, herhangi bir yaralanma olmadığı belirtildi.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına itiraz edecek
    21:39 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına itiraz edecek

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Antalya'da Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki kaza soruşturması kapsamında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına ilişkin, avukatlar eliyle asliye ceza mahkemesine gerekli itirazlar delilleriyle birlikte yapılacağını ve çok sayıda iddianın çürütüldüğü eklerin ortaya konacağını belirtti.

  • Berkay Candan: Kupayı kaldırmak istiyoruz
    21:39 Berkay Candan: Kupayı kaldırmak istiyoruz

    Bahçeşehir Koleji oyuncusu Berkay Candan, Chemnitz maçı öncesinde yaptığı açıklamada, iyi bir sonuç alarak avantajı yakalayıp kupayı kaldırmak istediklerini söyledi. FIBA Europe Cup final ilk maçında Bahçeşehir Koleji, Alman takımı Chemnitz ile deplasmanda mücadele edecek.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in saldırgan tutumuna ses çıkartmayanlar İran'ın cevabı karşısında hemen kınama yarışına girdiler
    21:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in saldırgan tutumuna ses çıkartmayanlar İran'ın cevabı karşısında hemen kınama yarışına girdiler

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırgan tutumuna ses çıkartmayanları eleştirerek, Netanyahu'nun siyasi ömrünü uzatmak adına hem kendi vatandaşlarını hem de bölge halkını tehlikeye attığını söyledi.


Advertisement