WWF ve H&M Grup'tan Tekstil İçin Temiz Üretim Rehberi - Son Dakika
Güncel

WWF ve H&M Grup'tan Tekstil İçin Temiz Üretim Rehberi

WWF ve H&M Grup\'tan Tekstil İçin Temiz Üretim Rehberi

WWF-Türkiye ve H&M grup, Büyük Menderes havzasında faaliyet gösteren tekstil sektöründe temiz üretim uygulamalarının gerçekleştirilmesini desteklemek için ortak bir çalışmaya imza attı.

24.09.2018 15:26  Güncelleme: 15:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve H&M grup, tekstil sektöründe temiz üretim uygulamalarının gerçekleştirilmesini desteklemek ve paydaşları, sektörel su risklerine karşı harekete geçirmek amacıyla hazırlanan"Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Rehberi"nin tanıtımını Denizli'de yaptı. Tekstil şirketlerinin planlamadan uygulamaya, her aşamada faydalanabileceği pratik bilgiler sunan Rehber, H&M grup'un Türkiye'deki uygulamalarından ve dünyadan örnekler de içeriyor. Aynı zamanda, temiz üretim çalışmaları ve yatırımları, sanayi bölgeleri, ARGE ve girişimcilik uygulamalarıyla ilgili Türkiye'de mevcut teşvikler, destek ve krediler hakkında da bilgi veren Rehber, tekstil sektörünün teknik destek alabileceği kurum ve kuruluşlar konusunda da yardımcı olmayı amaçlıyor.

Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Rehberi, Türkiye'de su yönetimiyle ilgili yöntem ve yaklaşımların iyileştirilmesi amacıyla 2017 yılında başlatılan ve özel sektör, kamu, sivil toplum dahil tüm paydaşların havzadaki su kaynaklarının korunmasıyla ilgili ortak bir vizyon doğrultusunda çalışmasını hedefleyen H&M grup-WWF Türkiye'nin ortak bir çalışmasının ürünü.

H&M'in Bölge Sürdürülebilirlik Müdürü Julia Bakutis, şirketin kaynak verimliliği ve temiz üretim programları çerçevesindeki çalışmalarının, tedarik zincirinde yer alan iş ortaklarının su tüketimini azaltmalarına yardımcı olmaya devam ettiğini söyledi. Bakutis, "2017 yılında, su tüketimini küresel ölçekte 7.82 milyon m3 azaltan H&M grup Temiz Üretim programıyla, Bangladeş, Çin, Endonezya, Hindistan ve Türkiye'deki 270 üretim biriminde 2.636 çalışanı eğitti. Büyük Menderes Havzası'nda da, ortaklarımızı su koruma stratejimize katkıda bulunmaya teşvik ediyoruz. WWF-Türkiye ile işbirliğimizin, temiz üretime yönelik değişim sürecini kolaylaştırıcı etki yaratacağına inanıyoruz. Rehberin, bu değişim sürecini bizimle birlikte yaşamak isteyen tekstil şirketleri için faydalı olmasını diliyor ve hepinizi bu anlamlı yolculukta yanımıza bekliyoruz."

Büyük Menderes Havzası'nda, tekstil sektöründe temiz üretime geçiş ile, diğer sektörler, havzalar ve dünya için örnek olabilecek bir hareket başlattıklarını vurgulayan WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli de, Büyük Menderes'in, 104 ülkede faaliyet gösteren WWF'nin Su Koruyuculuğu Programı'nın 15 öncelikli akarsu havzası arasında uygulamanın başlatıldığı 6 alandan biri olduğunu hatırlattı. Pasinli; "WWF-Türkiye olarak, temiz üretim yatırımlarının gerçekleştirilebilmesi için teknik ve mali işbirliği mekanizmalarının geliştirilmesini amaçlıyoruz. Tekstil sektörü boya ve apre işlemlerindeki yüksek kullanım nedeniyle ciddi bir su riskiyle karşı karşıya. Havzadaki su kaynaklarının azalmasıyla birlikte, suya yönelik talebin artması, sektörler ve firmalar arasındaki rekabetin de büyümesine yol açacaktır. Böyle bir rehberi kullanıma sunarak, tekstil sektöründe temiz üretim uygulamalarıyla su yönetiminde sürdürülebilirliğin hayata geçirilmesine katkıda bulunmak istiyoruz."

Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan ise Ajansın kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir çevre için çalışmakta olduğunu belirtti ve konuşmasında "Ülkemizin en verimli havzalarından birisi olan Büyük Menderes Havzası'nın büyük bir kısmına ev sahipliği yapan bölgemizde, tüm paydaşların ortak hareket etmesiyle gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sanayi, tarım ve suyun kullanıldığı tüm alanlarda çevre bilincinin yerleştirilmesi ile su ve enerjinin verimli kullanılması uygulamalarının yaygınlaştırılması sürdürülebilir çevre için gerçekleştirilen çalışmaların temel adımlarıdır. Çevre bilincinin güçlenerek kaynakların verimli kullanımının yaygınlaşması en büyük temennimizdir." dedi.

Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu, hazırlanan rehberin tekstil firmalarının temiz üretim faaliyetlerini kolaylaştırması ve onlara çeşitli örneklerle yol göstermesi açısından önemine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Etkin kaynak kullanımına olanak sağlayacak uygulamaları işletmelerimizde hayata geçirmek, maliyetleri düşürürken küresel piyasalarda rekabeti sürdürmeye ve dahası çevreye daha az atık ve kir bırakmaya yarayacak. Çevreye duyarlı üretim prensipleriyle planlama yapar, proseslerimize entegre edebilirsek, kazanımlarımız büyük olacak. Denizli Sanayi Odası olarak bizler de temiz üretim ilkelerinin yaygınlaştırılması için bu işbirliğine ve gelecek çabalara destek vereceğiz."

Temiz Üretim Rehberi'ne WWF-Türkiye web sitesindeki Temiz Üretim sayfasından ulaşılabiliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel WWF ve H&M Grup'tan Tekstil İçin Temiz Üretim Rehberi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement