Yabancı Uyruklu Öğrencilere Türkçe Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Yabancı Uyruklu Öğrencilere Türkçe Eğitimi

Yabancı Uyruklu Öğrencilere Türkçe Eğitimi

VAN (İHA) – Van’ın İpekyolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslarla Suriye, Afganistan ve İran uyruklu öğrencilere hem Türkçe dili öğretiliyor hem de diğer dersler veriliyor.

04.10.2016 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VAN (İHA) – Van'ın İpekyolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslarla Suriye, Afganistan ve İran uyruklu öğrencilere hem Türkçe dili öğretiliyor hem de diğer dersler veriliyor.

Kursla ilgili bilgi veren İpekyolu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zafer Kayakeser, talep üzerine birinci kademe okuma yazma öğrenen Suriye, İran ve Afganistan uyruklu öğrencilere kurs verdiklerini söyledi. Kayakeser, "Şu anda 17 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerimiz kısa sürede birçok şeyi öğrenmişler ve bugün de eş anlamlı sözcükler konusuna kadar gelmişler. Bu öğrencilerimize inşallah kurs bitiminde belgelerini de vereceğiz. Burada her şeyden önemlisi bu öğrencilerimiz Türkçe öğrenmektedirler. Bu sayede kendilerini ifade edebiliyorlar. Bizlerle iletişim kurabiliyorlar. Bu da bu öğrencilerin gelecekleri açısından umut verici bir gelişmedir. Buradaki çalışma aynı zamanda bizlere ülkemizin mültecilere ne kadar önem verdiğini de göstermektedir" dedi.

"22 bin civarında açık öğretim öğrencimiz var"

Müdür Kayakeser, ayrıca 2016-2017 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte kurslarının da kaldığı yerden devam ettiğini belirterek, "Geçen sene olduğu gibi bu yıl da sosyal ve sanatsal kurslarımız devam etmektedir. 22 bin civarında da açık öğretim okulu öğrencimiz mevcuttur" şeklinde konuştu.

"Günde 6 saat ders işliyoruz"

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçeyi öğrenmede son derece başarılı olduğunu ifade eden sınıf öğretmeni Mehmet Nuri Keskin ise, "Milli Eğitim Bakanlığımızca tavsiye edilen yetişkinler için ikinci kademe eğitim müfredatına göre derslerimizi işliyoruz. İlk kademeyi atlattıktan sonra burada 4. sınıf seviyesine göre dersler veriyoruz. Bunların içinde Türkçe, matematik, tarih, coğrafya gibi birçok ders yer almaktadır. Günde 6 saat ders işlemek suretiyle 180 saatte öğrencilerimize bu dersleri vererek ikinci kademe sertifikalarını veriyoruz. Bu sayede isteyen öğrencimiz açıktan devam edebiliyor. Talep oldukça iyi devam takip sistemi ile öğrencilerimizi takip ediyoruz. Yoklama yapıyoruz. Öğrencilerimizden oldukça memnunuz. Bunlar yabancı uyruklu olduklarından dolayı kendilerini ifade etmede kısmen sorun yaşıyorlar. Öğrenmenin yaşı yok, bundan sonra da eğitimlerine devam edebilirler" ifadelerini kullandı.

" Türkiye'yi çok seviyoruz"

Öğrencilerden İsmail Yasin ise, Suriyeli olduğunu ve yaklaşık bir yıldır Türkiye'de olduğunu belirterek, öğretmenine teşekkür etti. Türkçe dersi aldıklarını anlatan İsmail, dersin konusu olan eş anlamlı sözcüklere de örnekler verdi.

Türkiye ve Van'ı çok sevdiğini anlatan Afganistan uyruklu Muhammed Mansur da, bir aydır kursa geldiğini ve çok şey öğrendiğini ifade etti.

Afgan Uyruklu Aziz Selvi de, "Afganistanlıyım, Nuri hocaya çok teşekkür ederim. Yazı yazabiliyorum, okuma biliyorum. Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Birçok Afgan vatandaş var. Çok memnunuz" şeklinde konuştu. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yabancı Uyruklu Öğrencilere Türkçe Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement