Yağışın Az Olması Çilek Üreticisini Korkutuyor - Son Dakika
Yerel

Yağışın Az Olması Çilek Üreticisini Korkutuyor

Türkiye'nin en önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde gelecek ay hasada hazırlanan çiftçiler, yağışların istenilen seviyelerde olmaması nedeniyle endişeli. Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sezonu iyi kar marjıyla kapatan çiftçilerin yeni sezon beklentisinin de yüksek olduğunu söyledi.

09.10.2015 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN HASKAN - Türkiye'nin en önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde gelecek ay hasada hazırlanan çiftçiler, yağışların istenilen seviyelerde olmaması nedeniyle endişeli.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sezonu iyi kar marjıyla kapatan çiftçilerin yeni sezon beklentisinin de yüksek olduğunu söyledi.

Geçen aylarda eski fideleri sökerek yerlerine yenilerini diken çiftçilerin kasım ayında örtü altı hasadına başlayacağını dile getiren Can, ilçede yaz döneminin kurak geçmesi nedeniyle kaygılar yaşandığını bildirdi.

Özellikle sulama açısından büyük önem taşıyan Göksu Irmağı'ndaki su seviyesinin azalmasının çiftçileri endişelendirdiğini anlatan Can, şöyle konuştu:

"Umutla yeni sezonu bekliyoruz. Hedefimiz her geçen yıl artan kaliteyi bu sezon doruğa çıkarmak. Ancak, yağışlar istenilen seviyede olmadığı için Göksu Irmağı'ndaki sular azalıyor. Üreticilerin büyük bölümü sulamasını ırmak suyunu kullanarak yapıyor ancak seviye azalırsa nehrin denize boşaldığı deltada deniz suyu hakim olacak ve ırmak suyuyla karışacak. Bu olursa tuzlu su özellikle dünyanın parasını verdiğimiz çilek fidelerini çürütür, telafisi zor zarara yol açar. Şimdi kara kara 'yeni ekilen çilek fideleri ve diğer ürünler deniz suyu altında kalırsa ne yaparız' diye düşünüyoruz."

Can, kurak geçen yaz döneminin ardından yağışların bir an önce etkili olmasını beklediklerini kaydetti.

Üreticilerin dileği yağışların başlaması

Çilek üreticisi Ali Şahin de yoğun emekle yetiştirdikleri çileklerin hasat edilmesini beklediklerini, tek isteklerinin emeklerinin karşılığını almak olduğunu söyledi.

İklim şartlarının kendi lehlerine gitmesini dileyen Şahin, yağışların etkili olup, ırmaktaki su seviyesini tekrar eski haline getirmesini beklediklerini ifade etti.

Çiftçi Musa Çevik de kaliteli ürün almak için ikinci yılını dolduran fidelerin yerine yenilerinin dikildiğini belirterek, bunların da sulamaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Kentte beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle üreticilerin kaygı duyduğunu anlatan Çevik, "Yağmurların bir an önce başlayıp yüzümüzü güldürmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yağışın Az Olması Çilek Üreticisini Korkutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement