Yahudi Kültürü Avrupa Günü Etkinlikleri - Son Dakika
Güncel

Yahudi Kültürü Avrupa Günü Etkinlikleri

30 Avrupa ülkesinde geleneksel olarak her yıl düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü, bu yıl "Yahudi mizahı" temasıyla, 7 Ekim Pazar günü kutlanacak.

03.10.2012 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yahudiler'in kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla 30 Avrupa ülkesinde geleneksel olarak her yıl düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü, bu yıl "Yahudi mizahı" temasıyla, 7 Ekim Pazar günü kutlanacak. Etkinlikte Yahudi Mizahı'nın yanı sıra Yahudi yemekleri, müzikleri, dansları ve kültürü İstanbullular'la buluşacak.

İstanbul'un Galata ve Balat gibi, Yahudiler'in yoğun olarak yaşadığı bölgelerinde yapılacak olan Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri Schneidertempel Sanat Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Etkinlikte yer alacak sanatçı, fotoğrafçı ve karikatüristlerin de katıldığı toplantıda konuşan Türk Musevi Cemaati Basın Sözcüsü Deniz Saporta, etkinliğin Avrupa'da 30 ülkede aynı günde yapıldığını belirtti.

-"Yahudi kültürü çoğu zaman merak edilen ve tanınmak istenen bir kültür"-

'Yahudi Kültürü Avrupa Günü'nün Türkiye'de 2006 yılından itibaren kutlandığını ifade eden Saporta, "Yahudi kültürü çoğu zaman merak edilen ve tanınmak istenen bir kültür. Fakat yaşadıkları yerde Yahudiler çok sayıda olmadıkları için insanların çok fazla ulaşamadığı bir kültür. Türkiye'de az sayıda kalmış Yahudi toplumunun kendisini geniş topluma tanıtması açısından bu etkinliğin yararlı olduğunu düşünüyoruz. Etkinlikte temalar daha önce,

"Bayramlar", "Yahudilik'te müzik ve sanat" oldu. Bu sene çoğu etkinlik Yahudi mizahı etrafında çerçeveleniyor" diye konuştu.

-Sinegoglar ve Yahudi kurumları herkese açık olacak-

Yahudi mizahının kendisini dünya konjonktürüne yerleştirmiş bir mizah olduğunu ifade eden Saporta, etkinlikte Yahudiler'in karakteristik özelliklerinin mizah içinde okuyanlara ve izleyicilere sunulacağını söyledi. Etkinliğin amacının o ülkenin Yahudileri ile ilgili her şeyi anltabilmek ve tanıtabilmek olduğuna dikkati çeken Saporta, "Türk Yahudileri'nin kendine özgü gelenek ve görenekleri yemek şekli ve kültürel, tarihsel mirası var. Maalesef normalde kapalı olan sinegog ve kurumlarımız Yahudi Kültürü Avrupa Günü'nde herkese açılacak. Bu bağlamda bu sinegog ve kurumları merak edip gezecek olan vatandaşlar buralara girebiliyor" dedi.

-Türk Yahudileri'nin duaları Türk makamlarına göre adapte edilmiş-

Etkinlikte sahne alacak olan Renan Koen Trio, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İspanya'dan Osmanlı İmparatorluğu'na gelen Yahudiler'in Edirne'ye yerleştikten sonra Mevleviler'le ortak bir ilahi formu oluşturduğunu ve buna

"maftarim" denildiği belirtti. Dünyanın hiçbir yerinde Yahudiler'in Türk makamlarıyla dua okumadığını kaydeden Trio, vereceği konserde 1 tane maftirimi alıp viyolensele ve kemençeye uyarladığını söyledi.

-"Yahudi Kültürü Avrupa Günü"-

İlki 1999 yılında yapılan Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında Ayhan Sicimoğlu, Renan Koen Trio, Şef Menahem Eskenazi şefliğindeki Maftirim Korosu ve Buket Bahar & Jerfi Aji gibi grup ve sanatçılar sahne alarak Yahudi müzikalleri, caz ve latino gibi türlerden eserler sunacak.

Türk mizahının ustaları Erdil Yaşaroğlu, Kandemir Konduk, Metin Serezli ve İrvin Mandel, Nedim Saban-ın moderatörlüğünde Yahudi mizahını tartışacak. Film gösterimleri, sergi ve sunumların yer alacağı etkinlikte Yahudi gençlerinin reşit olma (13 yaş) "Bar Mitzvah" töreni de temsili olarak yapılacak

Neve Şalom ve Aşkenaz Sinagogu ile Galata Derneği ve daha pek çok farklı mekanda gerçekleştirilecek etkinlik bir gün sürecek.

Muhabir: Lale Bildirici

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yahudi Kültürü Avrupa Günü Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement