Yalçın: Sunulan teklifi müzakereye uygun görmüyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Yalçın: Sunulan teklifi müzakereye uygun görmüyoruz

Yalçın: Sunulan teklifi müzakereye uygun görmüyoruz

Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Başkanlar Kurulumuz sunulan teklifi yeni bir teklif sunulması yönüyle olumlu bulmakta; fakat yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle de müzakereye uygun görmemektedir.

19.08.2019 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEMUR-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Başkanlar Kurulumuz sunulan teklifi yeni bir teklif sunulması yönüyle olumlu bulmakta; fakat yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle de müzakereye uygun görmemektedir. Hükümet tarafından dün gece sunulan teklif için atılan adımı yetersiz gördüğümüzü hatırlatarak yeni ve daha büyük bir adım atılarak uzlaşmayı sağlayacak karşılıklı pazarlık sürecinin başlamasına imkan veren yeni bir maaş zammı teklifini en geç bugün sunmalarını istiyoruz" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin memur ve memur emeklisine yönelik 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 oranındaki yeni zam teklifini değerlendirdi. Yalçın, hükümetin yeni teklifini önemsediklerini; ancak bu teklifin, tepkilerin hükümet tarafından anlaşılmadığını gösterdiğini söyledi. Memur-Sen Başkanlar Kurulu ile teklifi değerlendirdiklerini vurgulayan Yalçın, şöyle konuştu:

"Başkanlar Kurulumuz sunulan teklifi yeni bir teklif sunulması yönüyle olumlu bulmakta; fakat yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle de müzakereye uygun görmemektedir. Toplu sözleşme sürecinin görüşme, müzakere ve diplomasi gibi farklı süreç yönetimi ve sonuç üretimi kulvarlarına sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle masanın sonuç ve çözüm üretme kapasitesinin sonuna kadar kullanılması gerektiği kararındayız. Bu olumlu yaklaşım ve tavırlara rağmen hala uzlaşma noktasının uzağındayız. Masada yer alan öznelerin durumunu şu şekilde ifade ve formüle edebiliriz; 'niyet' ve 'gayret' var, ancak karar verici kudret ile herkesin iradesini yansıtan 'adalet' henüz yok. Bu noktada toplu sözleşme masasında uzlaşma için, 'Ya yetki kullanılmalı ya da yetki devri yapılmalı' diyoruz. Çünkü 'müzakere iradesi' ile 'uzlaşma iradesi' aynı öznede buluşmuş gibi gözükmemektedir."

'YENİ TEKLİFİ EN GEÇ BUGÜN SUNMALARINI İSTİYORUZ'

Yalçın, uzlaşmazlık halinde 3 günlük Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurma süresinin 2 gününü müzakere aşamasına dahil etme başvurusunda bulunacaklarını bildirerek, "Bir an önce takvimde değişiklik yapılmalı, 2 gün daha süre uzatılmalı. Diğer taraftan da bu başvurumuzun kabul edilmemesi halinde hükümet tarafından dün gece sunulan teklif için atılan adımı yetersiz gördüğümüzü hatırlatarak; yeni ve daha büyük bir adım atılarak uzlaşmayı sağlayacak karşılıklı pazarlık sürecinin başlamasına imkan veren yeni bir maaş zammı teklifini en geç bugün sunmalarını istiyoruz. Biz inanıyoruz ki kamu işveren heyeti, Memur-Sen'in örgütlü gücüyle eylem kapasitesini değil, masadan müzakereyle sonuç üretme yeteneğini devreye sunacak teklifleri gün içinde konfederasyonumuza iletecektir" diye konuştu.

'BİZ MASADAN ÇÖZÜM İSTİYORUZ'

Yalçın, müzakere takviminin güncellenmesi yönündeki talebini, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile paylaşıp paylaşmadığı yönündeki soruya, şöyle yanıt verdi:

"Başlangıçtan beri süre yetersizliği konusunu, masada da, ikili görüşmelerde de birkaç defa ifade ettik. Süre yetersiz. Bizim en büyük sorunumuz, toplu sözleşme yasasındaki eksiklikler ve saçmalıklar. İşçilerle müzakereler için sürenin başladığı tarihten sonuca kadar, 2 ay tanınırken, kamu görevlilerine '1 ay içinde her şeyini tartışın konuşun' diyorlar. Bu çok insani değil. Kamu görevlileri çözüm istiyor. Masadan memnuniyet üretmeyen sonuç çıkarsa, 3 dakika bize yeter. Biz masadan çözüm istiyoruz. Onun için feragat ediyoruz, 3 günlük sürenin 2'sini müzakereye verelim, buna bizim yetkimiz var. Kamu görevlileri sendikaları heyet başkanıyla kamu işveren heyeti başkanının beraber karar verebileceği bir durumdur bu. Onun için bu çağrıyı yineliyor, adım atılmasını, masaya zaman tanınmasını, müzakere için sonuna kadar masanın zorlanmasını düşünüyoruz. Bizi sahaya zorlayacak yaklaşımları da son derece yanlış bulacağımızı; ama başka seçenek kalmazsa buna ilişkin hiç tereddüt etmeyeceğimizi ifade ediyorum."

'PİYASANIN GERÇEKLERİ ÖNEMLİ'

Yalçın, Memur-Sen'in teklifinin gerçekçi olduğunu vurgulayarak, "Ben doğal gaz, elektrik zammı, enflasyon gibi konulara tekrar girecek değilim. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi 7 yıldır klişe olarak getiriliyor. Merkez Bankası'nın 7 yıldır yüzde 5 olarak hedeflediği hangi hedef tuttu? Merkez Bankası'nın hedefi önemli değil. Piyasanın durumu, ortaya çıkan gerçekçi durum önemli" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yalçın: Sunulan teklifi müzakereye uygun görmüyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement