Yapay Zeka Uygulamaları Oyun İçinde Geliştirilecek - Son Dakika
Güncel

Yapay Zeka Uygulamaları Oyun İçinde Geliştirilecek

Yapay Zeka Uygulamaları Oyun İçinde Geliştirilecek

Teknoloji ve iş süreç yönetiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden Xerox'un Fransa Grenoble Ar-Ge merkezinde görevli bilim insanı Adrien Gaidon ve ekibi, yapay zeka algoritmalarının video oyunları içinde geliştirilmesi ve test edilmesini sağlayacak bir çalışma yürütüyor.

24.08.2016 09:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Teknoloji ve iş süreç yönetiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden Xerox'un Fransa Grenoble Ar-Ge merkezinde görevli bilim insanı Adrien Gaidon ve ekibi, yapay zeka algoritmalarının video oyunları içinde geliştirilmesi ve test edilmesini sağlayacak bir çalışma yürütüyor. Adrien Gaidon, video oyunlarının gerçekliğinin giderek artmasından yola çıkarak, yapay zeka yazılımlarının da video oyunlarının içinde test edilebileceğini düşünüyor.

Halihazırda yapay zeka yazılımları gerçek yaşam koşullarında test ediliyor. Yapay zeka teknolojilerinin gerçek hayatta test edilmesi, büyük maliyetler ve zaman kaybı yaratıyor. Örneğin, yapay zeka uygulamalarını farklı ortam, hava ve mevsim şartlarında test edebilmek için aylarca beklemek, etkileşim verilerini ayrı ayrı kaydetmek gerekebiliyor. Yapay zeka çalışmalarının geliştirilmesini zorlaştıran ve yavaşlatan bu problem durumu, Xerox bilim insanlarını bu konu ile ilgili farklı bir yaklaşım arayışına yönlendirdi.

Gerçek ortam 3D lazer tarayıcı ile sanal ortama aktarılıyor

Xerox'tan Adrien Gaidon ve ekibi, oyun geliştirme platformu Unity üzerinde bir araba oyunu tasarlayarak, bir otomobilin yol üzerindeki araçları ve park alanlarını tespit etmesini, araçların hangi alanlara park edebileceğini öngörmesini sağlamayı başardı. Oyun ortamına bir şehrin sokak, cadde görüntülerini, yollarda karşılaşılan tüm nesnelerin farklı ışık ve hava koşullarındaki görüntülerini bire bir 3D olarak sanal ortama taramayı başaran Xerox ekibi, araçların farklı senaryolarda doğru tepkiler vermesini sağladı.

Xerox araştırma ekibi çalışmaları kapsamında, gerçek dünyanın sanal ortamda bire bir yaratılması amacıyla, 3D görüntüyü bir lazer tarayıcıyla sanal ortama aktarmayı başaran bir yol da keşfetti. Böylelikle, gerçek hayattaki tüm nesnelerin ve görünümlerin sanal ortamda da bire bir yaratılması sağlanmış oldu.

Yapay zeka yazılımları temelde mekanik araçlara anlama, karar verme, öğrenme, yorumlama ve öngörme gibi zeka yetileri kazandırıyor. Bu becerisinin altında ise yapay sinir ağı (YSA) modelleri yatıyor. İnsan beyninin çalışma prensibini baz alan YSA'lar, önceden geliştirilen örnek olay örgülerini inceliyor ve genelleme, yorumlama gibi yetenekleri ile karşılaştığı olaya göre karar verebiliyor. İnsan beyni ile olan en büyük benzerliği de bu özellikte yatıyor.

Herkes yapay zeka uygulaması geliştirebilecek

Google gibi çok sayıda uygulama ve teknolojik aracını yıllardır test eden ve veri toplayan bir şirket için veya sistemine yüklenen milyonlarca fotoğraf ile resimdeki kişiyi otomatik olarak etiketleyen Facebook için yapay zeka teknolojilerini geliştirmek bir sorun olmayabilir. Ancak günümüzde çoğu şirket, Google ve Facebook gibi çok büyük bir veriyi işleyip, yapay zeka uygulamalarına dönüştürebilecek bir kabiliyete ve kaynağa sahip değil. Daha küçük ölçekli şirketlerin yapay zeka teknolojileri geliştirebilecek bilgi birikimi ve yeteneği olsa da, geliştirdikleri yapay zeka teknoloilerini gerçek dünyada uzunca bir süre test edebilecek ne bir kaynakları ne de buna ayırabilecek zamanları bulunuyor. Bu da yapay zeka teknolojilerinin belli başlı büyük şirketler tarafından geliştirilmesinin beklenmesine, yapay zekanın istenilen yaygınlık oranına ulaşamamasına yol açıyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Yapay Zeka Uygulamaları Oyun İçinde Geliştirilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu
    19:47 TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu

    Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) mart ayı Meclis Toplantısı'nda, Trabzon'un gelişimi için talepler ve beklentiler dile getirildi. TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, istihdamı artırıcı projelerin desteklenmesi, turizme yeni destinasyonlar kazandırılması, gastronomi turizmine katkı sunulması gibi konuların önemine vurgu yaptı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise seçim kampanyası süresince belediye başkan adaylarıyla görüşerek taleplerini ilettiklerini ve bu vaatlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti
    19:35 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti. Ayaydın, ziyaretlerinde mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını dinledi ve seçilmesi durumunda yapacağı hizmetleri anlattı. Ayrıca, balıkçılar için modern bir barınak yapılacağı ve yöresel kıyafetli çocukların okul masraflarının karşılanacağı sözü verildi.

  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.


Advertisement