Yapı Kredi Yayınlarında Bu Ay - Son Dakika
Kültür Sanat

Yapı Kredi Yayınlarında Bu Ay

Yapı Kredi Yayınlarında Bu Ay

Yapı Kredi Yayınlarında Bu ay dört yeni kitap çıktı.

18.01.2012 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jose Ortega Y. Gasset'ten: Sanatın İnsansızlaştırılması

José Ortega Y. Gasset, Camus'ye göre, "Nietzsche'den sonra belki de en büyük Avrupalı yazardır".

1955 yılında hayata veda eden İspanyol Filozof José Ortega Y. Gasset, 1925 yılında kaleme aldığı "Sanatın İnsansızlaştırılması" ve "Roman Üstüne Düşünceler" başlıklı iki uzun denemesinde, çağının sanatı ve edebiyatı üzerine düşüncelerini ortaya koyuyor. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan "Sanatın İnsansızlaştırılması" ve "Roman Üstüne Düşünceler" kitabı çarpıcı, cesur, derinlikli ve isabetli saptamalarıyla, güncelliğini koruyan, her zaman heyecanla okunacak klasik metinlerden."Kimi dostlarımdan, özellikle de bazı genç yazarlardan bir roman yazmakta olduklarını işittiğimde, bunu nasıl olup da sakin bir ses tonuyla söylediklerine pek şaşırıyor, onların yerinde olsam tir tir titrerdim diye düşünüyorum. O sükûnetin altında büyük çaplı bir bilinçsizliğin yattığından kuşkulanıyorum, belki de haksızımdır, ama başka türlüsü elimden gelmiyor işte."

Sanatın İnsansızlaştırılması ve Roman Üstüne Düşünceler

Jose Ortega Y. Gasset

9 TL, 96 sayfa

Çeviren: Neyyire Gül Işık

Yapı Kredi Yayınları

Çizginin gökkuşağı Selçuk Demirel'den Kalemiti

Selçuk Demirel'den küçük bir kalemin başarmaya, özgürlüğe, umuda ve ölümsüzlüğe dair olağanüstü hikâyesi: Kalemiti.

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Kalemiti, Selçuk Demirel'in aynı zamanda ne kadar iyi bir hikâye anlatıcısı olduğunun da kanıtı. Kitapta yer alan 5 kısa resim-hikâye, binlerce sayfalık satırlarla betimlenebilecek insallık hallerine vuruşlar yapıyor. Çizginin gökkuşağı Selçuk Demirel'in Kalemiti, sözcükler anlamlarını yitirmeye başladıkları zamanlarda itinayla okunmalı.

Selçuk Demirel 18 Mayıs 1954'te Artvin'de doğdu. İlk çizimlerini Ankara'da lise öğrencisi iken yayımladı (1973). Daha sonra mimarlık öğrenimine devam ederken, Mimarlık dergisi başta olmak üzere dönemin önemli dergi ve gazetelerinde desenlerini yayınlamayı sürdürdü. 1978'de Paris'e gitti ve yerleşti. Çalışmalarını Paris'ten sürdüren Selçuk Demirel Cumhuriyet, Kitap-lık, P, Artimento (Türkiye): Le Monde, Le Monde Diplomatique, Le Nouvel Observateur (Fransa): The Washington Post, The New York Times, The Wall Street Journal, The American Prospect, The Boston Globe, The Chicago Tribune, LegalAffairs (ABD): Far Estern Economic Rewiew (Hong Kong) vb. birçok önemli dergi ve gazetelerde desenlerini yayımladı. Çalışmaları kitap illüstrasyonlarından dergi ve kitap kapaklarına, desen albümlerinden çocuk kitaplarına, kartpostaldan afişe dek çeşitlilik gösteren sanatçı, Türkiye'de, birçok Avrupa ülkesinde ve Japonya'da kitaplarını yayımladı, kişisel sergiler açtı.

Kalemiti

Selçuk Demirel

23 TL, 137 sayfa

Yapı Kredi Yayınları

ÇOCUK KİTABI:

Nazmi Ağıl'dan yeni bir şiir kitabı: Yavaş Matematik

ne olurdu sanki balkona çıkınca

karşı duvarda boydan boya

bir seyahat turu reklamından bakan,

şakacıktan davetkâr kadın kadar

güvenli bir gülümseyiş mesafesinde dursan!

ama işte yağıyor yağmur,

Nazmi Ağıl, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan son kitabı Yavaş Matematik ile kendi şiirini yaratanlardan olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Ağıl, şiir yazma çabası gütmüyor: Şiiri yazıyor. Günlük yaşamdan süzülüp geleni, dibe çöken şiir tortusunu su yüzüne çıkarıveriyor.

'Bundan şiir çıkar mı?', 'Böyle şiir mi olur?' türü kaygıları çoktan geride bırakmış. Sözü, şiirden esirgememeyi öğrenmiş bir kez. Kendi duyarlığı, kendi dili işliyor, yani kendi ipliğiyle örüyor şiirini ama yeri geldikçe gizli-açık selamlar da gönderiyor başka şiirlere.Yeni bir şiirin peşinde değil Nazmi Ağıl, özgün sesinin yankısında... Bir şiir mekiği, kendi durakları arasında durmaksızın işliyor.

YAZARIN BİYOGRAFİSİ:

Nazmi Ağıl (1964, Eskişehir), Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Aynı bölümde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Ağıl, halen Koç Üniversitesi İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Yavaş Matematik

Nazmi Ağıl

12 TL, 85 Sayfa

Yapı Kredi Yayınları

Ay'ı Kim Çaldı?

Berk, geceleri gökyüzünü pırıl pırıl aydınlatan Ay'a hayrandır. Ay'a bakarak uykuya dalarken güzel hayaller kurar. En büyük hayali de astronot olmaktır. Ama bir gece, bir de bakar ki, gözkyüzü bomboş, Ay'ın yerinde yeller esiyor. Büyük bir üzüntüye kapılan Berk, Ay'ı birilerinin çaldığını düşünüp aramaya koyulur.

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Ay'ı Kim Çaldı?, Helen Stratton-Would'un ilk kitabı. 1972 doğumlu Stratton-Would, Fransızca ve Rusça Uygulamalı Dilbilim bölümünden mezun oldu. Evli ve Bertie adında bir oğlu var. Oğlu aynı zamanda kitabın da baş karakteri. 1981 doğumlu illüstratör Vlad Gerasimov ise eğitimini ekonomi alanında yapmış olsa da, bu alanda hiç çalışmamış. Ay'ı Kim Çaldı? çocuklar için resimler yapan Gerasimov'un resimlediği ilk kitap.

TADIMLIK

"Berk çok üzüldü. 'İyi de... Ay nerede öyleyse?' dedi. 'Bu akşam hiçbir yerde görünmüyor.'

'Gökyüzüne bak! Hiç yıldız görebiliyor musun?' diye sordu Baykuş.

'Şey, hayır,' dedi Berk.

'Çünkü bu gece hava bulutlu,' diye açıkladı Baykuş. 'Hava bulutlu olduğu zaman, Ay ve yıldızlar saklanır, ama bulutlar gider gitmez, hepsi yine ortaya çıkar. Merak etme.'"

Ay'ı Kim Çaldı?

Yazan: Helen Stratton - Would

Resimleyen: Vlad Gerasimov

7 TL

Yapı Kredi Yayınları

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Yapı Kredi Yayınlarında Bu Ay - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement