Yapıkredi Yayınları Atatürk'ün El Yazısıyla "Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar" Kitabı... - Son Dakika
Güncel

Yapıkredi Yayınları Atatürk'ün El Yazısıyla "Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar" Kitabı...

Yapıkredi Yayınları Atatürk\'ün El Yazısıyla "Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar" Kitabı...

– Yapı Kredi Yayınları, Atatürk'ün el yazısıyla belgeler, notlar ve yazışmaları içeren "Atatürk Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar" kitabını yayımladı.

09.05.2017 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yapı Kredi Yayınları, Atatürk'ün el yazısıyla belgeler, notlar ve yazışmaları içeren "Atatürk Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar" kitabını yayımladı.

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan, Yücel Demirel'in hazırladığı "Atatürk/Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar" kitabı, büyük bir bölümü Atatürk'ün kendi elyazısıyla yazdığı, Yapı ve Kredi Bankası Arşivi'nde bulunan Atatürk'le ilgili belgelerden derlendi.

"Atatürk/Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar" kitabında Mustafa Kemal Paşa'nın yaveri tarafından tutulmuş küçük bir defterdeki Birinci Dünya Savaşı sıra¬sındaki yazışmaları, Birinci Meclis'e milletvekili yollamak istemeyen Yozgat eşrafı¬nın mektubu, Mustafa Kemal Paşa'nın Meclis Başkanı seçilmesinden sonra yaptığı konuşmanın metni ve Arif Oruç'la mektuplaşması, Şehzade Ömer Faruk Efendi'nin Anadolu'ya geçmesiyle ilgili yazışmalar, Londra Konferansı hakkında Mustafa Kemal Paşa'nın yazısı, Anadolu'daki savaşın olumsuz sonuçlanma ihtimali karşısında Meclis'in Kayseri'ye taşınmasıyla ilgili yazışmalar, Cemal Paşa'nın Paris'teki temas¬larıyla ilgili Mustafa Kemal Paşa'ya mektupları, Başkumandanlık tartışmalarıyla ilgili muhaliflerin eleştirilerine cevaplar, 30 Ağustos Zaferi'nden sonra Mustafa Ke¬mal Paşa'nın bildirisi, Saltanatın Kaldırılması hakkında Meclis'te yaptığı konuşma¬nın kendi elyazısıyla notları ve İsmet İnönü'nün başbakanlıktan ayrıldıktan sonra CHP grubunda yaptığı konuşma metni orijinalleriyle birlikte yer alıyor.

Kitapta Prof. Bülent Tanör'ün şu yazısı da bulunuyor:

"Türk Kurtuluş Savaşı'nın biri dışa öbürü de içe karşı olmak üzere iki yüzü vardır. Aslında hemen hemen bütün kurtuluş savaşlarında bu olguya rastlanır. Türk Kurtuluş Savaşı'nın dışa karşı olan tarafı en fazla izlenmiş cephesidir. Fakat bu olayı askeri bir çerçeveye hapsolmuş olarak da görmemek gerekir. Çünkü her savaş aslında, ünlü bir savaş uzmanının söylediği gibi, siyasetin başka araçlarla sürdürülmesinden başka bir şey değildir. O halde, Ulusal Kurtuluş Savaşımız hangi siyasetin silahlarla sürdürülmesi demek olmuştur? İlk sorumuz bu olmalı."

Atatürk

Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar

Hazırlayan: Yücel Demirel

Sayfa: 380, Fiyat: 28 TL

YKY Tarih/ Atatürk

(El yazısı ve kapak fotoğrafları) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yapıkredi Yayınları Atatürk'ün El Yazısıyla 'Belgeler, Elyazısıyla Notlar, Yazışmalar' Kitabı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement