Yargı, Baştan Aşağı Değişiyor - Son Dakika
Güncel

Yargı, Baştan Aşağı Değişiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yargıyı baştan aşağı değiştirecek "yargı reformu" paketini açıkladı. Pakette devrim gibi yenilikler var.

17.04.2015 11:38  Güncelleme: 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde, Yeni Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu, yaptığı konuşmada yargıda yapılacak değişiklikleri ve yargıda yeni dönemi anlattı. Buna göre, yargıda çok başlılık bitecek, şiddet mağdurlarına tazminat ödenecek, avukatlık kanunu ise baştan sona yenilenecek.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yeni yargı reformunu hayata geçirdik. Yeni Türkiye'yi inşa etmenin en önemli temellerinden biri de yargı reformu. Önümüzdeki 5 yılda daha da ileri gideceğiz.

Pakette 5 hedefi gözetiyoruz 22 önemli unsur yer alıyor.

1. hedef yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi.

2. hedef hesap verilebilirliğin artırılması,

3'üncüsü yargının daha hızlı çalışmasının temin edilmesi.

İnsan odaklı ve özgürlükleri koruyan bir yapı. Yargıda çok başlılığı gidereceğiz, kamuoyuyla istişare sağlanacak. Mahkeme ve savcılıklar yıllık faaliyet raporu hazırlayacak ve yayınlayacak. İlk defa kamuoyu tarafından denetlenecek.

"YÜKSEK MAHKEME KARARLARINI HALKA AÇACAĞIZ"

Yüksek mahkeme kararlarını halka açacağız. Seçim sonrası büyük bir çalışma başlıyor. Yargıya güvende son yıllarda bir azalma olmuştu. Yargıya güven yüzde 100 olmalı ki halkımız kendini güvende hissedebilsin. Yargı üzerinden ülkeyi kontrol etmek isteyenler oldu. Paralel yapı gibi. Darbe sonraları da böyle şeyler oldu. Adliyelerde basın büroları kurulacak.

"YARGI TEKRAR İTİBAR KAZANMAK ZORUNDA"

Yargıda kolektif karar yoktur, her bir hakim vicdanıyla karar verir. Yargıya tekrar itibar kazandırmak zorundayız.

Adli yardım uygulamasını genişleteceğiz. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar için adli yardımın yanında, hukuki himaye sistemini de getireceğiz. Mağdurların devlet koruması altında sağlık masrafları karşılanacak.

MAĞDURLARA İŞ VE TAZMİNAT HAKKI

Mağdur haklarını güçlendiriyoruz. Mağdur edilmiş vatandaş grubu varsa onların hakkını korumak. Yeni yaklaşımımız mağdur odaklı yaklaşım olacak. Seçimlerden sonra ilk devreye sokacağımız kanunlardan biri.

Dün yeni Türkiye sözleşmesini izah ederken, anayasada zemin olacak çağrıda bulunmuştuk. Yapacağımız açıklamalarımız oradaki sözleşmenin altını dolduracak yaklaşımlar.

Bu kanun ile mağdur hakları güçlendirilecek. Etkin bir takip sistemi kurulacak. Amacımız eski hükümlülere sağladığımız kamuda istihdam gibi bazı imkanların mağdurlara sağlanması. Mağdurlar, şiddete uğrayan kadınlardan çocuklara, bunların kamuda rehabilite edilmesi gerekiyorsa istihdam edilmesine dönük.

AĞIR ŞİDDETE MARUZ KALAN KİŞİYE DEVLET TAZMİNAT ÖDEYECEK

Ağır şiddet nedeniyle sağlığını kaybedenlerin sağlık hizmetlerini devlet karşılayacak. Psikolojik travma yaşamış, mağdur ise devlet koruması altında sağlık hizmetleri karşılanacak. Devrim mahiyetinde bir adımdır. Ağır şiddet suçuna maruz kalmış kişiye devlet tazminat ödeyecek. Bu ücreti de şiddet yapandan tanzim edeceğiz.

AVUKATLIK KANUNU VE NOTERLİK SİSTEMİ BAŞTAN SONA DEĞİŞİYOR

Avukatlık kanununu baştan sona yenileyeceğiz. Noterlik sistemini değiştireceğiz. Bazı çekişmesiz işleri Noter'e vereceğiz. Bu da yargının iş yükünü hafifletecek. Bilirkişi müessesinde büyük bir reform yapacağız. Yeniden kurumsal bir yapıya gideceğiz.

Yeni adalet saraylarını yapmaya devam edeceğiz. Adalet veri bankası kuruyoruz. Yargıda e-adalet hizmetlerini daha etkin hale getiriyoruz. İstinat mahkemelerini hayata geçiriyoruz. Uzaktan ifade almayı daha kolay hale getireceğiz. Adliyelerde vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırıyoruz.

"BU YARGI SİSTEMİ İÇİN BİR DEVRİM"

Hakim ve savcı açığını kapatacağız. Vatandaşların davaları daha kısa sürede sonuçlanacak. Her bir dava için ideal süreler belirleyeceğiz ve makul bir sürede bitmesi için takipte olacağız. Bu yargı sistemi için bir devrim.

"YENİ ADALET SARAYLARI İNŞA EDİLECEK"

Bilirkişi müessesinde reforma gidiyoruz. Bilir ve kişi yan yana iki güzel tabirin ötesinde bugün maalesef istismarlara, kamuoyunda güven problemlerine yol açan bir nitelikte. Yeni bir kurumsal yapılanmaya gideceğiz. Denetim sistemi kuracağız. Yeni adalet sarayları yapmaya devam edeceğiz. Aydınlık salonlarda yapıldığı zaman bir ışıktır adalet. Eski adalet saraylarında koridorlar karanlık, insanlar telaş halinde, eski karakollar gibi. Şimdi adalet saraylarımız aydınlık ferah, insanlar baktığında adalet için geldik kanaatini yaygınlaştıracak yapacağız. İl merkezleri olmak üzere, büyük ilçelerde, yeni bir kampanyayla adalet saraylarını güçlendireceğiz.

VERİ BANKASI VE E-ADALET SİSTEMİ

Adalet veri bankası kuruyoruz. Adalet istatistiklerine ilişkin kapasitenin geliştirilmesi önceliklerimiz arasında. E-adalet sistemini daha yaygın haline getiriyoruz. İşlem bakımından, yoksa adalet 'e' değil vicdandır. Adalet entegre bir şekilde e-adalet sistemiyle birbirine irtibatlandırılıp, vatandaş hakim savcı girdiğinde, işlemlerin çoğu halledilebiliyor. 2002'den bu yana daktilo sesi duyulmuyor, mübaşir sesleri de duyulmuyor. UYAP kapsamında kullanılan sesli görüntülü sistem daha da genişletilecek. Geniş kapsam iletişim ağı kurulacak. Bir hasta yatağında ifadeye çağırılıyor, bir mahkum oradan devredilmesi bile bir sürü güvenlik problemi. 12 Eylül davasında da görüldüğü gibi, mahkemeye gitmesi zor olan kişiler bu sistem ile duruşmalara katılabilecek.

Skype şeyleri aştı, bu uygulama ile daha da yaygınlaştırılarak, insanların bulundukları yerden adalete. Uzaktan ifade alma, bir bilgiye ulaşma, devlet kurumları arasındaki bilgi alışverişi daha kullanışlı hale gelecek. İstinaf mahkemelerini hayata geçiyoruz. Yüksek mahkemedeki iş yükünü azaltacağız.

"HACZİ YASAKLADIK"

İcra iflas sistemini yeniden yapılandırıyoruz. Borçlu ile alacaklı arasındaki denge gözetilmiş burada borçlu ve alacaklar konusunda, getirdiğimiz yeni düzenlemelerle de ailelerin mağdur edilmemesi için lüzumlu eşyaların haczini yasakladık. Haczedilen malların gerçek değerinin altında satılmaması için ihalelere elektronik teklif imkanı getirdik. O mallar, ayarlanmış satışlarla el değiştiremeyecek. İcra dairelerinin teşkilat yapısı yeniden düzenlenecek.

Adliyede vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırıyoruz. Danışma masaları kurarak kolaylaştıracağız. Hakim ve savcı açığını kapatacağız. Hakim ve savcı sayısının artırılması davaların daha kolay sürede bitmesini sağlayacağız.

DAVA SÜRELERİ KISALIYOR

İdeal yargılama sürelerini belirliyoruz. Hepimizin hayatta karşı karşıya kalabileceğimiz durum. Beni en fazla heyecanlandıranlardan bir madde bu oldu. Geç gelen adalet adalet değildir. Her bir dava için, dava türü için bir ideal yargılama süresi belirleyeceğiz. Sürekli ertelenen davalar, üç yıl beş yıl. Zaman aşımının önüne geçmesi için makul sürede sonuçlanması için ortalama görülme süreleri belirlenecek. Bu yargı sistemi için bir devrim."

Yargı, Baştan Aşağı Değişiyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Yargı, Baştan Aşağı Değişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (62)

  • Zaza musa 1000 göl: )))))))))) yorum yok yorum yok ))))) gülmekten yorum yazamıyom ))))) gülmem geçince yazarım 18 6 Yanıtla
  • Fuat kara : HIRSIZLAR özgürce dolaşıyor, bu mu adalet geç bunları........ 17 3 Yanıtla
  • KARDEŞLİK İÇİN OYLAR HDP : Hakların kardeşliği için oylar HDP ye..... 10 9 Yanıtla
  • TOPUZ: Değiştirin değiştirin çünkü siz kıyamete kadar iktidarda kalacaksınız ve sizin hiç yargıyla işiniz olmayacak. Bir gün bu yargı yüzünden ciyak ciyak bağıracağınız günler gelecek. 18 0 Yanıtla
  • ......: imanini gevrettiginiz fakir garibana bir sey sahibi olma imkani tabiki olamaz cunki onlar kole olmak zorunda hic akliniza bile gelmez bu konuda birsey yapinca canavar yani kapitalist canavar karsi koyar siz vatandas icin ekmek icin birseyler yapin biz destek verelim yapmayacaksiniz nah size oy 17 0 Yanıtla
  • sanane: siz mi bağımsız yargıdan ve adaletten bahsediyorsunuz gülüyorum sadece size 15 1 Yanıtla
  • Türk: Daha kendi hırsız bakanlarını yargılıyamadılar bi de konuşuyolar elbet oradan ineceksiniz 15 0 Yanıtla
  • serkan: yargıyı tam olarak ele geçirecekler. 15 0 Yanıtla
  • isyankar : Helal olsn AKP ye sızınle gurur duyuyoruz ... 4 11 Yanıtla
  • reyli: bunda hala jeton düsmemis kendini basbakan saniyor. . . . 13 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Kuvvetli Fırtına Uyarısı
    15:26 Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Kuvvetli Fırtına Uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu gece yurdun iç ve batı kesimlerinde kuvvetli fırtına, Marmara ile Kıyı ve Güney Ege'de yerel kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Ankara Valiliği de kuvvetli fırtına uyarısında bulunarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

  • Karaman'da Kayalıklarda Mahsur Kalan Oğlak Kurtarıldı
    15:25 Karaman'da Kayalıklarda Mahsur Kalan Oğlak Kurtarıldı

    Karaman'ın Bozkandak köyünde bir çiftçiye ait oğlak, kayalıklar arasında mahsur kaldı. Köylülerin kendi çabalarıyla oğlağı kurtaramaması üzerine AFAD ekiplerinden yardım istendi. AFAD ekipleri, oğlağı bulunduğu yerden kurtararak sahibine teslim etti.

  • Bursa'da Osmangazi Tarihi Kent Koşusu Sebebiyle Yollar Kapatılacak
    15:24 Bursa'da Osmangazi Tarihi Kent Koşusu Sebebiyle Yollar Kapatılacak

    Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, 21 Nisan Pazar günü gerçekleşecek olan Osmangazi Tarihi Kent koşusu nedeniyle kapatılacak yollar hakkında açıklama yaptı. Koşu, iki farklı güzergahta gerçekleşecek ve etkinlik süresince belirtilen yollar trafiğe kapatılacak.

  • Adıyaman'da motosiklet kazası: Anne ve oğlu yaralandı
    15:24 Adıyaman'da motosiklet kazası: Anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da, yolun karşı tarafına geçmeye çalışan anne ve oğlu, motosikletin çarpması sonucu yaralandı. Kazada yaralanan anne ve oğlu hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın cenazesi toprağa verildi
    15:24 Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın cenazesi toprağa verildi

    Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunduktan 3 gün sonra geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Melek Karakaş'ın cenazesi toprağa verildi. Karakaş'ın organları ise 4 hastaya nakledildi.

  • Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi
    15:23 Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılında gerçekleştirdiği kuru meyve ve mamulleri ihracatının detayları da açıklandı. Rapora göre, Birliğin kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye genelindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşti ve en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak yer aldı.

  • Midyat'ta Kaldırım İşgali Denetimi Yapıldı
    15:23 Midyat'ta Kaldırım İşgali Denetimi Yapıldı

    Midyat Belediyesi zabıta ve İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Büro Amirliği ekipleri, araçlarını kaldırıma park eden sürücüleri uyardı. Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, kaldırımların yayalara ait olduğunu ve vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini belirtti.

  • Denizlispor Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı Düzenliyor
    15:19 Denizlispor Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı Düzenliyor

    TFF 2'nci Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Denizlispor, 6 Mayıs Pazartesi günü saat 18.30'da EGS Kongre ve Kültür Merkezi Toplantı Salonu'nda Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı düzenleyecek. Toplantının ertelenmesi durumunda ise 14 Mayıs Salı günü aynı yer ve saatte gerçekleştirilecektir.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı
    15:19 Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik şartlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağlanan maddi destek miktarını yüzde 110 arttırdıklarını söyledi. Halk Kart desteği ile ihtiyaç sahibi ailelerin banka kartına aylık yüklenen miktar ile temel ihtiyaçlarının karşılaması sağlanıyor.


Advertisement