Caminin Mihrabının Yanlış Yere Yapıldığı 50 Yıl Sonra Fark Edildi! - Son Dakika
Güncel

Caminin Mihrabının Yanlış Yere Yapıldığı 50 Yıl Sonra Fark Edildi!

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bulunan caminin mihrabının, yanlış yere yapıldığı 50 yıl sonra tespit edildi. Cemaatin namaz esnasında kıbleye doğru durması için cami girişine ve cami içine 'Kıbleye dikkat' tabelaları asıldı.

13.11.2018 11:20  Güncelleme: 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı Kırsal Yaylaköy Mahallesi'nde bulunan caminin mihrabının 50 yıl sonra yanlış yere yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine cemaatin namaz esansında kıbleye doğru durması için cami girişine ve cami içine 'Kıbleye dikkat' tabelaları asıldı. Muhtar Cafer Çiftçi, " Caminin ibadete açıldığı 1968'den 2018'e kadar 50 yıl kıbleye yanlış durmuşuz. Allah affetsin. Niyete bağlı olduğu için sıkıntı yokmuş. Bundan sonra hata yapılmaması için camide kıblenin yönünü yeniden işaretledik. Yetkililerden ve hali vakti yerinde olanlardan talebimiz bu caminin yıkılıp yerine mihrabı kıbleye bakan bir cami yapılması" diye konuştu.

MİHRABI KIBLEDEN 47 DERECE FARKLI YERE BAKIYOR

1968 yılında Yaylaköy'e hayırseverlerin desteği ile o günün şartlarında güzel bir cami yapıldı. 1968 yılından 2018 yılına kadar ibadet edilen camiye 2018 yılında yeni bir imam atandı. Kıblenin yönünü şüpheli bulan imam durumu Muhtar Cafer Çiftçi ve cemaate bildirince köyde kıblenin net olarak belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Kıble saatinde diyanet yetkililerinin de iştiraki ile yapılan ölçümlerde caminin yapılışı ve mihrabının kıbleden 47 derece farklı yere baktığı tespit edildi.

Caminin Mihrabının Yanlış Yere Yapıldığı 50 Yıl Sonra Fark Edildi!

"YARDIM İSTİYORUZ"

Köyün turizm beldesi olması nedeniyle caminin yıkılıp kıbleye doğru yeniden inşa edilmesini isteyen Yaylaköy Mahallesi Muhtarı Cafer Çiftçi, "Devlet yetkilileri ve hali vakti yerinde olup cami yaptırmak isteyenlerden yardım istiyoruz. Mihrabı kıbleye bakan bir cami yapılmasını istiyoruz" dedi.

Caminin Mihrabının Yanlış Yere Yapıldığı 50 Yıl Sonra Fark Edildi!

'KIBLEYE DİKKAT' LEVHALARI ASILDI

Bunun üzerine Yaylaköy Camii'nde 50 yıldır kullanılan mihrabın yönü kıbleye bakmadığı için camide düzenlemeye gidildi. Önce caminin girişine ve eski mihraba vatandaşların namaz kılarken doğru yöne durması için 'Kıbleye dikkat' levhaları asıldı. Cami halılarının üzerine de şerit çekilip cemaatin kıbleye doğru şekilde yönelmesi sağlandı.

Dışarıdan gelenler camide namaz kılanları görünce şaşırsa da köylüler yarım asırdan bu yana devam eden yanlışın fark edilmesinden memnun olduklarını belirten camiye yeni atanan imamlarına teşekkür ettiler.

Caminin Mihrabının Yanlış Yere Yapıldığı 50 Yıl Sonra Fark Edildi!

"NİYETE BAĞLI OLDUĞU İÇİN SIKINTI YOKMUŞ"

Turistik bir yer olması nedeniyle zaman zaman köye yemek yemeye gelen turistlerin cami ziyaretinde de bulunduğunu belirten Muhtar Cafer Çiftçi, "Müslüman olmayıp bizim ibadethanemizi görmek amacıyla da gelenler oluyor. Artık namaz kılarken caminin mihrabına değil de kürsüye döndüğümüz için garp karşılayanlar olabilir. Cami o günün şartlarında öyle yapılmış kıble saatine göre yeniden ölçtürdük. Caminin ibadete açıldığı 1968'den 2018'e kadar 50 yıl kıbleye yanlış durmuşuz. Allah affetsin. Niyete bağlı olduğu için sıkıntı yokmuş. Bundan sonra hata yapılmaması için camide kıblenin yönünü yeniden işaretledik. Yetkililerden ve hali vakti yerinde olanlardan talebimiz bu caminin yıkılıp yerine mihrabı kıbleye bakan bir cami yapılması" diye konuştu.

Caminin Mihrabının Yanlış Yere Yapıldığı 50 Yıl Sonra Fark Edildi!
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Caminin Mihrabının Yanlış Yere Yapıldığı 50 Yıl Sonra Fark Edildi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • ebruu: imamım helal olsun sana allah razı olsunnn 11 0 Yanıtla
  • yorumsuz: 50 yıldır o camide namaz kılan adam ne yapsın şimdi!!! 3 4 Yanıtla
  • erhan: imamların umurundamı, ezanı okuyum,namazı kıldırayım,biran evvel vızılıyım derdindeler. 1 1 Yanıtla
  • HARUN: inanılır gibi değil burası bir mabed belkide diyanete bağlıdır bugüne kadar diyanet buraya ve başka madetlere gidip siz burda ne yapıyorsunuz bu görevli ne yapar dememiş herhalde sonra dinyerine başka hurafeler ortaya çıkıyor diyanetin de yaptıgı birşey var AMMA her cuma günü HADİ BAKALIM BİLİN O NE 1 1 Yanıtla
  • .: ELLİ YILDIR ORADA GÖREV YAPAN İMAMLAR VE DE ELLİ YILDIR ORADA NAMAZ KILAN CEMEATTEN BİR ALLAHIN KULU BAŞKA CAMİNİN KIBLESİ BU TARAFA BAKMIYOR BUNDA BİR YANLIŞLIK VAR DİYE AKILLARINA HİÇ GELMEDİ Mİ ACABA 0 1 Yanıtla
  • ümraniyeli: ümraniye deki meydanın yanındaki eski camininde kıblesi senelerce yanlıştı şimdi düzelttiler 0 1 Yanıtla
  • xyz...: haydi sor sor? :) 0 0
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement