Yarın, Nasıl Bir Gün Olacaksın?" - Son Dakika
Kültür Sanat

Yarın, Nasıl Bir Gün Olacaksın?"

Erdal Öz'ün vefatının 10. yılına özel basılan günlükler, "Yarın, Nasıl Bir Gün Olacaksın?

22.03.2016 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdal Öz'ün vefatının 10. yılına özel basılan günlükler, "Yarın, Nasıl Bir Gün Olacaksın?" adıyla okurla buluştu.

Can Yayınları açıklamasına göre, "Yarın, Nasıl Bir Gün Olacaksın?" isimli günlükler, Erdal Öz'ün yaşamındaki başlıca evrelere ışık tutuyor. Kesintili olarak yaklaşık 40 yılı kapsayan günlükler, yolu yayıncılığa evrilen bir yazarın yaşamının yanı sıra Türkiye'nin yakın tarihinden de izler taşıyor.

Kaleme aldığı günlüklerinde Öz, yazım sancısını, "Sanat, ince bir hüzün yaratmak sanki. Bu işin temelinde hüzün yatıyor. Biliyorum ki ben kendime yol olarak edebiyatı seçmekle erincimi tekmelemiş oldum. Erinci yazmakta bulmaya çalışıyorum" diye niteliyor.

Ayşe Sarısayın'ın yayına hazırladığı Öz'ün 13 Eylül 1956'da başlayan günlükleri, kesintilerle 30 Kasım 1998'e kadar devam ediyor.

-Erdal Öz

26 Mart 1935'te Sivas Yıldızeli'nde doğan, memur olan babasıyla birlikte Türkiye'nin değişik yerlerini dolaşan Öz, Tokat Lisesi'ni bitirdikten sonra, İÜ Hukuk Fakültesi'nde başladığı yükseköğrenimini Ankara Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. TDK Yayın Kolu'nda, Türk Sinematek Derneği Ankara Şubesi'nde çalışan, İstanbul'da arkadaşlarıyla birlikte "a Dergisi"ni çıkaran Öz'ün, ilk öykü kitabı Yorgunlar, 1960'ta "a Dergisi" yayınları arasında çıktı.

İlk romanı Odalarda, aynı yıl Varlık Yayınları'ndan çıkan Öz, Ankara'da Sergi Kitabevi'ni açtı. 12 Mart darbe döneminde siyasi görüşlerinden dolayı üç kez tutuklanıp hapis yatan, yargılanma sonucunda aklanan Erdal Öz, bu dönemi işlediği Yaralısın romanıyla 1975 Orhan Kemal Roman Armağanı'na değer görüldü. 1975-1981 yılları arasında Cem Yayınevi'nin Arkadaş Kitaplar adlı çocuk edebiyatı dizisini yönetti. 1981'de Can Yayınları'nı kurdu. Sular Ne Güzelse adlı kitabıyla 1998 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı, Cam Kırıkları ile 2001 Sedat Simavi Öykü Ödülü'nü aldı.

Kanayan (1973) adlı öykü kitabında, Deniz Gezmiş Anlatıyor (1976) ve Gülünün Solduğu Akşam (1986) adlı anı-romanlarından sonra Gülünün Solduğu Akşam'a girmeyen notlar ve izlenimlerini 2003'te Defterimde Kuş Sesleri'nde toplayan Öz'ün, SSCB gezisinin izlenimlerini içeren Allı Turnam (1976), 1998'de Bir Gün Yine Allı Turnam adıyla yeniden yayımlandı.

Havada Kar Sesi Var adlı öykü kitabı 1987'de basılan Öz'ün Dedem Korkut Öyküleri (1979), Alçacıktan Kar Yağar (1982), Babam Resim Yaptı (2003) adlı üç çocuk kitabı yayımlandı.

Erdal Öz, 6 Mayıs 2006'da yaşamını yitirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yarın, Nasıl Bir Gün Olacaksın?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement