'Yaşamın Görünmeyen Engelleri' Sadece Fotoğraflarda Kalsın! - Son Dakika
Güncel

'Yaşamın Görünmeyen Engelleri' Sadece Fotoğraflarda Kalsın!

"Yaşamın Görünmeyen Engelleri" isimlifotoğraf yarışmasının sonuçları 12 Ekim Dünya Artrit Günü'nün ardından 13Ekim'de yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

13.10.2011 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Romatoid artrit ve ankilozanspondilit hastalarının hareket kısıtlılığı nedeniyle gündelik hayatlarındakarşılaştıkları zorluk ve engelleri konu alan "Yaşamın Görünmeyen Engelleri" isimlifotoğraf yarışmasının sonuçları 12 Ekim Dünya Artrit Günü'nün ardından 13Ekim'de yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği (RAED)tarafından Pfizer'in katkılarıyla düzenlenen "Yaşamın Görünmeyen Engelleri",uzmanlık alanı hareket olan "Romatoloji", "Ortopedi ve Travmatoloji" ve "FizikTedavi ve Rehabilitasyon" doktorlarının ve Pfizer çalışanlarının katılımınaaçık gerçekleşti.

Artrit hastalarının yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek ve buhastalık hakkında bilinç oluşturmak amacıyla düzenlenen yarışma, İstanbulÜniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Romatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesive Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Hamuryudan'ın önderliğindehayata geçti. Sonuçlar, Mustafa Altıoklar, Koray Peközkay, Mehmet Turgut ve Muammer Yanmaz gibi sinema,basın ve fotoğraf dünyasının profesyonellerinden oluşan jüri üyelerinin dekatıldığı basın toplantısında duyuruldu. Katılan 51 fotoğraf arasından jüritarafından seçilerek dereceye giren eserler ve sahipleri şöyle sıralandı:

1. Prof. Dr. Süleyman Özbek/ Eserin Adı:Kafes

2. Dr. Aydın Fışkırma/ Eserin Adı: SuyaHasret

3. Yrd. Doç. Dr. Soner Şenel/ İsimsiz

12 Ekim Dünya Artrit Günü, 1996'dan bu yana pek çok ülkede romatizmahastalarının kısıtlılıklarını duyurmak için farkındalık oluşturma günü olarakkabul ediliyor. Zaman içinde hastaları hayattan çekip alan ve başkalarınabağımlı kılan romatizmal eklem hastalıklarının tedavisinde son 10 yılda önemligelişmeler kaydedildi. Dünya Artrit Gününde, hareket kabiliyetleri ciddi şekilde kısıtlanabilen vegünlük yaşamlarında engellerle karşılaşan hastaların hayatını kolaylaştıracakönlemlerin alınması ve bu hastalıkların yol açacağı sorunların erken dönemde saptanarakönlenebilmesi hedefleniyor.

RomatoidArtrit nedir?

Romatizmal hastalıklar, 7'den 70'e heryaştan insanın hayatında görülebilen ve sebep olduğu belirtiler (ağrı, şişlik,vs) nedeniyle hastaların sağlıklarını olduğu kadar sosyal hayatlarını önemliölçüde etkileyen ve hatta yaşam sürelerini kısaltabilen hastalıklar. Bu grupiçinde en sık rastlanan hastalıklardan biri de, bağışıklık sisteminin baştaeklemler olmak üzere vücuttaki dokularda hasara neden olması sonucu ortayaçıkan ve kalıcı sakatlık/kısıtlılığa sebep olabilen kronik bir hastalık olan Romatoid Artrit (RA).1,2,3

Vücuttaki tüm doku ve organları tutabilenRA, eklemlerden ise tipik olarak elleri, el bileklerini, ayak bileklerinietkiliyor.1 RA kontrol altına alınmazsa hastaların önemli birkısmında geri döndürülemez eklem hasarına yol açabiliyor.1,3 Eklemhasarının şiddetine bağlı olarak yemek pişirmek,temizlik yapmak, kişisel bakım gibi günlük işleri yapabilme becerisini olumsuzetkileyebilen hastalığın ileri evrelerinde ağır sakatlık ve hareket yetisininkaybı söz konusu olabiliyor.

Romatoidartritin sıklığı, genel olarak %0,5-1 olarak bildirilmekte, bu da, ülkemizde350 ila 700 bin kişinin bu hastalıktan etkileniyor olabileceğini gösteriyor.1,3

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Yaşamın Görünmeyen Engelleri' Sadece Fotoğraflarda Kalsın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement