YASED, Değerlendirme Toplantısı Yaptı - Son Dakika
Ekonomi

YASED, Değerlendirme Toplantısı Yaptı

YASED, Değerlendirme Toplantısı Yaptı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Serpil Timuray ve Yönetim Kurulu üyeleri bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

22.09.2014 18:02  Güncelleme: 19:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ve Yönetim Kurulu üyeleri bir değerlendirme toplantısı düzenledi. YASED Başkanı Timuray Türkiye'nin son 10 yıldır, sadece gelişmekte olan ülkeler arasında değil; tüm dünyada dikkat çekici bir görünüme kavuştuğunu bunda Türkiye'de yerleşik faaliyette bulunan uluslararası yatırımcıların rolünün büyük olduğunu belirtti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ve Yönetim Kurulu üyeleri bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplatıya Vodafone Grubu Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik

Bölge Başkanı, Vodafone Grubu Dünya İcra Kurulu Üyesi Serpil Timuray, Board Room Coaching Yönetim Kurulu Danışmanı Akın Kozanoğlu, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas, Novartis Türkiye Ülke Başkanı Güldem Berkman, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem , DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı, Netaş CEO'su Müjdat Altay, Türk Henkel Kimya Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alp Alemdar, YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit katıldı.

2013 yılında 207 ülkeye ilişkin küresel ve bölgesel uluslararası doğrudan yatırım trendleri ve verilerini içeren UNCTAD Dünya Yatırım Raporu'na göre dünyada uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişlerinin 1,45 trilyon dolar düzeyinde olduğunu belirten YASED Başkanı Serpil Timuray, 2012'deki sert düşüşün ardından UDY'nin yeniden yükseliş trendine girdiğini ve yüzde 9 arttığı söyledi.

Timuray, uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye'de 2013 yılında 12,9 milyar dolar düzeyinde olduğunu ve bir önceki yıldaki seviyesini yaklaşık olarak koruduğunu söyleyerek "2014 ilk 7 aylık döneminde UDY girişi 7 milyar 917 milyon dolar olmuştur" dedi.

Türkiye'nın UDY pazarında yüzde 0.9'luk bir payı olduğunu, gelişmekte olan ülkeler arasında ise bu payın yüzde 1.7'ye ulaştığını vurgulayan Timuray, "Türkiye bu oranlarda dünya UDY sıralamasında 22'inci, gelişmekte olan ekonomilerde ise 11. sırada bulunuyor. Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için YASED olarak yüzde 0.9'luk olan pazar payının önce yüzde 1'lerin üzerine çıkarak yüzde 3'ler düzeyine kadar yükseltmesi gereğine inanıyoruz. Türkiye, son on yıldır, sadece gelişmekte olan ülkeler arasında değil; tüm dünyada dikkat çekici bir görünüme kavuşmuştur. Bu görünümde, Türkiye'de yerleşik faaliyette bulunan uluslararası yatırımcıların da rolü çok büyüktür" dedi.

"Uluslararası yatırımcılar oluşturdukları katma değer, üretim, ihracat, arge ve istihdam ile ülke ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturmakta, büyümede itici güç rolünü üstlenmekte ve kaldıraç etkisi oluşturmaktadır "diyen Timuray, "2013 yılı ISO 500 çoğunluğu üyemiz olan 137 uluslararası sermayeli sanayi şirketi yer aldı. Bu şirketler, İSO 500 listesindeki şirketlerin toplam yarattığı katma değerin ve ihracatın yüzde 42'sini, Ar-Ge giderlerinin yüzde 41'ini, karın yüzde 30'unu, istihdamın yüzde 29'unu, üretimden satışların yüzde 28,5'ini oluşturdu. UDY'ler getirdikleri uluslararası bilgi birikimi ile Türkiye'nin küresel rekabet gücünün artırılmasında kilit önemdedir. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında ve sağlıklı bir eko-sistem oluşturulmasında UDY'ler lokomotif rol üstlenmektedir. Uluslararası yatırımcıların, Türkiye'nin potansiyeline olan inançları, bakış açılarının uzun vadeli olduğu unutulmamalıdır" dedi.

YASED olarak,34 yıldır, Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli üye şirketlerle birlikte, Türkiye'nin dünyadaki 'en iyi yatırım ortamına sahip ülke' konumuna gelmesine katkıda bulunma çabası içinde faaliyet gösteren bir STK olduğunu ifade eden Timuray, "YASED, yatırım ortamı ile ilgili konularda, uluslararası örnek uygulamaların ülkemize yerleştirilmesinde en etkin referans ve Türkiye'deki yatırım ortamının yurtdışında tanıtımında en önemli elçi olarak faaliyetlerine yön veriyor. Bu katkıyı sağlarken üyelerimizden güç almaktayız. Her biri kendi sektöründe öncü 225 uluslararası şirket üyemizle, ülkemizdeki toplam uluslararası doğrudan yatırımların çok büyük bir bölümünü temsil etmekteyiz. Faaliyetlerimizi 6'sı yatay, 12'si sektörel olmak üzere 18 Çalışma Grubu ile yürütüyoruz.

YASED'in bilgi ve birikimleriyle azami katkı sağlamak üzere, 2013-14 yılı için yeni bir stratejik program oluşturulduğunu belirten Timuray, "Stratejik Programımız 5 öncelik çerçevesinde yürütülüyor. Bu öncelikler: yatırım ortamı düzenlemeleri, uluslararası yatırımların ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olan katkısının ortaya konması, ArGe merkezi yatırımlarının artırılması, Küresel Nitelikte İşgücü ve ülkemizin bir Bölgesel Merkez olarak konumlandırılabilmesi konularına odaklanmış bulunuyor. YASED olarak üyelerimizle birlikte belirlediğimiz 5 stratejik önceliğimiz doğrultusunda da, 8 adet 'İmza Proje' yürütüyoruz. Bu projelerimiz temelde yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ülkemize uzun vadeli kalıcı yatırımların çekilmesi için kamuya birer yol haritası niteliği taşıyor" diye konuştu.

Son olarak Timuray, "YASED olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, ülkemizin uluslararası yatırım ortamını daha da iyileştirme konusunda itici bir güç olarak sorumluluk almaktayız. Bunun için gereken tüm yapısal reformları desteklemek üzere kararlı, koordineli, proaktif çözüm önerileri üretmek ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için yeni fikirler gündeme getiren bir platform olmak, her zaman odağımız olacaktır. İşbirliği ve güçlü bir diyalog çerçevesinde önceliklerimize yönelik çalışmaya ve uluslararası bilgi ve birikimlerimizi Türkiye yatırım ortamının küresel arenadaki rekabetçiliğini artırmaya katkı sağlamak üzere seferber etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi YASED, Değerlendirme Toplantısı Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.

  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz' ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı sitem eden her vatandaşın sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, " "Emeklilerimizi hak ettiği refah seviyesine biraz daha yaklaştıracağız. Milletimize asla bugüne kadar yalan söylemedik.


Advertisement