Yased: "Fikri Mülkiyet Korunursa Türkiye'ye Her Yıl İlave 19 Milyar Dolar Gelir" - Son Dakika
Ekonomi

Yased: "Fikri Mülkiyet Korunursa Türkiye'ye Her Yıl İlave 19 Milyar Dolar Gelir"

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (Yased) Patent Başta Olmak Üzere Fikri Mülkiyet Haklarının Korunmasında Sağlanacak Yüzde 10 Oranında Bir İyileştirmenin, Türkiye'nin Uluslar Arası Doğrudan Yatırım Stoğunu Yüzde 16 Oranında Artıracağına ve 19.2 Milyar Dolarlık İlave Yabancı Sermaye Girişi Yaratacağına Dikkat Çekti.

20.11.2008 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) patent başta olmak üzere fikri mülkiyet haklarının korunmasında sağlanacak yüzde 10 oranında bir iyileştirmenin, Türkiye'nin uluslar arası doğrudan yatırım stoğunu yüzde 16 oranında artıracağına ve 19.2 milyar dolarlık ilave yabancı sermaye girişi yaratacağına dikkat çekti.

YASED adına İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından yapılan araştırma, patent, telif hakları, ticari markalar, mülkiyet hakkı altındaki sınai tasarımlar ve iş uygulamalarının daha etkin korunması halinde bunun Türk ekonomisine kayda değer olumlu etkiler yapabileceği görüşünü ortaya çıkardı. İstanbul Ekonomi Danışmanlık yöneticisi Sinan Ülgen'in başkanlığında hazırlanan raporda, uluslar arası yatırımlardaki yüzde 16'lık artışın imalat sanayiye yönlendirilmesi durumunda GSMH'ye katkının 4.4 milyar dolara çıkacağı ve ihracatta da 13 milyar dolarlık bir artışın sağlanacağı ve 150 bin yeni istihdama kaynaklık edeceği belirtildi.

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal raporun kamuoyuna açıklanması amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada "Küresel boyutta yaşanan bir ekonomik belirsizliğe ve durgunluğa girdik," diyerek, şöyle dedi:

"Uluslar arası yatırımcılara, etkin fikri mülkiyet hakları koruması dahil en avantajlı yatırım ortamını sunacak olan ülkeler, uluslararası yatırımlardan daha büyük pay alacaklar. Hükümetimizin, patent, telif hakları, ticari marka ve tasarım korumasında ülkemizin dünya sıralamasındaki yerini iyileştirmek için kararlı adımlarını sürdürmesini bekliyoruz."

-TÜRKİYE 70 ÜLKE İÇİNDE 44. SIRADA-

Raporun detaylarını açıklayan Sinan Ülgen, genel olarak fikri mülkiyet hakları rejiminin zayıf olmasının, o ülkeye transfer edilecek teknolojinin çalınması veya kopyalanması riskini artırdığından, dış yatırımlar bakımından bir engel oluşturduğunu ve o ülkenin uluslararası bakımdan cazibesini düşürdüğünü belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sektörlerin özellikleri itibariyle dış yatırım kararlarında fikri mülkiyet haklarının korunmasına atfettikleri önem ve hassasiyet farklılık gösterebilmektedir. En azından, çokuluslu firmaların kuvvetli bir koruma rejimine sahip olmayan ülkelere, ARGE veya yüksek teknolojiye dayalı fikri mülkiyet koruması altındaki süreçleri taşımaktan imtina ettikleri açıktır"

Ülgen "Türkiye'nin Property Rights Alliance'ın (Mülkiyet Hakları İttifakı - PRA) 2007 yılı fikri mülkiyet hakları koruma endeksinde 70 ülke arasında 44. sırada olduğunu hatırlatılmalıyız. Türkiye bu rakamla Mısır ve Rusya'nın önünde olmasına karşın, uluslararası yatırım çekmekte yarıştığı bölge ülkelerinden Macaristan'ın bu endekste 27, Çek Cumhuriyeti'nin 29, Yunanistan'ın 33, Polonya'nın 34. sırada olduğunu belirtmeliyiz" dedi.

-"TÜRKİYE'NİN 110 YILDA ALDIĞI PATENTİ ABD 3 HAFTADA ALIYOR"-

Toplantıda görüşlerini açıklayan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan da, kayıt dışılığın ve kaçak kullanımın en yoğun sektörlerin başında yüzde 66'lık oranla bilişimin geldiğini belirterek, " Bilişim sektöründe kayıt dışılık ve korsan yazılımda yapılacak her yüzde 10'luk azalmanın ekonomik büyümeye 1 milyar dolar ve ihracata da 600 milyon dolarlık bir katkı yapacağı ve 36 bin yeni istihdam yaratacağı hesaplanıyor" dedi.

Çağlayan Arkan fikri mülkiyet hakları konusunda Ar-Ge'nin önemine değinerek, şöyle dedi:

"Türkiye geçen 110 yılda toplam 30 bin civarında patent üretmiş. Bunların çoğunluğunu yurtdışında icat edilen ve Türkiye'de üretim izni alınan ürünler oluşturuyor. Türkiye'de geliştirilen patent sayısı gerçekte 10 bin civarında. ABD'de her üç haftada 30 bin patent alınıyor.Türkiye'de yapılan Ar-Ge yatırımı yıllık 40 milyon dolar civarında. Türkiye'nin rekabetçi gücünün mutlaka arttırılması lazım. Bu konuya devletin de sahip çıkması gerekiyor"

Arkan, bilişimde teknoloji üreten ülkeler arasında yer alan Hindistan'da yazılım sektörünün büyüklüğünün 2002'de 9 milyar dolar olduğunu aktararak, "Bu rakam 2007'de 37 milyar dolara çıktı. 2010 için Hindistan'ın hedefi ise 52 milyar dolar"dedi. (ANKA)

(NÇ/NB/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Yased: 'Fikri Mülkiyet Korunursa Türkiye'ye Her Yıl İlave 19 Milyar Dolar Gelir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement