Yasin Börü Davası - Son Dakika
Güncel

Yasin Börü Davası

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 17'si tutuklu 34 sanığın yargılandığı davanın bugünkü celsesi başladı.

18.04.2016 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 17'si tutuklu 34 sanığın yargılandığı davanın bugünkü celsesi başladı.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine nakledilen davaya tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar, maktullerin yakınları ve tarafların avukatları katılıyor.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki duruşmayı AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ve Fatma Benli, Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz ile bazı HÜDA PAR yöneticileri de takip ediyor.

Mahkemenin önceki celsesinde yaşanan gerginlik nedeniyle verilen "kapalı duruşma" kararı doğrultusunda diğer izleyiciler salona alınmadı. Gazeteciler ile stajyer hakim ve savcıların salona girmesine izin verildi.

Şikayetçilerin avukatı Necip Kibar, duruşmanın başında söz alarak, mahkemenin "kapalı duruşma" kararından dönmesini istedi.

Kibar, "Abartılmayacağını düşündüğümüz kısa bir tartışma dolayısıyla mahkeme, duruşmaların kapalı yapılacağına karar verdi. 6-8 Ekim 2014'te Türkiye'nin belli bir bölgesinde, tüm Türkiye halkının canlı yayınlarda izlediği vahşet izlendi. Bu, kara bir leke olarak hafızalardan silinmeyecek. Geçen celsede, pek sözü edilmeyecek kısa bir tartışma sonrası, varsa duruşmanın huzurunu bozan kişilerin duruşmaya alınmayacağına karar verilmesi gerekirken, davanın kamuoyunun gözlerinden kaçırırcasına kapalı yapılmasına karar verilmiştir. Bunun, hukuki bir karar olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı Umut Sadak da daha önce yaşananlar göz önüne alınarak, sanıklar ve avukatlarının güvenliğinin sağlanması için duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti.

Sanık avukatları da savcının görüşüne katıldıklarını bildirdi.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından ara karardan dönülmesi talebini oy birliğiyle reddetti. Kapalı duruşma kararının geçen celse kayıtlara geçen olaylar üzerine duruşmada güvenliğin sağlanması için alındığını ifade eden heyet, salonda, milletvekilleri, basın mensupları ve bazı müşteki yakınlarının da olduğuna ve aleniyetin sağlandığına dikkati çekti.

İddianame

İddianamede Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un 7 Ekim 2014'te, Diyarbakır'da terör örgütü PKK/KCK mensuplarınca, "DAEŞ üyesi oldukları" iddiasıyla saldırıya uğradığı belirtiliyor.

Maktuller ile olayda yaralanan Er'in, saldırı üzerine Bağlar semtinde bir daireye sığındıkları, eylemi gerçekleştiren grubun binanın çevresini sardığı ve bu kişileri aramaya başladığı aktarılan iddianamede, eylemcilerin, Er ile maktullerin 5 numaralı dairede olduğunu anlamaları üzerine bir kişinin mutfak balkonundan daireye girdiği ve içeridekilere silahla ateş etmeye başladığı kaydediliyor.

Silahlı kişinin kapıyı açarak, grubun diğer üyelerini de eve aldığı, eylemcilerin ikametgaha sığınanları linç ederek, ateşli ve delici silahlarla yaralayıp üçünü kattaki camdan aşağı attıkları, birini de sürükleyerek binadan dışarı çıkardıkları anlatılan iddianamede, aşağı atılan ve can çekişen maktullere sopa, taş ve tekmeyle saldırıya devam edildiği aktarılıyor.

Olayda Er dışındakilerin öldüğü, ikametgahın tuvaletine sığınan ve bir süre fark edilmeyen Er'in daha sonra bulunduğu, darbedilerek ve kesici aletle yaralanarak buradan çıkarıldığı ancak Er'in, sanıkların elinden kaçmayı başardığı ve 500 metre kadar gittikten sonra bayıldığı da iddianamede yer alıyor.

Sanıkların, dört maktulü "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan dörder, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan birer olmak üzere, beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede sanıkların, Er'in yaralanmasına ilişkin de ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor.

Çocuklar hakkındaki dava

Bu arada, aynı olaylara ilişkin yaşı 18'den küçük, suça sürüklenen 6 çocuk hakkında Diyarbakır'da açılan dava da Ankara Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine nakledilmişti. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, bu davanın Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davayla birleştirilmesine karar verdi ancak 2. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirmeye muvafakat vermemesi üzerine dava dosyası, davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için Yargıtaya gönderildi.

Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, aynı olaylara ilişkin suça sürüklenen bir çocuk hakkında, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlarından açılan davanın, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirilmesine karar vererek, dosyayı gönderdi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise "yargılamanın Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde yapılmasının suça sürüklenen çocuğun yararına olduğu, Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinin de bu amaçla kurulduğuna" hükmederek, dosyayı, Ankara 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayla birleştirdi.

Adliye önündeki bekleyiş

Bu arada, şikayetçiler ile HÜDA PAR üyelerinin arasında bulunduğu grup, dava için Ankara Adliyesi önünde toplandı.

Gruptakiler, "Yasin ve arkadaşları için adalet", "Yasin Börü ve arkadaşlarını katledenler ile azmettiricileri hesap vermelidir" yazılı pankartlar, "Azmettiriciler yargılansın", "Sırtını PKK'ya değil, Allah'a dayadığı için öldürüldü", "Biz senin adını kitaptan biliriz Yasin", "Çocuklar doğur ey ana, adı Yasin olsun" yazılı dövizler ile maktullerin fotoğraflarını taşıdı.

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Merkezi (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'daki izinsiz gösterilerde Börü, Dakak, Güneş ve Gökguz'un öldürüldüğünü hatırlatarak, "Bu kardeşlerimizin suçu neydi? Katledenler nasıl bir ruh halindeydiler? Birileri ellerine saz verilerek pazarlanmaya çalıştı, bunu unutmayalım. Artık bu katillerin arkasında durulmamalı. Meclis'teki dokunulmazlıkları kaldırılmalı." diye konuştu.

Grubun, adliye önündeki bekleyişi sürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yasin Börü Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Pazaryeri ilçesinde orman köylülerine yangın önlemleri eğitimi verildi
    14:38 Pazaryeri ilçesinde orman köylülerine yangın önlemleri eğitimi verildi

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte orman köylülerine yangınlara karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili eğitim verildi. Pazaryeri Orman İşletme Şefliği yetkilileri, muhtar ve köylüleri bilgilendirerek bahçe temizliği ve anız yakma konularında uyarılarda bulundu. Gümüşdere ve Arpadere köylerindeki eğitimde, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında önleyici tedbirler anlatıldı ve vatandaşların istek ve talepleri alındı.

  • İstanbul ve Çevresi İçin Cumartesi Sabahı Fırtına Uyarısı
    14:37 İstanbul ve Çevresi İçin Cumartesi Sabahı Fırtına Uyarısı

    Valilik, Cumartesi sabahı İstanbul ve çevresi için fırtına uyarısı yaptı. Doğu ve kuzeydoğudan esecek fırtınanın saatteki hızı 75 kilometreyi bulacak. İstanbul Valiliği, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

  • Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi
    14:35 Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi

    Geçen yıl hayatını kaybeden Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı, Safranbolu Yenimahalle'de bulunan 1 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'nda yaşatılacak. İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, törende Ekmekci'nin halka yaptığı hizmetleri ve başarılı çalışmalarını vurguladı. Törende, Ekmekci'nin kızları tarafından sağlık istasyonunun tabela açılışı gerçekleştirildi.

  • Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı
    14:34 Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı

    Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda RAMS Başakşehir'e konuk olacak Çaykur Rizespor, Mehmet Cengiz Tesisleri'nde gerçekleştirdiği antrenmanla maçın hazırlıklarını tamamladı. Sakatlıkları devam eden Laine, Faye, Benhur Keser ve Mithat Pala ise antrenmana katılmadı. Takım, antrenmanın ardından İstanbul'a hareket etti.

  • Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı
    14:34 Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı

    Ağrı'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu kentte, baharın gelmesiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı. Bol yağışlı geçen havaların ısınmasıyla meralar yeşillendi. Besiciler, sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya çıkarıp akşam köylerine geri götürüyor. Baharın gelmesiyle çobanlık mesailerine başlayan besiciler, sezonun bereketli geçmesini temenni ediyor.

  • TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da
    14:33 TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da

    TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde tedavi gören yaşıtlarını ziyaret etti. Şenlikte çocuklar, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve hastane yetkilileriyle birlikte pasta kesti, hediyeler takdim etti. Şenliğe 29 ülkeden 500 çocuk katılıyor.

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.


Advertisement